Četrtek,
17. 11. 2016,
15.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

1

Natisni članek

Magna Steyr

Četrtek, 17. 11. 2016, 15.36

6 let, 7 mesecev

Vlada odpravlja birokratske prepreke za tovarno Magna Steyr pri Mariboru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

1

Vlada želi s posebnim zakonom pospešiti birokratski stroj in območje med Mariborom in Hočami narediti zanimivo za naložbo avstrijsko-kanadskega giganta Magno Steyr. Ta velja za enega največjih dobaviteljev avtomobilske industrije. V Gradcu že danes zaposluje okrog 1.200 Slovencev.

Magna Steyr | Foto: Reuters Foto: Reuters

Vlada je na današnji seji sprejela predlog zakona o strateškem razvojnem območju državnega pomena v občini Hoče-Slivnica, kjer naj bi nekoč stala proizvodnja avstrijske družbe Magna. Na gospodarskem ministrstvu želijo s posebnim zakonom omogočiti kar najhitrejšo izvedbo vsega potrebnega za to, da bi ujeli vse roke in se s tem izognili morebitni konkurenčnejši ponudbi katere od sosednjih držav.

Za vlaganja v hoško proizvodno cono se zanima kanadsko-avstrijski avtomobilski gigant Magna Steyr, ki naj bi na tem območju vzpostavil večjo ličarsko proizvodnjo in v prihodnosti zaposlil celo do tri tisoč ljudi.

Magna Steyr bo začela prihodnje leto v Gradcu izdelovati tudi novega BMW serije 5. | Foto: Magna Steyr Magna Steyr bo začela prihodnje leto v Gradcu izdelovati tudi novega BMW serije 5. Foto: Magna Steyr

Med avtomobili, ki jih bo izdelovala Magna Steyr, bo predvidoma tudi novi jaguar F-pace. | Foto: Jaguar Med avtomobili, ki jih bo izdelovala Magna Steyr, bo predvidoma tudi novi jaguar F-pace. Foto: Jaguar Država s posebnim zakonom proti počasni birokraciji, izključene niso niti razlastitve zemljišč

Predlog zakona med drugim določa tudi možnost razlastitve lastnikov zemljišč na sto hektarjev velikem območju med mariborskim letališčem in avtocesto, če s katerim od njih ne bi bil mogoč drugačen dogovor. Pri tem se sklicujejo na ustavna določila, ki takšen postopek upravičujejo, če gre za javno korist.

Iz gradiva gospodarskega ministrstva je še razvidno, da je simulacija učinkov morebitne investicije pokazala, da bi ta bila že v prvem letu vredna približno odstotek bruto družbenega proizvoda oziroma okoli 400 milijonov evrov.

Le z obravnavo in sprejemom predloga zakona po nujnem postopku je po mnenju predlagateljev mogoče zagotoviti potrebna zemljišča v skladu s časovnico, s katero se je vlada seznanila že septembra. Če ne bodo skrajšali rokov, grozi izguba priložnosti za investicijo na območju z visoko brezposelnostjo. V primerljivih državah so namreč roki za pridobitev nepremičnin, izdaja gradbenega dovoljenja in s tem začetek investicije bistveno krajši.

Magna Steyer naj bi v novo slovensko tovarno nameravala vložiti okoli 500 milijonov evrov in z novimi investicijami v celotni skupini ponudila kar okoli tri tisoč novih delovnih mest. Gre za del posla, v katerem bo Magna izdelovala šest novih modelov avtomobilov za več različnih znamk, med katerimi sta zdaj tudi Jaguar in Land Rover. | Foto: Reuters Magna Steyer naj bi v novo slovensko tovarno nameravala vložiti okoli 500 milijonov evrov in z novimi investicijami v celotni skupini ponudila kar okoli tri tisoč novih delovnih mest. Gre za del posla, v katerem bo Magna izdelovala šest novih modelov avtomobilov za več različnih znamk, med katerimi sta zdaj tudi Jaguar in Land Rover. Foto: Reuters

Družba velja za enega največjih dobaviteljev avtomobilske industrije

Magna Steyr je del kanadske družbe Magna International in že danes v Gradcu v Avstriji zaposluje okrog 1.200 Slovencev. Magna velja za enega največjih dobaviteljev avtomobilske industrije. Izdelujejo podvozja, elektroniko, sedeže, pogonske sisteme in druge dele za različne avtomobilske znamke, med njimi tudi za Mercedez-Benz, s katerim so lani podaljšali pogodbo do leta 2022.

Poleg Mercedesovega terenca razreda G izdelujejo mini countryman, končali pa so proizvodnjo minija paceman. Na avstrijskem Štajerskem nameravajo od leta 2017 izdelovati eno od različic prvega športnega terenca jaguar F-pace, menda pa tudi novo BMW serijo 5 ter novega roadsterja, ki bo nastal v sodelovanju BMW in Toyote. Od leta 2018 naprej bodo izdelovali šest modelov za skupno štiri različne proizvajalce.

Skupina zaposluje 152 tisoč ljudi, samo v Gradcu okoli šest tisoč, in letno ustvari več kot 26 milijard evrov prometa.