Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sobota,
1. 3. 2008,
15.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 3. 2008, 15.16

8 let

Avto-salon Frankfurt 2009 - zvezde

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pozdravljeni na sprehodu po frankfurtskem sejmišču, skupaj si bomo pogledali, kateri avtomobili so zvezde tokratnega salona.

Elektrika je beseda, ki na letošnjem salonu v frankfurtu izgovorjena najpogosteje. Človek ima občutek, da se vsakega drugega vozila drži še kabel, priklopljen v vtičnico. Znamke tudi tokrat hitijo zniževanju izpustov naproti. Sklepajo se pomembni dogovori, naj spomnim le na uskladitev vodilnih proizvajalcev na področju tehnologije gorivnih celic, kar naj bi pospešilo prihod tovrstne tehnologije v običajne avtomobile v relativno kratkem času. Zato ni nič čudnega, da so vozila, ki so dvignila največ prahu, zazrta daleč v prihodnost. Seveda pa je poglede vlekla tudi pločevina namenjena običajnim smrtnikom. Najbolje, da začnemo s sprehodom med novostmi letošnjega frankfurta.

Renault je pod najsvetlejše reflektorje postavil štiri študije ZE (zero emisions), ki temeljijo na enaki zasnovi uporabe električnega motorja. Cilj vseh štirih, namembno razlikujočih se študij (fluence ZE, zoe ZE, twizy ZE in kangoo ZE), je uveljavitev električnega pogona, stroškovno pa naj bi bil ta enak dizelskim agregatom. Renault optimistično napoveduje prihod agregata v serijo leta 2011, težavo polnjenja pa naj bi delno olajšali tudi s takoimenovani "quick-drop" postajami, kjer bi uporabnik lahko na hitro zamenjal prazno baterijo s polno in nadaljeval pot.

Fordovci so predstavili novo generacijo C-maxa, ki bo, ko bo pripravljen na serijsko proizvodnjo, na voljo v dveh različicah. Pet in sedemsedežni, slednji z drsnimi vrati, novost pa je tudi študija električnega focusa.

Mimo Volva "letimo". Prenovljena C30 in C70 katerih prednja dela sta se poistovetila z linijam XC60.

Enako tudi mimo Mazde - v čast dvajsetletnici MX5-ke so pokazali že znano študijo MX5-superlight, CX7 pa bo kmalu na voljo z dizlom.

Pri Kii je nov sorento, ki se želi spogledovati s prestižem, honda jazz, nissan note in ostali mali enoprostorci pa so dobili novega tekmeca v vengi. Še kaj? Aha, cee'd je že po dveh letih doživel prenovo.

Spustimo se v halo, kjer domuje celotna družba Volkswagen, samo Bugatti manjka. Začnimo pri Audiju, ki je predstavil brezstrešnega R8, avto izgleda odlično, pa vendar je šlo več pozornosti k drugačni R osmici. Tisti na elektriko z imenom E-tron, kar je seveda v skladu s smernicami, ki sem jih omenil že v uvodu. Še kaj? Štirje električni motorji, dva spredaj in dva zadaj, kar pomeni, da štirikolesni pogon ostaja. Moči je za 230 kW, navora pa za 4500 Nm. Doseg? 248 km.

Pri škodi je novi karavanski superb, okoli katerega je vedno ogromno ljudi, fabio pa so prenovili.

Seat je pokazal karavansko ibizo IBZ. Zaenkrat le študijo, a verjamemo, da bo serijski avto izgledal zelo podobno. Za "ta hitre" pa so pripeljali leona cupro R s kar 195 kW in pospeškom do sto v dobrih šestih sekundah.

Hitro mimo Bentleya, kjer je novost naslednik arnagea, bentley mulsanne, ta je z obliko zdaj pretrgal še zadnje vezi z Rolls-Roycom. Evo nas, smo že pri lamborghiniju, ki je pokazal še en način, kako se lahko superbogati znebijo milijona evrov in petsto tisočakov. Toliko namreč stane brezstrešni reventon.

In še Volkswagen. Za začetek vrnitev študije z litrsko porabo L1. Študija dvoseda težkega 380 kg naj bi "popila" le liter in še nekaj dizla, najvišja hitrost pa naj bi znašala 160 km/h. Omeniti velja, da gre za hibrida, a 10-kilovatni motor se vklopi le med pospeševanjem.

Druga zvezda je prikupni E- up. Električna študija, z dosegom 130 kilometrov serijske proizvodnje ne bo še videla kmalu, saj je VW zaradi ekonomske krize vozila na elektriko postavil na stranski tir do leta 2013.

Nova sta še golf R in scirocco R. Oba sta s 195 kW enako zmogljiva, le, da ima golf prednost štirikolesnega pogona, kar pomeni nekoliko hitrejše pospeške.

Drugače pa se na vse pretege forsira zadnjo generacijo bluemotiona, ki se je dotaknil praktično vsakega modela.

Na vrsti je Mercedes. Največja zvezda je očitna. Mercedes SLS, čistokrvni športnik s 6,3 litrskim osemvaljnikom v nosu in linijami, ki so navdih dobile v legendarnem gulwingu iz leta 1954. Izgleda fantastično!

