SiolNET. Avtomoto Testi
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Honda accord 2,0

4

termometer

Znanec je trdil, da me je videl v mazdi 6 in seveda krepko brcnil v temo. Testno mazdo 6 pa so tudi zamenjevali za lexusa. Za zmešnjavo najbolj krivimo belo barvo accorda in obeh navedenih avtov.

Hondini zapriseženi privrženci sicer padejo dol ob pogledu na športno in hkrati elegantno oblikovano limuzino. Pa vendar je accord predvsem limuzina in precej manj vse tisto, kar si ponavadi predstavljamo pod imenom Honda.

Zunanjost, notranjost

Hondina športnost se v accordu dokazuje s kupejevsko silhueto, z volanskim obročem z neposrednim prenosom, ki je povzet po civicu, s svetleče obdanimi merilniki in z usnjeno obdelano prestavno ročico. Od tu naprej pa lahko govorimo o lastnostih, ki to vozilo naredijo za ugledno in udobno limuzino. Na primer o ergonomsko urejenem prostoru okoli voznika in utorih na konzoli med sedežema, ki so skriti pod skrbno obdelanimi pokrovčki. Potniki se lahko pohladijo ali preko strešnega okna in povsem do dol odprtih stekel tudi v zadnjih vratih ali pa z dvopodročno klimatsko napravo, ki skrbi še za hlajenje dveh predalov. Za sedeže pa zlasti poleti ne vemo, če si res vsakdo želi črnega usnja. Honda usmerja accorda med premium vozila, pri tem pa k sreči ne utesnjuje potnikov zadaj. Dva imata dovolj prostora za glavo in kolena, prednja dva pa si sploh urejata svoj položaj električno.

Vozne lastnosti

Podvozje z dvojnimi prečnimi vodili spredaj, z večtočkovnim vpetjem zadaj in s progresivno delujočimi blažilniki dovoljuje športnost, ki jo pričakujemo od Honde, pri tem pa zmore več kot lahko nudi 2-litrski bencinski motor. S širokima kolotekoma se accord pri hitri vožnji zanesljivo drži ovinkov, vendar ne gre povsem brez nagibanja. Zato pa se potniki v tej hondi na slabših podlagah peljejo udobno, kot se v limuzinah tudi spodobi. Med pripomočki, ki so vozniku na voljo za varnejšo ali pa bolj udobno vožnjo, omenjamo poleg tempomata indikator prestavljanja in kamero za vzvratno vožnjo, ki pokriva dovolj širok kot za vozilom. Tako menimo, da je pomik desnega zunanjega ogledala navzdol med vožnjo nazaj nepotreben. Rajši bi imeli pomoč pri speljevanju v klanec. Ali pa na primer dnevne luči namesto avtomatskih, ki ob sončnih dneh ne svetijo.

Zmogljivosti, poraba

Dvolitrski bencinski motor z visoko krivuljo navora zahteva med dinamično vožnjo, sploh pa med prehitevanjem, zelo odločno pritiskanje na plin in večkratno poseganje po prestavni ročici. Ampak to "hondašem" tako ali tako ni tuje. Po drugi strani se morajo tudi vozniki športnih znamk privajati na manjšo porabo goriva in s tem manjše obremenjevanje okolja. Tudi v accorda so vgradili indikator prestavljanja, ki na primer v peti prestavi že pri 1800 vrtljajih teži, da naj pretaknemo eno višje. Ob tem naj povemo, da tudi višje, recimo pri 2500 vrtljajih, motor še zaspano dremlje. Kakorkoli že, na testnem krogu, kjer delno upoštevamo indikator, delno pa damo motorju "dihat", smo namerili 8,8 litrov povprečno na sto kilometrov, kar je za tono in pol težko limuzino dober bencinski rezultat. Če bi se med vožnjo ves čas ravnali po puščicah indikatorja prestavljanja, bi se z accordom vozili s povprečjem pod osmimi litri.

Cena, tekmeci

S ceno 31.500 evrov sega accord nad povprečje srednjega razreda, pri čemer cilja na kupce, ki bolj kot športno hondo iščejo bolj ugledno in bolj premium hondo. Kot takšen tekmuje accord s premium izdelki srednjega razreda, vsekakor pa se s podobnimi premium ambicijami zadnje čase ponašajo tudi podobno veliki fordi, renaulti, volkswagni, citroeni in še dolga vrsta avtov, ki jih dobro poznamo iz naših cest. Nasploh pa že od uvedbe dizlov CTDi naprej trdimo, da vsaka Honda res ni za športna izživljanja in tako velja tudi za testno z 2-litrskim bencinskim motorjem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin