Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 10. 2021,
15.23

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

WIZ Avto zavarovanje Generali registrska tablica Avto zavarovanje PR članek

Petek, 22. 10. 2021, 15.23

2 leti, 6 mesecev

Po novem je registrska številka že dovolj za izračun cene zavarovanja avta

Take registrske tablice ima le 1% voznikov

Oglasno sporočilo

Vsa motorna in priklopna vozila, ki so udeležena v cestnem prometu, morajo biti registrirana in označena z registrskimi tablicami. V Sloveniji se uporabljajo krajevne oznake 11 registracijskih območij (LJ – Ljubljana, KR – Kranj, CE – Celje, SG – Slovenj Gradec, MB – Maribor, KK – Krško, NM – Novo mesto, KP – Koper, GO – Nova Gorica, PO – Postojna in MS – Murska Sobota), ki pa so dopolnjene z grbi.

Za kaj vse je uporabna registrska tablica?

Ko lastnik vozila registrira vozilo, lahko izbere svojo registracijsko označbo, ki ni nujno vezana na njegov kraj prebivanja. Tako lahko Ljubljančan izbere registrsko označbo, ki se začne s KP, in podobno. Poleg registrskih označb s številkami in črkami si lastnik vozila lahko izbere tudi izvirno personalizirano označbo, vendar zanjo velja kar nekaj pravil.

PR-registrske-slika1_Generali | Foto:

Kako do izvirne tablice, kot so LJ-UBICA, GO-AWAY, KR-IPA, PO-REDEN ...

Od osamosvojitve Slovenije je v Sloveniji mogoče naročiti personalizirano registrsko tablico, ki je lahko bolj ali manj izvirna. Čeprav je cena posebne tablice relativno nizka (ta stane okoli 100 evrov več kot običajna registrska tablica), se v Sloveniji zanjo odloči le približno en odstotek voznikov. Zaradi poplave "neposrečenih" registrskih oznak so leta 2018 posodobili Pravilnik o registraciji motornih vozil, ki med drugim zapoveduje, da na tablicah ni dovoljena uporaba "neprimernih vsebin in izrazov". Obstoječi "humoristi" so takšne tablice sicer lahko obdržali, nove pa morajo upoštevati omenjeni pravilnik. 

Domišljija ne pozna meja, zato se je pojavilo veliko domiselnih tablic, mnoge med njimi vključujejo tudi registracijsko oznako: KR NEKI, LJ UBIM JO, CE PEC SI, KP IDEJ, GO HOME, GO MALA, PO LIZEI, KK FREAK, KR IZA-JE in še bi jih lahko našli. Običajne tablice so vezane na vozilo, tablice z izbranim delom označbe pa so vezane na lastnika oziroma njegov EMŠO.

  PR-registrske-slika2_Generali | Foto:

Registrska tablica pomeni, da je vozilo registrirano in ustrezno zavarovano

Če vozilo ni registrirano in ustrezno zavarovano, mora lastnik registrske tablice vrniti. Na podlagi tablice lahko policisti, redarji in druge pooblaščene osebe pridejo do informacij o vozilu in lastniku vozila, kar je pomembno predvsem pri videonadzoru prometa in v primeru prekrškov.

Zato je nadvse pomembno, da v primeru izgubljene ali ukradene tablice o tem kar se da hitro obvestite registracijsko organizacijo oz. v primeru suma kraje to prijavite na policijo in poskrbite za zamenjavo tablic. Če tega ne storite ali ne opazite, lahko z vašimi tablicami stori prekršek nekdo drug, posledice pa nosite vi.

PR-registrske-slika3_Generali | Foto:

Registrska številka vam lahko pride prav tudi v primeru prometne nesreče, če soudeleženec pobegne s kraja nesreče. Če si zapomnite registrsko številko, lahko namreč s pomočjo Registra avtomobilskih zavarovanj kar sami poiščete podatek o zavarovalnici, pri kateri ima lastnik motornega vozila sklenjeno zavarovanje avtomobilske odgovornosti. Na zavarovalnici pa nato uredite svoj zavarovalni primer.

Z registrsko številko do hitrega izračuna WIZ Avto zavarovanja  

Po novem je registrska tablica že dovolj za hitri izračun cene avto zavarovanja WIZ Avto. Poleg registrske številke vnesete le še pet podatkov in že pridobite ceno za svoje zavarovanje avta. Vse skupaj vam vzame le minuto ali dve, če poznate svojo registrsko številko na pamet. 

Če svoj izračun na koncu drugega koraka po izbiri vseh želenih kritij tudi shranite, do 15. 12. 2021 sodelujete še v nagradni igri za TOP nagrade: zimske gume, telefon Samsung, gorivo in druge WIZastične nagrade.

PR-registrske-slika4_Generali | Foto:

 Imate z avtom večkrat KP SMOLE?

Če ste morda tiste vrste voznik, ki bi si zaradi smole pri vožnji zlahka omislil tablico z oznako KP SMOLE, vam priporočamo sklenitev zavarovanja WIZ Kasko. Z njim imate krito raznovrstno škodo, ki lahko doleti vaš avto. KK FAJN je to, kajne?

Naročnik oglasnega sporočila je GENERALI D.D.

 

Ne spreglejte