Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
16. 6. 2016,
5.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

2

Natisni članek

Športni Avtomoto Prva vožnja BMW

Četrtek, 16. 6. 2016, 5.30

6 let, 7 mesecev

Vstopna točka v družino M po zaslugi novega BMW M2 pri 64 tisoč evrih

Prva vožnja: BMW M2 na Hungaroringu

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

2

BMW M2 Hungaroring

BMW M2 je nova vstopna točka v bavarsko družino črke M, ki voznika navdušuje z igrivostjo, atraktivno zunanjostjo, primerno vsakdanjo uporabnostjo in nespornimi športnimi geni. BMW hoče z njim pridobiti predvsem nove mlajše kupce, ki si želijo iskrivega motorja in so pripravljeni spregledati nekaj materialov slabše kakovosti v notranjosti avtomobila. V Sloveniji bo treba v primeru solidno opremljene različice zanj odšteti dobrih 73 tisoč evrov.

Fotogalerija
1 / 22

Romantični duh dirkališča, ki je pred 30 leti z 200 tisoč navijači pozdravilo Senno, Prosta, Mansella, Piqueta … BMW M2 pred vrati 30 let starega Hungaroringa. | Foto: BMW M2 pred vrati 30 let starega Hungaroringa.

Pričakal nas je z jutranjim soncem obsijani Hungaroring. Pred 30 leti je gostil prvo dirko formule ena in svet avtomobilskega športa na najvišji ravni takrat prvič predstavil tudi na vzhodni strani železne zavese. Streljaj od Budimpešte še danes stoji s ponosom in predstavlja dirkaško progo stare šole; ovinek za ovinkom, naravni spusti in dvigi, nekaj povsem drugega od računalniško načrtovanih sterilnih modernih stez. Ena glavnih madžarskih turističnih atrakcij je še danes polna zanosa kot pred 30 leti. Njeno romantično poreklo danes razkrivajo stara lada niva na servisni stranski cesti, zapuščeno železno rjasto ogrodje neznanega izvora in tudi kip velikega Ferenca Szisza – zmagovalca prve velike nagrade leta 1906 z renaultom – pred vhodnimi vrati Hungaroringa.

Nekatere tribune znotraj steze s plastičnimi in obledelimi plastičnimi stoli dajejo vtis, da tam nespremenjene čakajo že vse od leta 1986. Z malo domišljije si zato ni težko predstavljati evforije 200 tisoč navijačev, ki so na teh ovinkih pod žgočim madžarskim soncem takrat stiskali pesti za velikane, kot so bili Ayrton Senna, Alain Prost, Nelson Piquet, Nigel Mansell …

Video - BMW M2 na Hungaroringu:

Igra kontrastov: 30 let stari Hungaroring in novi bavarski športnik M2

Da naš dan ni bil kontrasten le zaradi spreminjajočega se vremena in grozečih črnih oblakov, je za nasprotja kultnemu Hungaroringu poskrbel novi BMW M2. Naš tokratni gostitelj, v sijočo modro barvo odet bavarski športnik, nova vstopna točka BMW-ja v razred s poudarjeno črko M. Na eni strani je moderen avtomobil, ki neposredno spominja na legendarni BMW 2002 iz leta 1973, in najnovejši produkt oddelka M iz Garchinga pri Münchnu.

Štiri metre in pol dolg stroj, ki ga poganja trilitrski šestvaljni motor z enojnim turbinskim polnilnikom in ki vozniku ponuja 380 "konjskih" moči ter s funkcijo "overboost" vse do 500 njutonmetrov navora. Vsa ta moč se tradicionalno prenaša na zadnji kolesi, s čimer nemški inženirji ohranjajo neposredni genski zapis črke M.

Notranjost s poudarjeno športnostjo, a tudi nekaterimi materiali (na primer plastika na sovoznikovem predalu), ki jih ne pričakujemo v avtomobilu tega cenovnega razreda. | Foto: Notranjost s poudarjeno športnostjo, a tudi nekaterimi materiali (na primer plastika na sovoznikovem predalu), ki jih ne pričakujemo v avtomobilu tega cenovnega razreda.

