Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 10. 2018,
16.10

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

10

Natisni članek

DARS nesreča nesreča zastoj zastoj promet promet avtocesta avtocesta

Ponedeljek, 29. 10. 2018, 16.10

5 let, 5 mesecev

Na slovenskih avtocestah vse več vozil, nesreče skoraj vsak dan #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

10

Tudi danes je bila štajerska avtocesta dlje časa zaprta zaradi prometne nesreče. V zadnjem obdobju skoraj ne mine dan, ko se na eni od slovenskih avtocest ne bi zgodila nesreča in povzročila dolgega zastoja. Še zlasti pogoste se zdijo prav na štajerski avtocesti, kar ni presenetljivo, saj je ravno odsek med Mariborom in Postojno najbolj obremenjena avtocesta v Sloveniji. Dars za boljšo varnost izboljšuje signalizacijo, policija izvaja poostren nadzor nad tovornimi vozili.

Najbolj obremenjena cesta oziroma cesta z največjim povprečnim letnim dnevnim prometom (PLDP) v povprečju je sicer severna ljubljanska obvoznica oziroma cesta H3 med razcepom Zadobrova in razcepom Koseze.

A ker je ta cesta zelo kratka, dolga je 10,22 kilometra, na Darsu kot najbolj obremenjeno avtocesto navajajo cesto A1. To je cesta od Šentilja do Kopra, ki jo poznamo od Ljubljane do Šentilja pod imenom štajerska avtocesta, od Ljubljane do Kopra pa pod imenom primorska avtocesta.

DARS | Foto: DARS/zajem zaslona Foto: DARS/zajem zaslona

Vsako leto se povprečni dnevni promet poveča.

DARS | Foto: DARS/zajem zaslona Foto: DARS/zajem zaslona

S tovornjaki je najbolj obremenjena avtocesta med Mariborom in Postojno

Vsa cesta A1 je dolga 245,3 kilometra. Povezuje večja slovenska mesta, je pa tudi sestavni del pomembnega petega evropskega prometnega koridorja, ki poteka med mestoma Lyon v Franciji in Kijev v Ukrajini, zato je tudi najbolj obremenjena s tovornimi vozili.

Avtocesto A1 prevozi največ težkih tovornih vozil (TTV) in je na njej največ nesreč (za nesreče so podatki iz let 2016 in 2017). S tovornjaki je sicer A1 najbolj obremenjena med Mariborom in Postojno.

DARS | Foto: DARS/zajem zaslona Foto: DARS/zajem zaslona

Aktivnosti za izboljšanje varnosti prednostno izvajajo na najbolj obremenjenih odsekih

V zvezi z ukrepi, ki so neposredno povezani z zagotavljanjem boljše varnosti prometa, aktivnosti dolgoročno načrtujejo na vseh odsekih avtocest in hitrih cest, so povedali na Darsu.

Prednostno Dars aktivnosti izvaja na bolj obremenjenih cestnih odsekih (A1, H3), v primeru drugih razlogov, na primer glede na število in posledice prometnih nesreč, pa tudi na drugih delih omrežja avtocest in hitrih cest.

predor Trojane
Avtomoto Tako trese vožnja pod Trojanami. Bomo vozili le še po prehitevalnem pasu? #video

Ukrepi, ki jih izvaja Dars:

  • postavitev opreme za ugotavljanje količine in strukture prometa, smeri vožnje ter znakov spremenljive vsebine za ažurno obveščanje voznikov o stanju prometa in morebitnih nevarnostih;
  • postavljanje znakov spremenljive vsebine za aktivno upravljanje prometa;
  • postavitev novih varnostnih ograj;
  • zamenjava obstoječih varnostnih ograj z višjimi nivoji zadrževanja (lastnost, ki pove, kako težko vozilo mora zadržati posamezen tip ograje);
  • poseben poudarek je namenjen varnostnim ograjam v ločilnem pasu in na večjih premostitvenih objektih (postavljajo betonske varnostne ograje, ki zadržijo težka tovorna vozila: 38 ton);
  • zamenjava vkopanih zaključnic z novimi, ki so testirane na nalet vozila;
  • postavitev blažilnikov trkov;
  • postavitev kažipotne signalizacije na portale in polportale, da jih vozniki pravočasno opazijo (kažipotno signalizacijo, ki je postavljena ob vozišče, namreč vozniki težje opazijo zaradi velikega števila tovornih vozil);
  • izvedba izletnih con, ki zadržijo vozilo brez poškodb na vozilu in opremi ceste;
  • fizično ločevanje smernih vozišč na priključkih za preprečevanje vožnje v napačno smer.
gneča, avtocesta, zastoj
Avtomoto Dars nadaljuje prenovo gorenjske avtoceste mimo Jesenic

