Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 11. 2014,
15.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

OMV

Torek, 25. 11. 2014, 15.09

8 let

S stooktanskim bencinom bo vaš mačkon lepše predel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ste se kdaj spraševali, koliko oktanov je primernih za vaš avtomobil in zakaj uporabljati stooktansko gorivo?

Četudi ste v preteklosti morebiti točili gorivo z nižjim številom oktanov, vas bodo prednosti, ki jih uporaba stooktanskega goriva prinaša tako za vaše vozilo kot tudi za okolje, zagotovo prepričale. Prav tako je dobro vedeti, da lahko na stooktanski bencin v večini primerov preidete brez kakršnih koli sprememb ali modifikacij motorja. Zato svojemu jeklenemu konjičku privoščite vrhunsko kakovost, zaradi katere bo kar zapredel od ugodja!

Visokokakovostno stooktansko gorivo je zaradi svoje dovršene sestave bistveno manj obremenjujoče za okolje; z dodanimi različnimi aditivi pa obenem izrazito pozitivno vpliva na delovanje vašega jeklenega konjička! Ravno iz tega razloga pa je pomembno poudariti, da se lahko kakovost stooktanskega goriva spreminja glede na izbranega ponudnika. Poleg osnovnih razlik, ki nastanejo v samem procesu proizvodnje, do opaznejših sprememb pri lastnostih goriva prihaja zaradi različnih količin in sestav vanj primešanih aditivov. Ravno slednji pa so tisti, ki lahko bistveno izboljšujejo njegove lastnosti.

Četudi je stooktanski bencin še posebej priporočljiv za zadnjo generacijo motorjev visokih moči s turbinskim polnilnikom oz. za tiste motorje, ki zaradi svojih konstrukcijskih lastnosti zahtevajo uporabo bencinov z oktanskim številom večjim od 95, pa ga lahko uporabljate tudi na drugih motorjih. Zahtevo o oktanskem številu namreč predpiše proizvajalec motorja, ki pri tem upošteva njegovo najnižjo dovoljeno vrednost, skladno s tem pa je število oktanov vedno lahko tudi višje. Uporaba višjeoktanskega goriva torej vašemu avtomobilu ne bo škodila, kvečjemu bo ravno nasprotno!

Oktansko število je namreč tisti pomemben podatek, ki pove, v kolikšni meri je bencin, ki ga uporabljate, odporen na samovžig oz. klenkanje. Če v vašem avtomobilu prihaja do tega nezaželenega pojava, bo to jemalo moč motorju ali, v najslabšem primeru, vodilo do okvare motorja. Z uporabo goriva z višjim odstotkom oktana pa lahko klenkanje preprečite, saj stooktanski bencin omogoča optimalno izgorevanje, s čimer bo vaše vozilo maksimalno pridobilo na moči. Obenem se novejši avtomobili na različno oktansko število goriva samodejno prilagodijo z elektroniko, ki vžig časovno uravnava.

Se že sprašujete, katere so bistvene prednosti stooktanskega bencina OMV MaxxMotion?

- Maksimalna moč. Strokovnjaki za točenje stooktanskega bencina OMV MaxxMotion 100 priporočajo predvsem zaradi njegovega izrazito pozitivnega vpliva na delovanje motorja. To doseže z inovativno kombinacijo visoko zmogljivostnih dodatkov, ki omogočajo maksimalen izkoristek energije goriva in največjo mogočo moč motorja.

- Manjša poraba goriva. Dokazano je tudi, da izbira stooktanskega bencina zniža porabo goriva . Bencin OMV MaxxMotion 100 namreč vsebuje napredne sestavine, ki delujejo na površini in tako dodatno zmanjšujejo trenje med bati in cilindri. Manj notranjega trenja pa pomeni boljšo pretvorbo moči in manjšo porabo goriva.

- Daljša življenjska doba motorja. Stooktanski bencin vsebuje aktivne učinkovine, ki iz motorja in vstopnih ventilov odstranjujejo stare in nakopičene usedline. Zaradi tega se količina emisij v izpušnih plinih zmanjša. Posebni dodatki hkrati ščitijo dovodni sistem in količino oblog v njem zmanjšujejo do 87 odstotkov. Ker je celotni sistem tako zavarovan pred korozijo, se življenjska doba vašega vozila podaljša.

- Večji pospeški. Premium gorivo OMV MaxxMotion 100 vsebuje visokoodporne sestavine proti pojavu klenkanja, kar – še posebej pri zmogljivejših motorjih z višjim kompresijskim razmerjem – povečuje učinkovitost izgorevanja. Zaradi možnosti zgodnejšega vžiga pri visoki obremenitvi so namreč mogoči višji tlaki v cilindrih, višje temperature izgorevanja in večja termalna učinkovitost samega procesa izgorevanja, s tem pa se pridobi na moči in pospešku.

- Zmanjšanje izpustov. Zaradi napredne tehnologije se gorivo OMV MaxxMotion 100 ponaša z aktivnimi učinkovinami, ki v vstopnih ventilih ustvarjajo posebno makroskopsko zaščitno oblogo, ki preprečuje združevanje delcev in nastanek oblog. Tako se emisije učinkovito zmanjšajo, avtomobil pa obenem do polnosti izkoristi prav vsako kapljico goriva.

Ne spreglejte