Jure Gregorčič

Petek,
27. 5. 2016,
14.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Hidria Zeleni avtomoto

Petek, 27. 5. 2016, 14.07

6 let, 7 mesecev

Z elektrificirano cesto Zeleno Keltiko brez težav z električnim avtomobilom iz Idrije v Bovec

Več kot 100 tisočakov vredna naložba v novo slovensko električno cesto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Hidria - keltika avtocesta

Večkrat smo že poudarili, da bi Slovenija zaradi svojih edinstvenih naravnih in tehnoloških ter mobilnih značilnosti lahko bila vzorčni primer evropskega preboja elektromobilnosti. Projekti, kot je 100 tisočakov vredna naložba v elektrifikacijo cest Zelene Keltike med Medvodami in Tolminom, Slovenijo počasi, a vztrajno peljejo v smer vzdržne mobilnosti.

Za projektom stojijo velika domača in tuja imena: Tesla Motors, Hidria, BMW, Zavarovalnica Triglav …

Projekt Zelena mobilnost prihodnosti bo tudi slovenska! je združil precej zanimiv mozaik partnerjev, ki se resno ukvarjajo z razvojem novih rešitev in tehnologij zelene mobilnosti. Najpomembneje pa je, da je v to močno gospodarsko navezo tujih in domačih zvenečih imen vpeta tudi Gimnazija Jurija Vege iz Idrije. Bodoči inženirji imajo tako možnost z močnimi partnerji razvijati svoje vizije in rešitve, povezane z energijsko učinkovitejšim prometom v najširšem pomenu besede. Ena takih družb je tudi Hidria, ki je projekt Zelene mobilnosti s partnerji sprožila z zavedanjem, da edino združeni lahko naredimo korak naprej k boljšemu in čistejšemu okolju.

Iztok Seljak, prvi mož Hidrie o načrtu govori optimistično. | Foto: Iztok Seljak, prvi mož Hidrie o načrtu govori optimistično.

Predsednik poslovodnega odbora Hidrie dr. Iztok Seljak zato poudarja: "Hidrijino poslanstvo so globalno prebojne inovacije v zeleni mobilnosti. Ta projekt je sam po sebi pomembna inovacija in odraz naše velike odgovornosti kot ene ključnih vrednot korporacije do okolja in mladih. Naša skupna prihodnost so mladi slovenski Alberti Einsteini, Stevi Jobsi, Eloni Muski ..., ki so tu med nami in jim s tem dajemo priložnost, da se s svojimi idejami in znanjem tudi konkretno izrazijo."

Na bencinske črpalke tudi po elektriko …

Za razvoj zelene mobilnosti je poleg prebojnih inovacij nujna tudi učinkovita in ustrezno razvejana mreža polnilnic za električna vozila. Tu bodo pomembno vlogo odigrali tradicionalni ponudniki energentov, kot je denimo Petrol. Pri Petrolu pravijo, da se že danes zavedajo, da električna energija dobiva vse pomembnejšo vlogo v transportu in razvoju vozil prihodnosti. Zato so k projektu pristopili kot ključen partner pri odprtju polnilnih postaj na Novi Keltiki. "Čisto okolje in trajnostno naravnan razvoj sta dva izmed ključnih dejavnikov za blagostanje družbe. Na Petrolu tako pozdravljamo in podpiramo tovrstne inovativne pristope pri vzpostavitvi nove infrastrukture za polnjenje električnih vozil, ki predstavljajo pomemben korak pri prehodu na okolju prijazno mobilnost, saj bo prav električna energija eden ključnih energentov za pogone prihodnosti," pravi Rok Vodnik, član uprave Petrola, ki po Sloveniji že zdaj upravlja 39 električnih polnilnih postaj, predvsem vzdolž avtocestnega križa.

