Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Nedelja,
15. 12. 2013,
10.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tovorni Avtomoto Potovalni Avtomoto

Nedelja, 15. 12. 2013, 10.09

8 let

Willie – avtobus, poln informacij

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Oblikovalec Tad Orlowski si je zamislil konceptualno študijo mestnega avtobusa prihodnosti, pri katerem je zajetne karoserijske površine pokril z LCD-zasloni, ki služijo kot informacijski paneli.

Pogled v prihodnost

Pri svojem konceptualnem avtobusu se Orlowski osredotoča na nove tehnologije, s katerimi želi sooblikovati oziroma kar preoblikovati podobo urbane, mestne krajine. Willie na mestne ulice prinaša razširjen način komunikacije, saj so njegove velike bočne površine povsem pokrite z LCD-zasloni. Gre za prozorne zaslone, skozi katere potniki vidijo okolico.

Podobna tehnologija se že uporablja tudi pri osebnih avtomobilih, ki imajo vgrajene projekcijske zaslone "head-up", na katerih se v višini voznikovih oči izpisujejo na primer podatki o hitrosti, grafični navigacijski napotki …

Kot bi se po ulici vozil velikanski tablični računalnik

Mehki, bolj zaobljeni karoserijski robovi, boki, pokriti s steklom, in pa predvsem barvita multimedijska vsebina, ki naj bi jo časovnemu in lokacijskemu utripu mestnih ulic z nekaj kliki sproti prilagajali v nadzornem informacijskem modulu, ta koncept mestnega avtobusa postavljajo v vizualno sorodstvo s sodobnim tabličnim računalnikom.

Futurizem pa je oblikovalec prenesel tudi v notranjost, kjer jedro drugačnosti predstavlja predvsem dinamična, spreminjajoča se osvetlitev.

Velika riba v mestnem, "eye-catching" načinu lovljenja informacij

Med vožnjo z mestnimi avtobusi lahko potniki že zdaj, tudi pri nas, na vgrajenih digitalnih zaslonih spremljajo novice, športne rezultate, vremensko napoved …

Vsebine našega spletnega medija na primer lahko potniki med vožnjo spremljate kar na 158 avtobusih (skupaj 570 zaslonov) Ljubljanskega potniškega prometa.

Študija Willie pa želi raven komunikacije postaviti še dlje. Če so avtobusi že nekaj časa tudi navzven nekakšni mobilni reklamni panoji, želi kreacija Orlowskega vse skupaj spremeniti v multimedijsko izkušnjo.

S tem pa seveda razširja tudi oglaševalsko tržišče, saj bo vizualno privlačnejša komunikacija še bolj poudarila hiter, "eye-catching" način lovljenja informacij, ne samo v avtobusu ampak tudi zunaj njega na ulici, postaji …

Tak avtobus spada v čas, ko bodo avtomobili sposobni voziti povsem avtonomno

Pomislek, ki ga tovrstna študija prinaša, pa je seveda z vidika prometne varnosti, saj bodo LCD-zaslone opazili tudi preostali vozniki.

Močno oglasno sporočilo pa bi v tem primeru lahko voznikovo pozornost s spremljanja prometa preusmerilo na multimedijski avtobus. Ta študija zato nedvomno spada v čas, ko bo vozniku zlasti v gostem mestnem prometu tudi za volanom osebnega avtomobila pomagal avtopilot.

Ne spreglejte