Gregor Pavšič

Torek,
7. 2. 2017,
7.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

SsangYong

Torek, 7. 2. 2017, 7.12

6 let, 7 mesecev

SsangYong bo stranska okna odpiral kar z dotikom roke

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

SsangYongu je uspelo lani prodati največ avtomobilov v zadnjih 14 letih, še letos pa nameravajo predstaviti tudi serijsko novost v avtomobilski industriji – sistem odpiranja in zapiranja stranskih oken z dotikom roke.

SsangYong je lani prodal več kot 85 tisoč novih tivolijev. Ta model je bil ključen za rekordno prodajo korejske znamke v zadnjih 14 letih. | Foto: Klemen Korenjak SsangYong je lani prodal več kot 85 tisoč novih tivolijev. Ta model je bil ključen za rekordno prodajo korejske znamke v zadnjih 14 letih. Foto: Klemen Korenjak

Predsednik SsangYonga (drugi z desne) je obiskal tovarno v Anseongu in si ogledal prototip premikanja stekel s pomočjo dotika roke. | Foto: SsangYong Predsednik SsangYonga (drugi z desne) je obiskal tovarno v Anseongu in si ogledal prototip premikanja stekel s pomočjo dotika roke. Foto: SsangYong Ne le zaslon na dotik, SsangYong bo prek dotika upravljal tudi stranska okna

V današnjih časih se le redko pojavi tehnična novost, ki je do zdaj pri osnovnih sestavnih delih avtomobila še nismo videli. Zdaj tako novost napoveduje južnokorejska znamka SsangYong, ki je del indijske skupine Mahindra. Napovedali so prvi serijski sistem stranskih oken za voznika in sovoznika, ki bi jih odpirali ali zapirali preprosto z dotikom roke. SsangYong želi torej v zgodovino avtomobilskega razvoja dokončno poslati ročno odpiranje oken z vrtenjem kljuke, prav tako pa tudi danes uveljavljene sisteme elektronsko podprtega odpiranja in zapiranja sprednjih stekel.

Pri SsangYongu za zdaj še niso razkrili veliko podrobnosti tega sistema, poroča korejska tiskovna agencija YonhapNews. Predsednik znamke Choi Jong Sik je obiskal tovarno SsangYonga v Anseongu, kjer je preveril delovanje tega sistema na že obstoječem prototipu. Korejci bodo odpiranje oken z dotikom roke predvidoma predstavili še letos.

Lani prodali največ avtomobilov v zadnjih 14 letih

SsangYong je lani prodal največ avtomobilov v zadnjih 14 letih. Prodali so jih 155 tisoč, kar je bila zasluga predvsem novega modela tivoli, ki je zapeljal k 85 tisoč različnim voznikom. Korejci so več avtomobilov prodali le še leta 2002, in sicer 160 tisoč.