Policija v zadnjem obdobju poostreno nadzoruje tovorna vozila in avtobuse

Kot so povedali na policiji, je do 21. oktobra trajala evropsko usklajena akcija "Truck&BUS". Policisti so v okviru rednega dela in poostrenih nadzorov nadzirali tovorna vozila in avtobuse, ki so pogosto udeleženi v prometnih nesrečah na avtocesti.

Vsak mesec do konca leta načrtujejo še po štiri nadzore na avtocesti po metodologiji PEGAZ, pri kateri določen promet preusmerijo na počivališča in izvedejo kontrolo.

Policisti v nadzoru cestnega prometa še posebno v zadnjem času več pozornosti posvečajo predvsem tovornim vozilom in avtibusom. | Foto: STA , Policisti v nadzoru cestnega prometa še posebno v zadnjem času več pozornosti posvečajo predvsem tovornim vozilom in avtibusom. Foto: STA ,

V novembru in decembru intenzivne akcije za preverjanje psihofizičnih aktivnosti voznikov

Policija za zadnja dva meseca leta napoveduje intenzivne aktivnosti, povezane s psihofizičnim stanjem voznikov. Poleg tega pa posamezne policijske uprave spremljajo stanje na svojem območju in po potrebi izvedejo dodatne aktivnosti, ki so povezane s trenutno problematiko.

"Specializirana enota za nadzor prometa poleg vseh aktivnosti, povezanih z nadzorom prevozov v cestnem prometu, tudi obdeluje podatke iz stacionarnih radarjev, ki so v glavnem nameščeni na avtocestah. V zadnjem obdobju so bolj usmerjeni tudi v izvajanje meritev hitrosti iz nadvozov in nadzor varnostne razdalje," so še dodali.

Policija sicer na področju varnosti cestnega prometa dosledno izvaja aktivnosti in se drži ciljev, določenih v Resoluciji o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa 2013–2022. Izvedbeni načrt te resolucije pa je Obdobni načrt za leti 2017 in 2018, ki načrte in cilje tudi konkretizira.

V zadnjem obdobju so policisti bolj usmerjeni tudi v izvajanje meritev hitrosti iz nadvozov in na kontrolo varnostne razdalje. | Foto: V zadnjem obdobju so policisti bolj usmerjeni tudi v izvajanje meritev hitrosti iz nadvozov in na kontrolo varnostne razdalje.

Dars opozarja: pri zelo hudih nesrečah je lahko dejavnik tudi megla

Zelo hude nesreče se lahko zgodijo tudi zaradi megle. Takšna je bila na primer januarja 2016 med Senožečami in Razdrtim, kjer je vidljivost zaradi megle pogosto slabša. Prav zato so nad avtocesto namestili nov portal, ob obeh smernih voziščih, na razdalji približno 1,4 kilometra, pa so postavili manjše elektronske signalne table, tudi za opozarjanje na nevarnost megle.

Vozniki v megli še vedno ne prilagodijo vožnje razmeram

Dars ob tem opozarja, da so oznake zgolj opozorilo oziroma napotek o razdalji. "Še vedno opažamo, da marsikateri voznik v primeru megle ne vzdržuje primerne varnostne razdalje in ne prilagodi hitrosti vožnje vremenskim razmeram. Nobena signalizacija ne more zagotoviti, da bodo vozniki v megli vozili enako kot v običajnih vremenskih razmerah. Zlasti ob megli je dobro upoštevati naslednje napotke: zmanjšajte hitrost, prižgite meglenke in povečajte varnostno razdaljo," poudarjajo na Darsu.