S prototipnima voziloma dijaki svoje ideje, rešitve in inovacije uresničujejo tudi v praksi ter tako s konkretnimi pobudami iščejo izboljšave obstoječih električnih vozil in obenem kreirajo nova električna vozila prihodnosti. | Foto: Klemen Korenjak S prototipnima voziloma dijaki svoje ideje, rešitve in inovacije uresničujejo tudi v praksi ter tako s konkretnimi pobudami iščejo izboljšave obstoječih električnih vozil in obenem kreirajo nova električna vozila prihodnosti. Foto: Klemen Korenjak

Bavarski velikan BMW izpostavlja pomen kakovosti

Dr. Stephan Neugebauer, direktor sodelovanja na področju globalnih raziskav v BMW Group, sicer pa tudi predsednik evropske platforme za transport ERTRAC. | Foto: Dr. Stephan Neugebauer, direktor sodelovanja na področju globalnih raziskav v BMW Group, sicer pa tudi predsednik evropske platforme za transport ERTRAC.

Pri tem novem projektu elektrifikacije slovenskih cest sodeluje tudi bavarski premium velikan BMW. Dr. Stephan Neugebauer, direktor sodelovanja na področju globalnih raziskav v BMW Group, sicer pa tudi predsednik evropske platforme za transport ERTRAC, je odločen, da so nove zelene tehnologije ključne za nadaljnji razvoj avtomobilske industrije: "Seveda ob tem ne smemo pozabiti na nujo po stalnih optimizacijah motorja z notranjim izgorevanjem. Zelo pomembna je tudi kakovost visokotehnoloških izdelkov in poslovna odličnost dobaviteljev, kar zahteva neprestano inoviranje in razvoj."

BMW je lani dijakom Gimnazije Jurija Vege Idrija (GJV) za raziskovalne namene doniral dva električna testna prototipa vozili BMW serije 1 active. Idrijska gimnazija pa bo med redkimi gimnazijami v Sloveniji in širše, ki bo imela lastna električna avtomobila in polnilnico. "Ker prihodnost lahko najbolje napovemo tako, da jo soustvarjamo, BMW Group Slovenija podpira projekte, ki angažirajo in motivirajo mlade k vizionarskemu razmišljanju o mobilnosti prihodnosti.

Dijaki navdušili evropsko komisarko …

Ravnatelj GJV Borut Hvalec pravi, da so mladi neizmeren vir navdiha in idej: "Kadar živijo in delajo v primernem ter spodbudnem okolju, so njihovi dosežki neverjetni. To dokazujejo tudi naši dijaki z raznimi izdelki, raziskovalnimi nalogami in dosežki v raznih projektih, med katerimi je bil zaradi aktualnosti velik izziv tudi projekt Zelene mobilnosti."

Nekaj najboljših idejnih zasnov, rešitev, inovacij in razmišljanj so mladi dijaki GJV predstavili tudi evropski komisarki za promet Violeti Bulc. | Foto: Nekaj najboljših idejnih zasnov, rešitev, inovacij in razmišljanj so mladi dijaki GJV predstavili tudi evropski komisarki za promet Violeti Bulc.

Nekaj najboljših idejnih zasnov, rešitev, inovacij in razmišljanj so mladi dijaki GJV predstavili tudi evropski komisarki za promet Violeti Bulc. Ta je bila nad slišanim in videnim navdušena. "Na prometnem področju se dogajajo vznemirljive stvari: avtomatizacija, informatizacija, razogljičenje, razvoj mobilnosti kot storitve, multimodalnost, novi poslovni in socialni modeli. Slovenija se lahko uspešno umesti v nove nastajajoče mreže, tako na evropski kot globalni ravni, kar je velika priložnost za posameznike in podjetja. Zato so tudi dijaki lahko ponosni na svoje inovativne in v prihodnost usmerjene ideje." Komisarka ob tem upa, da se bo v dijakih razvila tudi tržna ambicija, ki jih bo popeljala med uspešne soustvarjalce nove dobe.

Z BMW i – sinonimom za vizionarske koncepte vozil in tehnologij, povezanih mobilnih storitev, pa tudi novega razumevanje izraza premium, ki ga močno opredeljuje trajnost – že danes ustvarjamo prihodnost," je ob tem povedal Maciej Galant, generalni direktor BMW Group Slovenija. | Foto: STA , Z BMW i – sinonimom za vizionarske koncepte vozil in tehnologij, povezanih mobilnih storitev, pa tudi novega razumevanje izraza premium, ki ga močno opredeljuje trajnost – že danes ustvarjamo prihodnost," je ob tem povedal Maciej Galant, generalni direktor BMW Group Slovenija. Foto: STA ,