Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
25. 4. 2016,
11.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

Natisni članek

Športni Avtomoto Porsche

Ponedeljek, 25. 4. 2016, 11.55

6 let, 7 mesecev

Novi porsche 718 cayman – dobrih 50 tisočakov vredna turbozabava s štirimi valji

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50
Porsche 718 cayman | Foto Porsche

Foto: Porsche

Le nekaj tednov po tem, ko so v novo generacijo svojega roadsterja s sredinsko nameščenim motorjem, v model 718 boxster, po skorja pol stoletja znova namestili štirivaljnik, je Porsche ta nova dvolitrski in 2,5-litrski turbomotor namestil tudi v caymana. Seveda je skupaj s sredinsko postavljenimi štirimi prisilno polnjenimi valji cayman  dobil tudi legendarno oznako 718, gre za poklon dirkalniku iz 50. in 60. let

Manj valjev, a več navora v vseh hitrostnih območjih motorja

Porsche je torej v caymana vgradil enaka štirivaljna prisilno polnjena motorja bokserske zasnove kot v novega 718 boxsterja. To pomeni, da so tudi njune motorne zmogljivosti prvič povsem enake oziroma poenotene: vstopni, dvolitrski motor ponuja 221 kilovatov, 2,5-litrski stroj za različico S pa 257 kilovatov, kar je 18-kilovatni prirastek moči v primerjavi s predhodnikom. Ob večji moči so s prisilnim polnjenjem in štirimi valji dosegli nižjo porabo, ki se po meritvenem ciklu NEDC giblje med 5,7 in 8,1 litra goriva na sto kilometrov.

Novinec izstopa s še ostrejšimi karoserijskimi linijami, ki skupaj z razširjenim sprednjim delom in zadkom dajejo vtis mišičastega, streniranega vozniškega stroja. Ima še večje zračne reže spredaj in na bokih ter spremenjene biksenonske luči. Žarometi LED bodo na voljo za doplačilo. Nove luči z ločenimi odbojniki in letev med njima so najprej opazne spremembe. | Foto: Porsche Novinec izstopa s še ostrejšimi karoserijskimi linijami, ki skupaj z razširjenim sprednjim delom in zadkom dajejo vtis mišičastega, streniranega vozniškega stroja. Ima še večje zračne reže spredaj in na bokih ter spremenjene biksenonske luči. Žarometi LED bodo na voljo za doplačilo. Nove luči z ločenimi odbojniki in letev med njima so najprej opazne spremembe. Foto: Porsche

model povprečna poraba CO2 izpusti
718 cayman 7.4 – 6.9 l/100 km 168 - 158 g/km
718 cayman S 8.1 – 7.3 l/100 km 184 - 167 g/km
718 boxster 7.4 – 6.9 l/100 km 168 - 158 g/km
718 boxster S 8.1 – 7.3 l/100 km 184 - 167 g/km

Pri Porscheju pri obeh novih motorjih izpostavljajo predvsem prožnost in odzivnost strojev. Dvolitrski motor zmore ponuditi 380 njutonmetrov navora v zelo širokem območju delovanja med 1.950 in 4.500 vrtljaji v minuti. 2,5-litrski motor s turbino s spremenljivo geometrijo lopatic (VGT - variable turbine geometry), tehnologijo, ki jo ima tudi model 911 turbo, pa je z navorom še bolj prepričljiv. Ponuja 420 njutonmetrov (50 več kot prej) med 1.900 in 4.500 vrtljaji v minuti.

Vest iz Zuffenhausna je običajna in ni nova, a za marsikoga pregrešna: po boxsterju je zdaj tudi cayman dobil štirivaljni turbomotor. Boj za zmanjšanje porabe in izpustov pač terja svoj davek. Atmosferski šestvaljnik z valji, postavljenimi pod kotom 180 stopinj, je postal del pestre caymanove zgodovine. Kdor je kupil, na primer, caymana GT4 ali pa GTS, bo razumel pregrešnost te vesti.  | Foto: Porsche Vest iz Zuffenhausna je običajna in ni nova, a za marsikoga pregrešna: po boxsterju je zdaj tudi cayman dobil štirivaljni turbomotor. Boj za zmanjšanje porabe in izpustov pač terja svoj davek. Atmosferski šestvaljnik z valji, postavljenimi pod kotom 180 stopinj, je postal del pestre caymanove zgodovine. Kdor je kupil, na primer, caymana GT4 ali pa GTS, bo razumel pregrešnost te vesti. Foto: Porsche

