Petek,
11. 12. 2020,
6.46

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

3

Natisni članek

Google Android Auto

Petek, 11. 12. 2020, 6.46

3 leta, 4 mesece

Android Auto uradno kmalu v Sloveniji

Velika novost: Google na svoj "zemljevid" vključuje tudi Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

3

Android Auto | Android Auto bo v prihodnjih nekaj mesecih uradno na voljo tudi v Sloveniji. | Foto Matic Tomšič

Android Auto bo v prihodnjih nekaj mesecih uradno na voljo tudi v Sloveniji.

Foto: Matic Tomšič

Preslikava ključnih aplikacij mobilnega telefona na zaslon vozila lahko bistveno izboljša uporabo navigacije, poslušanja radijskih postaj, podcastov, iskanje želenih ciljev in prostoročnega telefoniranja, toda Googlov sistem Android Auto v Sloveniji uradno nikoli ni bil na voljo. To se bo spremenilo v prihodnjih nekaj mesecih, ameriški gigant namreč obljublja širitev sistema na dodatnih 36 držav – med njimi je tudi Slovenija.

Aplikacije Android Auto v Sloveniji prek Googlove tržnice Play uradno ni bilo mogoče naložiti. Iskalnik namestitve aplikacije Android Auto namreč ni ponujal, alternativne rešitve pa so nakazovale, da se tudi Google pripravlja na širitev. Ob odpiranju aplikacije se na telefonu uporabnika namreč že danes prikažejo slovenska navodila in izpišejo se pogoji uporabe.

Kdaj? V prihodnjih mesecih.

Kdaj lahko uradno pričakujemo prihod Android Auto v slovensko ponudbo telefonov na Googlovi tržnici Play, za zdaj še ni znano. V svojem blogu je Google zapisal, da v prihodnjih mesecih, a vsaj uradno vemo, da so nas Američani že dodali na svoj zemljevid. Poleg podpore Android Auto bo nova širitev prinesla še drugačne ikone za izražanje čustev, t. i. emotikone, izboljšalo se bo glasovno upravljanje, dodale pa se bodo še nekatere malenkosti.

Ne le v Slovenijo, storitev se bo širila tudi v druge države po svetu, kjer Android Auto za zdaj uradno še ni bil podprt. Na tem seznamu so bile do zdaj le zelo redke države v Evropi.

Vsi lastniki novejših telefonov z naloženim operacijskim sistemom android 11 se bodo lahko s svojim vozilom povezali tudi brezžično, uporabniki starejših telefonov pa bodo povezavo lahko vzpostavili neposredno s priklopom v kabelski priključek.

Na drugi strani je podobna rešitev Car Play na telefonih iPhone že serijsko nameščena in ves čas v slovenskih avtomobilih nemoteno deluje.