Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
28. 1. 2009,
9.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Opel Družinski Avtomoto Terenski Avtomoto

Sreda, 28. 1. 2009, 9.09

8 let

Opel insignia

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pa smo jo (končno) dočakali. Oplova insignia je pripeljala tudi v Slovenijo in kot kaže, namerava kupce zapeljati tako z obliko, kot tudi s ponujeno tehniko.

Nov začetek

Pri Oplu trdijo, da gre v primeru insignie v veliko pogledih za nov začetek. Vsekakor najbolj izstopa nov "oblikovalski jezik" za katerega upajo, da bo k nakupu insignie pritegnil marsikaterega kupca, verjetno pa bo avto sam dobro vplival na splošno privlačnost oziroma zaželjenost znamke. Sodeč po prvem vtisu gre za oblikovno privlačen, predvsem pa skladen avtomobil, ki izstopa.

Krilo in rezilo

Gre za besedi, ki smo jih na tiskovni konferenci slišali skoraj tolikokrat, kot oznaki "nemška natančnost" in "tehnična naprednost", a do tega pridemo kasneje. Tudi nevešče oko hitro opazi izdaten trud oblikovalcev. Prepletanje ostrih in mehkih potez, ki se zaključujejo v takšnih ali drugačnih lokih pusti vtis. Velik del karakterja, ki ga ta avtomobil ponuja, so tudi njegovi žarometi, ki so izdelani v Ljubljani, natančneje v podjetju Hella Saturnus Slovenija. Gre za napreden produkt, ki veže znanje domačih in tujih strokovnjakov, odlikuje pa ga vsestranska prilagodljivost glede na različne pogoje vožnje.

Vectra je preteklost

To je postalo jasno takoj, ko smo sedli za volan. Nivo igre je dvignjen predvsem na področju uporabljenih materialov, kot tudi pri potezah armaturne plošče in vseh pripadajočih stikal. Truda oblikovalcev nismo mogli prezreti.

Opel eye

Tako imenovani "opel eye" je pravzaprav kamera, ki ves čas skenira dogajanje na cesti, voznik pa ima od tega več koristi. Prva "dolžnost" kamere je nadzorovanje položaja vozila znotraj voznega pasu. Voznik je v primeru nenadzorovane menjave voznega pasu opozorjen. Mnogo bolj zanimiva funkcija "očesa" je prepoznavanje prometnih znakov. Insignia med drugim prepozna znake za prepovedano prehitevanje in omejitev hitrosti. V primeru prekoračitve le te se opozorilo o kršenju zakona pojavi med obema merilnikoma.

Flexride

Ime flexride nosi sistem, ki smo ga v podobnih izpeljankah srečali že v veliko avtomobilih. Ponavadi v takšnih s športnimi ambicijami. Pravzaprav gre za (doplačljivo) izbiro treh programov - standard, tour (poudarek na udobju) in sport. Pri slednjem postane stopalka za plin odzivnejša, prilagodi se delovanje ESP-ja, odzivnost (samodejnega) menjalnika, seveda pa športni vožnji primerno otrdi tudi podvozje. Voznik pa lahko prav vsakega od podsistemov še dodatno prilagodi. Še zanimivost - ob vklopu programa sport se merilniki obarvajo v agresivno rdečo barvo.

Za začetek sedem motorjev

V začetku prodaje bodo motorno paleto sestavljali štirje bencinski in trije dizelski motorji. Razpon moči bencinskih bo segal od 115 do 260 "konjev", common rail dizlov pa od 110 do 160 KM. Pri Oplu obljubljajo, da bodo do konca leta paleto obogatili še z 1,6-litrskim turbo bencinarjem (180 KM) in dvolitrskim dizlom (190 KM), ki mu bosta pomagala dve turbo puhali. Preden pride leto 2010 pa bodo na račun prišli še "zeleni", saj takrat pride na vrsto še insignia ecoflex, katare izpust ne bo presegal meje 140 g ogljikovega dioksida. V povezavi z močnejšima bancinarjema je možno doplačati tudi štirikolesni pogon.

Insignia, edition, sport, in cosmo

Vstop v lastništvo insignie predstavlja istoimenski paket opreme, ki bo kupca štirivratne različice stal 20.990 evrov, petvratne pa 21.190 evrov. Paket edition pomeni skok za 850 evrov, kupec pa je tu med drugim deležen tempomata, avtomatske klimatske naprave in električno nastavljivega vozniškega sedeža. Paket cosmo stane dodatnih 1200 evrov, pomeni pa še nekaj več udobja in elegance (delno usnjeni sedeži, osemnajstpalčna lita platišča, kromirani dodatki ...). Vrh opreme predstavlja paket sport (doplačilo 1800 evrov k opremi edition). Ta vključuje športne usnjene sedeže, športni volan, sistem flexride ... Pri Oplu menijo, da bodo samo letos v Sloveniji insignio zapeljalo od petsto do sedemsto kupcev.

Ne spreglejte