Ob tem velja spomniti, da smo vse skupaj napovedali že na prvi vožnji porsche caymana GTS, ko ga je Ciril Komotar uvodoma predstavil z besedami:

"Je športni avtomobil, v katerem sta učinkovito združeni dve pomembni komponenti, ki se počasi poslavljata: atmosferski motor in ročni menjalnik. Slava jima."

Ne dvomimo o tehnični prepričljivosti in zmogljivosti obeh novincev, a verjetno ne bomo edini, ki se bomo z nostalgijo spominjali prvinskosti atmosferskega Porschejevega bokserskega šestvaljnika.

Pospeški pod mejo petih sekund, hitrosti pa nad 270 kilometrov na uro

718 cayman ima zdaj močnejši zavorni sistem s 330-milimetrskimi koluti spredaj in 299-milimetrskimi koluti zadaj. Model S ima tudi šest milimetrov debelejše kolute, v katere "grizejo" štiribatne zavorne čeljusti iz modela 911. | Foto: Porsche 718 cayman ima zdaj močnejši zavorni sistem s 330-milimetrskimi koluti spredaj in 299-milimetrskimi koluti zadaj. Model S ima tudi šest milimetrov debelejše kolute, v katere "grizejo" štiribatne zavorne čeljusti iz modela 911. Foto: Porsche

Porschejevi inženirji izpostavljajo oster značaj obeh različici novega 718 caymana. V primeru dodatnega športnega paketa sport chrono in hitrega samodejnega menjalnika z dvema sklopkama PDK bo cayman z mesta do hitrosti sto kilometrov na uro potreboval vsega 4,7 sekunde.

718 cayman S pa bo pri šprintu še nekoliko hitrejši in bo stotico dosegel po 4,2 sekunde pospeševanja. Največja hitrost vstopnega modela bo 275 kilometrov na uro, različica S pa bo dosegla 285 kilometrov na uro.

Za vozniške uživače: nove nastavitve karoserije in podvozja prenesejo večje bočne sile

718 cayman seveda spada med avtomobile, namenjene najzahtevnejšim vozniškim zanesenjakom. Mojstri iz Zuffenhausna trdijo, da novinca plemenitita vozniško dinamiko, tradicijo legendarnega dirkalnika 718.

Karoserijo in podvozje so zato nastavili povsem na novo, da bi zagotovili še več vozniške preciznosti in še prepričljivejšo bočno stabilnost avtomobila. Vzmeti, stabilizatorje, blažilnike itd. so povsem na novo umerili ter nastavili tako, da je avtomobil še bolj čvrst in da kolesa še bolj prepričljivo držijo smer. Na novo so nastavili tudi krmiljenje, volan je za deset odstotkov bolj neposreden. Razširili so kolotek zadnje osi, kar pomeni, da lahko cayman ob novih gumah dodatno poveča potencial nadzora bočnih sil in je posledično še stabilnejši v zavojih.

Porsche 718 cayman | Foto: Porsche Foto: Porsche

Za najbolj dinamične voznike so seveda pripravili še paket sport chrono, ki pri nadzoru stabilnosti in oprijema bitko s fiziko bije tudi s pomočjo aktivnega vektoriranja navora (sistem Porsche torque vectoring). Kot pri preostali Porschejevih modelih pa ta paket ponuja prednastavljene vozne programe normal, sport in sport plus ter možnost individualne konfiguracije, lastne nastavitve odzivnosti motorja, volana, menjalnika, blaženja …

Še bolj oster je seveda cayman S, ki ima opcijsko na voljo še sistem PASM (Porsche active suspension management). Gre za aktivno, elektronsko nadzorovano in prilagodljivo športno blaženje. V osnovi je različica S tudi za centimeter bližje asfaltu.