Tule je še študija BLUE ZERO E-CELL PLUS, ki je pravzaprav napoved izgleda prihodnjega B-ja. Gre za nadgradnjo že poznane študije, kot novost pa se je elektromotorju pridružil še litrski bencinski trivaljnik, ki skrbi za napajanje baterije.

Sicer pa so pri Mercedesu predstavili še karavansko različico E-ja in študijo hibridnega S-a z domnevno povprečno porabo 3,2 litra. Več o tem vozilu si preberite v naši rubriki Predstavitve.

Hala številka šest. Še preden vstopimo, naj vas opozorim na povišanje krvnega tlaka. Tukaj notri so "doma" italijani .... in Hyundai.

Italijani niso pripeljali nič posebnega, zopet pa so pokazali, kako privabiti ljudi. Tudi s hostesami preoblečenimi v šolarke in v učiteljice.

Pri Fiatu ni veliko novega. Njihova glavna novost je prenova punta, ki sedaj nosi ime punto evo, pri Abarthu pa so se zopet lotili petstotke, v čast Ferrariju seveda.

Preden se obrnemo k Ferrariju, še skok k Alfi. Glavne novosti se ne nanašata na mita, pravzaprav na debi 1,4 multiair motorja. Najmočnejša različica motorja je našla mesto v alfi s štiriperesno deteljico, quadrofoglio verde se imenuje, in premore 125 kW (170 KM). Če želite o tehnologiji multiair izvedeti več seveda poklikajte po portalu.

Ferrari je prvič v živo pokazal naslednika F430, 458 italio, za katerega ne dvomimo, da bo v tehničnem smislu postavljal nove mejnike v razredu superšportnih vozil. Pa še dobro izgleda. Na sosednjem razstavnem prostoru, pa se bohoti nova različica maseratija, brezstrešni grancabrio.

Glavne novosti hyundaia so kajpak navezane na elektriko. Električni hibrid je študija ix-metro, ki naj bi sčasoma postal realnost, konkuriral pa naj bi križancu kot je toyota urban cruiser. Ix-35 pa je naslednik tuscona. Najdemo še električnega i10 electric, ki naj bi na cesto zapeljal v drugi polovici prihodnjega leta. V Koreji.

V hali 8 začnimo z Oplom in novo astro, napovedali so tudi njeno ecoflex različico, potihem pa smo pričakovali serijsko merivo, pa je ni bilo.

Veliko se dogaja pri Citroënu. Za začetek velja omeniti študije novodobnega spačka, imenovane REVOLTe, ki je seveda hibrid. Poganjal naj bi ga električni motor podprt z majhnim bencinarjem. Vrata se odpirajo navzven, znotraj pa so le trije sedeži. Voznik je na sredini, potnika pa zadaj.

Druga glavna novost pa je seveda nova generacija C3 in njegov petično naravnan skoraj dvojček DS3. Aha, še nekaj, se spomnite GT-ja? Atraktivno vozilo je bilo sprva ustvarjeno za potrebe igrice gran turismo, zdaj pa bo videl maloserijsko proizvodnjo, izdelali jih bodo 6.

Peugeot je predstavil malčka BBI z izredno majhnim motorjem in štirimi sedeži, izstopa pa sodelovanje z Mitsubishijem (ki ga tokrat ni bilo), ki se je odrazilo v študiji z imenom ION, videli smo še serijskega RCZ-ja in 5008.

Saab je pokazal 9-5, za prihod katerega smo morali čakati kar 12 let. Si predstavljate, da bi dejal, da bo naslednik tega vozila na trg pripeljal leta 2021?

Pri Subaruju smo videli novo generacijo outbacka, v limuzinski in v karavanski različici.

Toyota je predstavila novega landcruiserja, hibridnega aurisa in priusa, ki ga lahko napolnimo kar preko vtičnice. Če smo že pri Toyoti, naj omenim še napoved prihoda lexusa LF-Chv golfov razred, kjer bodo verjetno konkurirali audiju A3 in BMW-seriji 1.

Rolls-Royce je pokazal njihovega "ta malga", model ghost, pri miniju so praznovali 50 let in pokazali dva koncepta, ki pa bosta videla serisko proizvodnjo. Govorim seveda o miniju coupe concept in roadster concept.

Pri BMW-ju so bili delovni, izstopala je predvsem študija imenovana vision efficient dynamics. Gre za odbitega hibridnega štiriseda, ki naj bi predstavljal v katero smer se bodo pomikali BMW-jevi superšportniki v prihodnosti. Hibridni pogon naj bi zagotavljal skromno povprečno porabo 3,7 litra na 100. Avto je tudi vzor aerodinamike, z količnikom le 0,21.

Videli smo serijskega X1 in petico gran turismo, napovedali so še hibridno sedmico s kar 700 Nm navora in porabo pod desetimi litri. Ter hibridnega X6.

Za konec pa še skok k prestižu, ker je Aston Martin končno pokazal serijskega rapida, jaguar pa se je hvalil z najnovejšo grožnjo nemški sveti trojici visokega razreda, z jaguarjem XJ.

Porsche je prenovil in posodobil turba in GT3 RS ter pokazal panamero.

Ne spreglejte