Lani na ceste 34.500 vozil družine M, ki so stala vsaj 80 tisoč evrov

Novi M2 je za BMW predvsem pomemben prodajni adut, ki je na eni strani okrog 20 tisoč evrov cenejši od modela M3, v primerjavi z njim pa je tudi manjši in vozniško bolj krotek.

Odličen je torej za mlade voznike z dovolj globoko denarnico, ki imajo zdaj precej nižje postavljeno vstopno točko v družino črke M. In vozniki se vse bolj pospešeno ozirajo proti dražjim športnim avtomobilom. To velja tako za Slovenijo, ki je v slabšem položaju zaradi davčne politike, kot tudi za večje tuje države.

BMW je na primer samo lani prodal 62.400 avtomobilov v različici M ali M Performance, kar je bilo 39 odstotkov več kot leta 2014. Samo prodaja novih avtomobilov razreda M se je lani povečala za skoraj 65 odstotkov. BMW je torej prodal 34.500 avtomobilov iz družine, za katero je bila do zdaj vstopna točka postavljena pri dobrih 80 tisočakih.

Vozne lastnosti so odlične. Sprednji del ima veliko oprijema, zadek nadzorovano zdrsne. | Foto: Vozne lastnosti so odlične. Sprednji del ima veliko oprijema, zadek nadzorovano zdrsne.

Tehnični Hungaroring je kot naročen za avtomobilsko igračo kova BMW M2

Brez dvoma je M2 za Hungaroring kot naročen. To je namreč dirkaška steza z jasno izpostavljeno tehnično zahtevnostjo, ki ima le en pravi ravni odsek, sicer pa jo rišejo zaporedne kombinacije raznovrstnih ovinkov. Veliko je pospeševanj, zaviranj in iskanj idealne točke vstopa v ovinek ter njihovega vrha za začetek brezkompromisnega pospeševanja.

S kratko medosno razdaljo in širokimi koloteki – M2 je namreč deset centimetrov širši od klasičnega BMW serije 2 – je z mišicami napolnjeni bavarec na stezi seveda prava igrača. Tam prepriča s silovitimi pospeški, natančnim pretikanjem sedemstopenjskega samodejnega menjalnika z obvolanskimi ročicami in zanesljivimi zaviranji, ki so posledica zavornih diskov s premerom 380 (spredaj) oziroma 370 milimetrov.

Hungaroring je steza, ki je kot nalašč za avtomobil tipa BMW M2. | Foto: Hungaroring je steza, ki je kot nalašč za avtomobil tipa BMW M2.

V njegovem sedežu nismo kot nebogljen jezdec na hrbtu podivjanega bika

Sprednji kolesi imata resnično veliko mehanskega oprijema, zadek pa zdrsne nadzorovano. To je pač avtomobil, ki mu je zadnji pogon pisan na kožo. Moči je ravno dovolj, da daje vtis vrhunskega športnega avtomobila, da je športno igriv na ravni avtomobilske igrače in da na drugi strani voznik do njega vendarle ne čuti prevelikega strahospoštovanja. Ko se z rokami trdno oklenemo volanskega obroča, se v njegovem školjkastem sedežu ne počutimo kot nebogljen jezdec na hrbtu podivjanega bika.

M2 je torej vozniško eden najstrastnejših BMW-jev. Vozniku dovoljuje, da ga potiska do zgornjih meja zmogljivosti njegovega motorja, trakcije in obvladovanja igrivega zadka. Če voznik z odločno kretnjo to izzove, izbor vozniškega načina sport+ poskrbi za hiter zdrs njegovega zadka ter nato predvidljivo obvladovanje z dodajanjem oziroma odvzemanjem volana in plina.

