Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 5. 2011,
14.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

potovanje

Ponedeljek, 30. 5. 2011, 14.09

8 let

Z legendarnimi cobrami po Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po Sloveniji so rohnele cobre. Evropski lastniki teh brezkompromisnih "muscle cars" so uživali v naših ovinkih in gostoljubju. To je zgodba o njihovih avtomobilih in njihovem življenjskem slogu.

Kaj je cobra?

Ja, kobra je kača, a AC cobra je legendarni ameriški roadster, z brutalno močjo petstotih "konjičev", strašnim zvokom, dirkaškimi voznimi lastnostmi in sapo jemajočim imidžem. Nima strehe, nima nobenih elektronskih pomagal, niti servo ojačevalnika zavor. Ima pa tisto, kar so sodobni avtomobili večinoma že izgubili - epske vozne lastnosti in zaradi homologacije oldtimerja božanski rohneč zvok.

Zbor lastnikov replik

Originalne cobre so danes že precej izumrla vrsta avtomobila. Obenem so glede na replike vozniško in lepotno slabši avtomobili in nimajo največjega veselja do nabiranja na tisoče kilometrov. Zato smo na zboru videli replike, ki so večinoma izdelane v domačih garažah. Lastniki takšnih cober iz vse Evrope so zato nekoliko posebni ljudje. Zato ne sme čuditi, da so na štiridnevnem prečkanju Slovenije, ki ga je organiziral slovenski izdelovalec replik cober Gima motor, brez težav kljubovali tudi mrazu in dežju.

Vozniki cober niso "mladoletni" prepotentneži

Kdor za volanom takšnega avtomobila pričakuje prepotentne mulce, se moti. Razlogov je več, eden od teh je, da si mulci cobre ne morejo privoščiti ali pa nimajo potrpljenja, da bi si jo izdelali sami. Sinovi po poklicu pa o cobri ne sanjajo, saj ni avtomobil njihovega otroštva in zato raje kupijo bolj moderen, udoben in manj brezkompromisen avtomobil, ki tudi zahteva manj vzdrževanja in dodelav.

A poljubijo svojo cobro za lahko noč?

Gospodje, ki vozijo cobro, zato niso klasični pozerji ali playboyi. Tudi bogataši ne, da bi jih premamili hiperdragi superšportniki. Ne, to so ljudje umirjenega življenjskega sloga, ki največkrat s seboj vozijo svojo ženo, po tem, ko so otroci odrasli in jim je spet dovolj dvosed roadster. To so možakarji, ki jim je sestavljanje in vzdrževanje avtomobila vsaj tako zanimivo kot njegova vožnja. Ljudje, ki imajo vsaj dobrih petdeset tisočakov za drugi, prav nič praktičen avtomobil, v vsakdanjem življenju pa se vozijo z običajnimi in normalno dostopnimi avtomobili.

Križarjenje raje kot driftanje

To so načeloma umirjeni vozniki, ki imajo radi veter v laseh, a obenem s seboj vozijo zavedanje - da če je treba, lahko le z migljajem desne noge svoje "starinsko" vozilce spremenijo v dirkalno raketo. Obenem so to vozniki, ki se zavedajo, da za uživanje vozilo ne sme biti prevozno sredstvo in so dovolj možati, da vedo, da je vožnja z mokrimi hlačami lahko prav tako zabavna kot vroč veter v laseh. Ja, cobra je pač brezkompromisno vozilo brez pomagal, udobja in strehe. In takšni so tudi njeni lastniki.

Pa še to:

Slovenija je vse navdušila. Pokrajina in trasa cest med Moravci, Dravogradom, Celjem, Ivančno Gorico, Bohinjem, Postojno in Piranom je skupaj z organizacijo zbora navdušila vse. Seveda pa nihče od voznikom cober ni mogel razumeti, kako je mogoče labirint lukenj v asfaltu, kot ga imamo pri nas, imenovati ceste.

Ne spreglejte