Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
13. 1. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

5

Natisni članek

DARS DarsGo tovornjak cestnina

Sobota, 13. 1. 2018, 4.00

6 let, 3 mesece

V sistem DarsGo več kot sto tisoč tovornjakov

Nov red na avtocesti, kdaj rušenje cestninskih postaj?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

5

Vozniki tovornjakov morajo do začetka aprila pridobiti registracijo in napravo za elektronsko cestninjenje na slovenskih avtocestah. Registriralo se bo predvidoma od sto do 120 tisoč tovornjakov, cene vožnje po avtocestnem križu za tovornjake pa še niso znane. Se bodo tovorna vozila, ki do zdaj zaradi krajših razdalj cestnine niso plačevala, zdaj napotila na regionalne ceste?

To je eden izmd 127 novih portalov nad avtocestnim križem, ki bo skrbel za elektronsko cestninjenje tovornega prometa. | Foto: Gašper Pirman To je eden izmd 127 novih portalov nad avtocestnim križem, ki bo skrbel za elektronsko cestninjenje tovornega prometa. Foto: Gašper Pirman

Katere cestninske postaje bodo rušili najprej?

Kako se lastniki tovornjakov prijavijo v novi sistem?


Vsak tovornjak bo dobil tako napravo za odčitavanje vrednosti. Kavcija zanjo znaša 10 evrov, pri Darsu so jih naročili 150 tisoč. | Foto: Gašper Pirman Vsak tovornjak bo dobil tako napravo za odčitavanje vrednosti. Kavcija zanjo znaša 10 evrov, pri Darsu so jih naročili 150 tisoč. Foto: Gašper Pirman Letos aprila se za vse domače in tuje voznike tovornjakov, avtobusov in drugih vozil z največjo maso nad 3,5 tone na avtocestah v Sloveniji začne obdobje elektronskega cestninjenja. Do takrat bodo morala imeti vsa ta vozila napravo DarsGo, ki bo s pomočjo mikrovalovne tehnologije komunicirala s 127 cestninskimi portali na avtocestnem omrežju. To bo tudi podlaga za obračun cestnine za posamezen cestni odsek. Cene cestninjenja po novem sistemu obračunavanja še niso znane.

Plačilo glede na prevožene kilometre in izpust CO2

Slovenija bo v primeru tovornega prometa s sistemom cestninjenja na postajah z zapornicami neposredno prešla v popolnoma prosti tok vozil. Primerljive države, kot so Avstrija, Poljska, Češka, Madžarska, Slovaška in Belgija, so kot vmesno fazo izbrale vinjetni sistem obračunavanja cestnine. Prav večja prometna pretočnost in obračun cestnine glede na dejansko prevožene kilometre na avtocestnem omrežju ter stopnje izpusta toplogrednih plinov sta tudi glavna razloga elektronskega cestninjenja.

"Na vse portale smo že uspešno namestili obcestno opremo, ki je že priključena na optiko ter električno napajanje in je v fazi testiranja. Izvedli smo bili tudi področne komisijske preglede po Zakonu o cestah, s čimer smo pridobili dovoljenje za varnost in zanesljivost novega sistema elektronskega cestninjenja tako imenovanih težkih vozil na slovenskih avtocestah ter hitrih cestah," pravijo pri Darsu.

Naročili so 150 tisoč naprav DarsGo, po njihovi oceni pa bodo morali opremiti od sto do 120 tisoč tovornih vozil. Ker do zdaj za vožnjo po avtocesti ni bila potrebna registracija, je ocena le okvirna.

Zemljevid vseh cestninskih portalov na avtocestnem križu. Elektronsko cestninjenje se začne aprila letos. | Foto: DARS/zajem zaslona Zemljevid vseh cestninskih portalov na avtocestnem križu. Elektronsko cestninjenje se začne aprila letos. Foto: DARS/zajem zaslona

Danes za prečkanje Slovenije 150 evrov, koliko v prihodnje?

Slovenija ima zaradi geografskega položaja visok delež vsakodnevnega tovornega prometa, ki je še posebej izrazit v smeri od vzhoda proti zahodu in obratno. Vsak prevoznik bo moral registrirati vsak svoj tovornjak in pridobiti omenjeno napravo.

Cenovna primerjava današnjega in prihodnjega sistema cestninjenja še ni mogoča, saj Dars v sodelovanju z avtoprevozniško zbornico, ministrstvom za infrastrukturo in združenji cene na kilometer še ni določil.