BMW M2 Hungaroring | Foto:

Osnovni motor iz M235i, posamezni elementi tudi iz M4

Vsi ti vozniški užitki so plod trilitrskega šestvaljnega motorja z enojnim turbinskim polnilnikom, ki je vanj prišel iz predhodnega modela M235i. Blažilniki niso prilagodljivi, zato pa so blažilnike in vzmeti naredili trše in tako vodljivost avtomobila prilagodili večji moči motorja. Avtomobil ima tudi veliko tehnološkega "know-howa" modela M4: to sicer ni motor, ki ima v M4 dvojni turbinski polnilnik, zato pa to velja za bate, sistem hlajenja z intercoolerjem in ročične gredi. Svoje seveda dodajo tudi elementi izpušnega sistema iz M4.

Normalno opremljen BMW M2 bo stal dobrih 73 tisoč evrov BMW M2 Hungaroring | Foto:

Res je, v vsakdanjem prometu avtomobila na takšen način ni mogoče izkusiti. Seveda se je prijetno voziti tudi pri nižjih hitrostih, ko brbotajoči zvok motorja vsakemu mimoidočemu jasno pokaže športni karakter avtomobila, in tale novi BMW je z vidika vsakdanje uporabnosti prav gotovo na dovolj visoki ravni.

Njegov pravi potencial bodo kupci najlažje občutili na pravih dirkališčih, in ker v Sloveniji takšnega še nimamo, tudi skok do bližnjih dirkališč v Italiji, Avstriji, na Slovaškem ali Madžarskem ne bi smel biti prevelika ovira. V okviru zakupljenih terminov ali tako imenovanih track dayev je cena vožnja za pol ure tudi le nekaj deset evrov …

Osnovna cena BMW-ja M2 v Sloveniji znaša 64 tisoč evrov, z nekaj relativno osnovnimi doplačili (samodejni menjalnik, samodejna klimatska naprava …) pa se cena približa meji 75 tisoč evrov. Slovenski BMW M2 je okrog osem tisoč evrov cenejši od nemškega, a cena je v Sloveniji primerljiva z enakim modelom kot v Avstriji ali Italiji.

BMW M2 Hungaroring | Foto:

Tekmeci? Od porscheja 718 caymana do forda focusa RS.

BMW M2 tekmecev dejansko nima malo. V tradicionalni ponudbi premium znamk mu nasproti stojita mercedes-benz A45 AMG in audi RS3, ki pa imata s štirikolesnim pogonom oba vendarle nekoliko drugačno naravo od M2. Resen tekmec je postal tudi porsche 718 cayman z davčno ugodnim štirivaljnim turbomotorjem, ki je v šibkejši različici (300 "konjev") celo okrog osem tisočakov ugodnejši.

Čeprav ne spada v okvire premium razreda, je nepogrešljiv tekmec BMW M2 nedvomno postal tudi novi ford focus RS. M2 nas prav z vidika kakovosti premium znamke v nekaterih malenkostih (plastični sovoznikov predal, materiali slabše kakovosti na določenih mestih v notranjosti) ni navdušil, zato vzporednica med M2 in divjim focusom RS ni napačna. Fordov tekmec pa je vendarle več kot 30 tisoč evrov cenejši, kar preračunano zadošča za okrog sto njegovih originalnih 19-palčnih Michelinovih gum.

TEHNIČNI PODATKI - BMW M2
MERE: dolžina: 4.468 mm, širina: 1.984 mm, medosna razdalja: 2.693 mm, kolotek spredaj: 1.597 mm, kolotek zadaj: 1.601 mm, masa: 1.570 kg (1.595 kg samodejni menjalnik)
MOTOR: prostornina: 2.979 cm3, št. valjev: 6, št. ventilov: 24, največja moč: 272 kW (370 "konjev") pri 6.500 vrt./min., največji navor: 465-500 Nm od 1.400 do 5.560 vrt./min.
ZMOGLJIVOSTI: pospešek do 100 km/h: 4,5 sek. (4,3 sek samodejni menjalnik), najvišja hitrost: 250 km/h
PORABA: kombinirana: 8,5 litra na 100 km, izpust CO2: 199 g/km
GUME: 245/35 ZR19 93 Y (spredaj), 265/35 ZR19 98 Y (zadaj)
Ne spreglejte