Med Senožečami in Razdrtim so prav zaradi pogoste megle na odseku nad avtocesto namestili nov portal, ob obeh smernih voziščih, na razdalji približno 1,4 kilometra, pa so postavili manjše elektronske signalne table, tudi za opozarjanje na nevarnost megle. | Foto: DARS/zajem zaslona Med Senožečami in Razdrtim so prav zaradi pogoste megle na odseku nad avtocesto namestili nov portal, ob obeh smernih voziščih, na razdalji približno 1,4 kilometra, pa so postavili manjše elektronske signalne table, tudi za opozarjanje na nevarnost megle. Foto: DARS/zajem zaslona

Nova poskusna označitev za opozarjanje na avtocesti

Do začetka zimske sezone 2018/2019 bo Dars na avtocestah na odseku med Razdrtim in Senožečami oziroma razcepom Nanos–Goli vrh v okviru poskusne označitve prometne ureditve aktivirali sistem svetlobnih cestnih smernikov za opozarjanje na prisotnost megle. Gre za smernike LED, nameščene na varnostni ograji ob obeh smernih voziščih, proti Kopru in proti Ljubljani, so sporočili z Darsa.

"Po opazovanjih vremenskih in prometnih dogajanj ter na osnovi novih določil zakona o cestah smo se odločili, da za večjo prometno varnost vzpostavimo poskusno označitev prometne ureditve 'svetlobni cestni smerniki za opozarjanje na prisotnost megle', in sicer za obdobje dveh let, kakor določajo predpisi," so dejali na Darsu.

zastoj, avtocesta
Novice Evropski poslanci podprli predlog plačevanja cestnine po dejansko prevoženi razdalji

Tudi za primer burje ali nasproti vozeče vozilo

"Označitev bo obligatorna za uporabnike avtoceste oziroma voznike (utripajoče oziroma konstantno delujoče rdeče luči), zato pričakujemo izboljšanje prometne varnosti na tem odseku v primeru prisotnosti megle, lahko pa tudi v primeru burje ali nasproti vozečega vozila," so pojasnili na Darsu.

Svetlobni cestni smerniki za opozarjanje na prisotnost megle so v rdeči barvi ter nameščeni na jekleno oziroma betonsko varnostno ograjo. Ko bodo aktivni, bodo svetili enostransko, to je v smeri vožnje na smernem vozišču avtoceste. Nameščeni so na obeh ograjah, torej levo od prehitevalnega in desno od voznega pasu avtoceste, pojasnjujejo na Darsu.

"Uporabnike avtocest bomo pred njegovim aktiviranjem pravočasno obvestili o načinu delovanja svetlobnih cestnih smernikov za opozarjanje na prisotnost megle. To bo prvi takšen projekt na slovenskih avtocestah. V primeru dobre prakse se bo po potrebi podoben projekt izvedel tudi na kakem drugem primernem odseku," so dodali.

Štajerska cesta je zaradi nesreč pogosto zaprta. | Foto: Gašper Petovar Štajerska cesta je zaradi nesreč pogosto zaprta. Foto: Gašper Petovar

Še letos začenjajo postavitev 20 novih portalov in polportalov

Dars bo predvidoma še letos začel večji projekt izvedbe postavitve spremenljive signalizacije na odseku štajerske in primorske avtoceste A1 Lukovica–Divača, vključno z ljubljanskim obročem in nanj vpadnim krakom dolenjske avtoceste.

Zaobjela bo portale, videonadzorne kamere in detekcijo prometa. Med drugim bodo na avtocesti na novo postavljeni veliki portali spremenljive signalizacije ter polportali na avtocestnih priključkih Domžale, Šentjakob, Ljubljana – jug, Vrhnika, Logatec, Postojna. Skupaj bo to več kot 20 portalov in polportalov. Na primorskem avtocestnem kraku je predvidena tudi namestitev novih kamer za videonadzor ter novih cestnovremenskih postaj.

sneg
Avtomoto Zakaj je primorska avtocesta tempirana bomba #video

Spremljanje razmer tudi prek samodejnih javljanj avtomobilov ob prižigu meglenk

Dars je vključen tudi v mednarodni projekt C Roads, kjer bodo tudi z drugimi tehnologijami, ki na primer omogočajo komunikacijo med vozili ter med vozilom in infrastrukturo, preizkusili nove sisteme prenašanja informacij voznikom.

"Že danes so avtomobili povezani prek omrežja s centralo proizvajalca avtomobilov, kjer imajo podatke o tem, kdaj vozilo vklopi meglenke. V prihodnjih letih bomo te podatke poskušali povezati s sistemi nadzora in vodenja prometa in z navigacijo, kar pomeni, da bo, ko bo več vozil vklopilo meglenke, to alarm, da je na nekem odseku megla. Tehnologija na tem področju izjemno hitro napreduje in s svojimi strokovnjaki smo vključeni tudi v te projekte," so povedali na Darsu.

Ne spreglejte