Ceno bo zadnja morala potrditi vlada. Trenutno voznik tovornjaka, ki potuje med Madžarsko in Italijo, za cestnino odšteje okrog 150 evrov.

Se bo lokalni tovorni promet selil na regionalne ceste?

V slabšem položaju bodo predvsem lokalni prevozniki, ki lahko danes okrog Ljubljane vozijo po avtocestah. Med Ivančno Gorico in Logom pred Vrhniko trenutno ni nobene cestninske postaje. Z novim sistemom tako nastaja nevarnost povečanega tovornega prometa na regionalnih cestah. Pri Darsu napovedujejo, da bodo v začetnem obdobju vzpostavitve elektronskega cestninjenja nadzorovali tovorni tranzitni promet na regionalnih cestah. Povečan tovorni promet na teh cestah bi negativno vplival na stanje cest in tudi prometno varnost.

cestnina avtocesta dars | Foto: STA/Danijel Novakovič Foto: STA/Danijel Novakovič Kdaj in katere cestninske postaje bodo rušili najprej?

Po uvedbi sistema DarsGo bodo cestninske postaje na slovenskem avtocestnem omrežju postopoma odstranili, najprej tiste, ki predstavljajo največjo motnjo v prometu. Širše območje zdajšnjih cestninskih postaj bodo temeljito rekonstruirali, na teh lokacijah pa bo Dars vzpostavil točke nadzora, kjer bodo poleg cestninskih nadzornikov prisotni še policisti, prometni inšpektorji in cariniki. Začetek odstranitve prvih cestninskih postaj je načrtovan spomladi 2018, po uvedbi novega elektronskega cestninjenja.

Trenutno je v teku razpis za izvajalca del, rok za oddajo ponudb pa se konča prihodnji mesec. Razpis je razdeljen na tri sklope, kar pomeni, da bo izvajalec del izbran za vsak sklop.

sklop 1: Rušitev in preureditev cestninskih postaj Log, Torovo, Hrušica in Vrhnika vključno s platojem ter obnovo voziščne konstrukcije na odseku A2/0009 Brnik-Vodice od km 4,041 do km 5,246 in A2/0010 Vodic.

sklop 2: Rušitev in preureditev cestninskih postaj Vransko, Tepanje, Drnovo, Krško in Sl. Konjice, vključno s platojem.

sklop 3: Rušitev in preureditev CP Nanos, Dane, Logatec, Unec-S, Unec-J, Razdrto-S, Razdrto-J, Postojna-S, Postojna-J in OVK HC H4/0374 in 0774 Razdrto-Vipava od km 0,000 do km 0,075, razcepa A1/0154 Nanos.

Vrstni red rušitve je odvisen tudi od rezultatov razpisa. Predvideno je, da bo med prvimi cestninska postaja Log, ki je tudi prometno najbolj obremenjena.

Razpis za rušitev in preureditev drugega svežnja 18 cestninskih postaj (šest čelnih, 12 stranskih) načrtujejo za drugo polovico letošnjega leta, izvedbo pa prihodnje leto.  

 

Kako se prijaviti?

Za registracijo vozila v sistem DarsGo in pridobitev naprave DarsGo morajo uporabniki predložiti prometno dovoljenje in dokazilo o emisijskem razredu EURO, za vozila, registrirana v Sloveniji, pa le prometno dovoljenje. Administrativni stroški za registracijo vsakega vozila in personalizacijo naprave DarsGo znašajo deset evrov (z DDV).Uporabniki se že lahko registrirajo na sedmih matičnih servisih DarsGo na naslednjih lokacijah:

DarsGo servis Ljubljana (Grič 54, Ljubljana – ob zahodni ljubljanski obvoznici),
DarsGo servis Maribor (Počivališče Maribor, smer Ljubljana),
DarsGo servis Lopata (Počivališče Lopata, smer Maribor),
DarsGo servis Grabonoš (Počivališče Grabonoš, smer Ljubljana),
DarsGo servis Obrežje (Mejni prehod Obrežje, vstop v državo),
DarsGo servis Gruškovje (Mejni prehod Gruškovje, vstop v državo),
DarsGo servis Fernetiči (Mejni prehod Fernetiči, vstop v državo).

Uporabniki tovornh vozil se lahko registrirajo tudi na spletni strani www.darsgo.si, predvidoma od začetka leta 2018 pa se bodo lahko registrirali tudi na pooblaščenih bencinskih servisih ob avtocestnem omrežju.
Ne spreglejte