Na novo so zasnovali tudi voznikovo delovno okolje, ki ga krasi volan iz suprešportnika 918 spyder. Porschejev komunikacijski vmesnik PCM je del serijske opreme, pomeni visokoresolucijski zaslon na dotik, popolno integracijo funkcij pametnega telefona (Apple CarPlay in Porsche Car Connect), tu je še USB-vhod, pa 150-vatni paket ozvočenja … | Foto: Porsche Na novo so zasnovali tudi voznikovo delovno okolje, ki ga krasi volan iz suprešportnika 918 spyder. Porschejev komunikacijski vmesnik PCM je del serijske opreme, pomeni visokoresolucijski zaslon na dotik, popolno integracijo funkcij pametnega telefona (Apple CarPlay in Porsche Car Connect), tu je še USB-vhod, pa 150-vatni paket ozvočenja … Foto: Porsche

V salone prihaja septembra

Pri Porscheju so že začeli sprejemati prednaročila za 718 caymana. V salone bo sicer pripeljal septembra, vstopna cena pa v Nemčiji zanaša 51.623 evrov, kar pomeni, da bo ta športni kupe cenovno precej močan konkurent tudi novemu bavarcu M2, pa nekaterim hitrim športnim kombilimuzinam, kot so mercedes A45 AMG, audi RS3 sportback …, Fordov focus RS pa je že 10 tisočakov cenješi.

Video: v njem se je vrnil duh legendarnega dirkalnika 718

Porsche 718 RS 60 spyder, 1960

Porsche 718 RS 60 spyder, 1960 | Foto: Vinko Kernc Foto: Vinko Kernc

Porsche je živa športna legenda, a to ne bi bil, če – med drugim – ne bi bilo modela 718 iz leta 1957. V tistih časih se je veliko dirkalo z "odprtimi" avtomobili, danes bi jim rekli kabrioleti, takrat pa je bila to običajna karoserijska različica za številne dirkalnike različnih kategorij. Tako je 718 naslednik dirkalnika z imenom 550, ki je menda še najbolj znan po tem, da je v njem zadnjih nekaj minut svojega življenja sedel James Dean. Danes so po njem poimenovali novo generacijo porsche 718 boxsterja in caymana, ki sta tudi prva novodobna porscheja, v katera je po več kot pol stoletja Porsche znova vgradil štirivaljni motor.

Toda 718 je bil že v drugih časih, ko je smel takšen dirkalnik le na dirkališča, 718 pa je imel zanje dobro genetiko. Štirivaljni bokserski motor, ki je imel sprva 1,5 litra prostornine, leta 1960 pa 1,6 litra, je bil postavljen sredinsko, kar je dalo temelj za odlično lego na cesti, 550 kilogramov skupne mase pa je številka, ki ni dala dosti dela 118 kilovatom (160 "konjem") motorja. Ta se je vrtel do 8.000 vrtljajev v minuti, navora pa je bilo v njem do 147 njutonmetrov pri 7.000 vrtljajih.

Dirkalnik na fotografijah je letnik 1960 (model RS 60, druga razvojna stopnja), s pomočjo petstopenjskega menjalnika pa je zmogel 225 kilometrov na uro.

Vinko Kernc

Le 3,7 metra dolg srebrn bolid je v tem letu zmagal na dirki za 12 ur Sebringa in osvojil stopničke na dirki Targa Florio, poleg tega je obranil naslov v gorskih dirkah iz prejšnjega leta. Dirkalnik so razvijali še naprej in je med drugim dirkal tudi v takratni formuli 1 leta 1961. Ekskluzivnost dirkalnika pomeni tudi visoko ceno na trgu – že slaba replika stane 25 tisočakov, original pa doseže tudi nekaj milijonov evrov. | Foto: Vinko Kernc Le 3,7 metra dolg srebrn bolid je v tem letu zmagal na dirki za 12 ur Sebringa in osvojil stopničke na dirki Targa Florio, poleg tega je obranil naslov v gorskih dirkah iz prejšnjega leta. Dirkalnik so razvijali še naprej in je med drugim dirkal tudi v takratni formuli 1 leta 1961. Ekskluzivnost dirkalnika pomeni tudi visoko ceno na trgu – že slaba replika stane 25 tisočakov, original pa doseže tudi nekaj milijonov evrov. Foto: Vinko Kernc  

Ne spreglejte