Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
22. 8. 2011,
12.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Volkswagen

Ponedeljek, 22. 8. 2011, 12.48

8 let

Volkswagen up

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Volkswagen je predstavil majhen mestni avtomobil, ki je namenjen vsakdanjim transportnim izzivom sodobnega urbanega prometa. V Wolfsburgu so torej veliko upov postavili na novega upa.

Up drugačen, bolj premijski kot predhodnik in pripravljen za ljudsko električno prihodnost

Pri Volkswagnu so novemu mestnemu premium malčku upu, ki naj bi prodajne štrene mešal tudi miniju in fiatu 500, naložili kar precej nalog. V Wolfsburgu so se tokrat izdelave mestnega avtomobila lotili bistveno bolj zavzeto kot pri njegovih predhodnikih južnoameriškega izvora lupu in foxu, saj so si želeli narediti izdelek z golfovo in hroščevo karizmatičnostjo, ki bo aktualen in vpadljiv tudi za širitev električne prihodnosti.

Bogato mestno medosje

3,54 metra "velik" malček bo ob kar 2,42 metra dolžine med osema ponujal razmeroma prostorno in prilagodljivo notranjost, varčne motorje in električni pogon, veliko vozniško in zabavno naravnane umetne inteligence ter stopnjo varnosti, ki so jo v Volkswagnu označili s sloganom "majhen avtomobil z varnostjo velikega".

Nova generacija bencinskih trivaljnikov, plinski pogon in leta 2013 tudi elektrika

V novem upu bo debitirala tudi nova generacija bencinskih trivaljnikov v 44- in 55-kilovatni izvedbi. S pomočjo BlueMotion tehnologije, ki vključuje tudi start&stop sistem, naj bi nova litrska motorja v poprečju zahtevala le okoli 4,2 litra neosvinčenega goriva na 100 kilometrov. Oba motorja naj bi v ozračje spustila tudi manj kot 100 gramov ogljikovega dioksida na prevoženi kilometer. Bencinskima trivaljnikoma bo sledila tudi 50-kilovatna motorna različica na zemeljski plin, ki naj bi se ponašala z izjemno nizkimi emisijami – le 79 gramov ogljikovega dioksida na prevoženi kilometer. Leta 2013 pa bo kupcem na voljo tudi povsem električni up, ki naj bi bil postal prvi Volkswagnov zares "ljudski" električni model.

Laserski senzor za zaviranje v sili

Volkswagen bo v prid varnosti v upu ponujal tudi sistem za zaviranje v sili prilagojen mestnemu prometu - City Emergency Braking, ki je zmožen tudi povsem samodejno ustaviti avtomobil in preprečiti nesrečo. Sistem se samodejno aktivira pri hitrosti pod 30 kilometrov na uro in s pomočjo laserskega senzorja nadzira dogajanje pred avtomobilom. V primeru nevarnosti avtomatsko zavira in po potrebi tudi ustavi. Up je prvi avtomobil v segmentu, ki ima tovrstni sistem prilagojen prav mestnemu prometu.

Ne spreglejte