Ciril Komotar

Četrtek,
27. 2. 2014,
11.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Volvo Tehno Avtomoto

Četrtek, 27. 2. 2014, 11.36

8 let

Volvo concept estate – pogled v prihodnost

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Volvo je klasično zadržanost nadomestil s predrznimi oblikovalskimi smernicami. Concept estate jemlje dih in kaže, v katero smer zrejo Švedi.

Preprost, sodoben, brez stikal

Volvo nadaljuje predstavitve ekstrovertiranih konceptov, katerih jedro ostaja liberalno razmišljanje na področju oblikovalskih in sistemskih rešitev v notranjosti. Concept estate napoveduje videz kabin prihodnosti in videti je, da bodo Švedi dvignili raven igre. Glavno vodilo ostaja preprostost.

Število stikal je omejeno na skromno vrstico pred prestavno ročico, veliko večino funkcij bodo vozniki volvov v prihodnosti upravljali s pomočjo velikega zaslona na sredinski konzoli ali glasovnega ukazovanja. Uporabniki bodo s pomočjo zaslona upravljali informacijski vmesnik na podoben način kot pametne telefone, dodatna stikala bodo na voljo tudi na volanskem obroču.

Kreativnost – temelj švedske kulture!

Volvov vodja oblikovanja, Thomas Ingenlath: "Kreativnost je eden sestavnih delov švedske kulture, vanjo je globoko vključena tudi tehnologija. Osnovni namen konceptnega vozila je bilo organizirati upravljanje sistemov na najbolj preprost in intuitiven način. Vse je na svojem mestu, tam, kjer voznik pričakuje. Vožnja s tako zasnovanim avtomobilom bo tako udobnejša, učinkovitejša in varnejša. Z volvom želimo izraziti švedsko dušo!"

Oblikovalci osvobojeni lisic

Preprost pristop in zmanjšanje stikal na najnujnejše ter njihovo nadomestitev z velikim zaslonom je pozdravil tudi vodja oblikovanja notranjosti, Robin Page: "Tovrsten pristop nas je osvobodil navideznih lisic. Omogočil nam je oblikovanje čudobite notranjosti, osredotočene okoli velikega zalona, k čemer bomo pri serijskih avtomobilih težili že v bližnjih prihodnosti."

Sodobno zasnovana kabina elegantnega trivratnega karavana je polna naravnih materialov. Prednjačijo tkanine, celo volna ter kristal, usnje in les. Več o privlačnem konceptu bomo izvedeli na avtomobilskem salonu v Ženevi.