Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
21. 11. 2017,
7.35

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Uber Volvo

Torek, 21. 11. 2017, 7.35

6 let, 4 mesece

Realnost čez dve leti: v taksiju ne bo več nujen taksist?

Posel Volva in Uberja: do leta 2021 na ceste 24 tisoč samodejnih "taksijev"

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Volvo Uber XC90 | Foto Volvo

Foto: Volvo

Volvo je zmagal na Uberjevem razpisu in bo ameriškemu podjetju za zagotavljanje storitev prevoza dostavil 24 tisoč samodejno vozečih vozil XC90. V ZDA jih bodo uporabljali od leta 2019.

Sodelovanje inženirjev Volva in Uberja

Sodelovanje Volva in Uberja se je začelo že lani. Takrat je Volvo Američanom poslal sto vozil XC90, ki so jih nato za prevoze testno uporabljali v Pittsburghu v ZDA. Čeprav so bili testni samovozeči taksiji udeleženi v nekaj odmevnih nesrečah, je šlo pri njih predvsem za napako voznika v drugem avtomobilu. Samovozeči taksi torej ni kršil prometnih predpisov.

Čez dve leti bodo začeli triletno obdobje skupnega sodelovanja, kjer bodo samovozeče "taksije" razvijali tako inženirji Volva kot Uberja. XC90 bo imel že Volvovo tehnologijo samodejne vožnje, vozila pa bodo pri Uberju nato še dodatno predelali in jim dodali lastno tehnologijo.

Uber je volvom XC90 dodal svojo napravo za nadzor prometa in cestne infrastrukture na strehi, dodatne senzorje in podobno. | Foto: Volvo Uber je volvom XC90 dodal svojo napravo za nadzor prometa in cestne infrastrukture na strehi, dodatne senzorje in podobno. Foto: Volvo

Po eni izmed nesreč je Uber ustavil pilotni program samovozečih taksijev. Policija je potrdila, da njihovo vozilo ni bilo krivo za trčenje. | Foto: Reuters Po eni izmed nesreč je Uber ustavil pilotni program samovozečih taksijev. Policija je potrdila, da njihovo vozilo ni bilo krivo za trčenje. Foto: Reuters

V znanem okolju bo Uberjev avto vozil brez voznika

Vozila bodo po napovedih sposobna samodejne vožnje v skladu z normativi Level 4, kar pomeni povsem avtonomno vožnjo (brez kogarkoli za volanom) v določenih mestih in okoljih. Samodejne vožnje za peto raven, ki vožnjo brez voznika predvideva v vsakem trenutku in na vseh cestah, ne obljubljajo. V znanih okoljih, kar je pri taksijih mogoče zagotoviti, bodo Volvovi in Uberjevi terenci torej vozili brez taksista oziroma prevoznika. Uber bo Volvove avtomobile uporabljal v ZDA, imen mest pa za zdaj še niso razkrili.

Nova priložnost za avtomobilske proizvajalce

"Robotaksiji so novost na avtomobilskem trgu in mi smo prvi, ki imamo prodajni produkt za tako storitev. Vse več je ponudnikov prevozov voženj. Ti bodo ugotovili, da je bolje uporabiti že izdelano vozilo, kot pa ga bi ga sami razvijali," je ob sklenitvi posla dejal Hakan Samuelsson, predsednik uprave Volva. Samuelsson v sodelovanju z Uberjem vidi tudi prednost za hitrejši razvoj lastnega samodejnega vozila četrte stopnje, ki ga napovedujejo za leto 2021.

Volvo ni edini proizvajalec, ki je stopil na trg ponudnikov prevozov. Ford je začel na podoben način sodelovati z Uberjevim tekmecem Lyftom, Chrysler z Googlovim sistemom Waymo, Volvo pa bo imel lastno ponudbo storitev prevoza. Prvi model njihove zdaj samodejne znamke Polestar bo ponujal tudi možnost najema in ne zgolj klasičnega nakupa.

Ne spreglejte