Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2015,
1.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Terenski Avtomoto

Torek, 1. 12. 2015, 1.09

8 let

BRP can-am commander 1000 XT

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Commander je brezkompromisno vozilo, križanec med terencem, dirkalnikom, traktorjem, štirikolesnikom in majhnim mestnim avtomobilom. Je eden najbolj zabavnih in trdoživih avtomobilčkov na planetu.

Kakšno čudo je commander?

Pravzaprav je terenski avtomobil, čeprav s klasičnimi terenci razen volana in štirih koles nima veliko skupnega, saj ima medosje manjše od dveh metrov, tehta le dobre pol tone in je zato bistveno okretnejši ter zabavnejši, nima vrat, šip in strehe, stane pa manj kot dvajset tisočakov. Obenem je štirikolesnik s posamično vpetimi kolesi, robustno zasnovo in avtomobilom nepredstavljivimi terenskimi zmogljivostmi. Toda ima varnostno kletko, športne sedeže, prekucni prtljažni prostor in volan. Ja, osnova commanderja je štirikolesnik outlander, toda podaljšan v vse dimenzije in z veliko manj napornim položajem ter pravim avtomobilskim občutkom.

Ne, to ni traktor ...

Commander je odličen delovni pripomoček. Pripleza kamorkoli, lahko vleče prikolico, potiska sneg in ima poleg zaprtega prostora za prtljago tudi velik prekucni prtljažni prostor z nosilnostjo četrt tone, na katerega lahko naložimo srnjaka, sod vina ali kup štopark. Lahko pa sanjarimo, da ima zadaj stojišče za strelca ali džakuzi, ker je commander pač stroj, ki uresničuje sanje in ne priznava omejitev. In seveda ni traktor, prav nasprotno, to je eden najbolj vpadljivih vozil z nezamenljivim avanturističnim imidžem.

... je pa skoraj terenski dirkalnik

Predvsem pa je občutek za volanom tak, da ga ne moremo imeti le za delovni stroj. Če malo posplošimo, je to pravzaprav terenski reli dirkalnik.

Neposredni volanski prenos, športno razmerje med močjo in maso ter predvsem zmožnost, kako drvi prek neravnin in drsi skozi ovinke, so fascinantni.

Vzmetenje z več kot četrt metra hoda in sistemom proti posedanju pri zaviranju zmore skoraj vse. Ko ne zmore, pomaga visko zapora sprednjega diferenciala.

Brezkompromisno podajanje moči

Motor je litrski dvovaljnik, s 85 "konjiči", ki je izredno odziven in le dobre pol tone težko vozilo z lahkoto pospešuje do 120 kilometrov na uro. Če želimo več brutalnosti ali zmogljivosti na najtežjem terenu, pa nam je v pomoč še reduktor in program sport, ki poveča odzivnost pogonskega sklopa. Moč se na traktorsko nasršene pnevmatike prenaša prek avtomatskega menjalnika CVT na zadnji kolesni par ali na vsa štiri posamično vpeta kolesa ...

Ima kaj slabosti?

To, da ni sprednje šipe, ampak mraz, voda in blato prideta do nas, mu pravzaprav ne moremo šteti za slabo. Prvič, ker je to zabavno vozilo, in drugič, ker je šipo in še kup razvajajočih malenkosti mogoče dokupiti. Tudi poraba goriva pri tako poskočnem in neustavljivem stroju ne bi smela biti nekaj, kar bi nas motilo, še posebej ker je posoda za gorivo res velika, in predvsem zato, ker se z njim ne bomo vozili na morje. Vsekakor pa bi si v vozilu brez vrat želeli dirkaški Y-pas in ne klasičnega avtomobilskega.

Kaj pa praktičnost!?

Glede na vsestranskost je gotovo praktičen. Ima tudi zelo uporaben prekucni prtljažni prostor in skoraj neuničljivo zasnovo. Na terenu je to vozilo skoraj brez konkurence, toda v Sloveniji z zelo restriktivno naravovarstveno zakonodajo se zato poraja vprašanje širše uporabnosti. Commander je v nasprotju z večino tekmecev sicer registriran za vožnjo po cesti, kar je odlična novica, res pa vožnja po asfaltu zaradi njegove zasnove ni najprijetnejša. Takšni uporabi in daljšim izletom je namenjena različica Limited s streho in šipama.

Ne spreglejte