Gregor Pavšič

Torek,
17. 9. 2024,
6.06

Osveženo pred

2 uri, 56 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Natisni članek

Nissan Qashqai Nissan

Torek, 17. 9. 2024, 6.06

2 uri, 56 minut

Novo v Sloveniji: prenovljeni nissan qashqai

Nissan qashqai – spredaj povsem nov, dobil je tudi Googlov vmesnik #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,16
Nissan qashqai | Foto Nissan

Foto: Nissan

Nissan je pripravil povsem nov sprednji del qashqaia, ki je prvič dobil vmesnik na Googlovi osnovi in še naprej stavi na hibridne pogone. Med ključnimi aduti avtomobila, ki je nekoč utemeljil razred kompaktnih križancev, ostaja širok kot odpiranja zadnjih stranskih vrat.

Nissan je bil z modelom qashqai leta 2007 začetnik razreda športnih terencev in križancev spodnjega srednjega razreda. Konkurenca v segmentu SUV C je od takrat mnogo številčnejša in ostrejša, tudi razmere v avtomobilskem svetu so se močno spremenile.

Nissan qashqai | Foto: Nissan Foto: Nissan Poudarek na novem sprednjem delu

Qashqai je danes v tretji generaciji, dobil pa je obsežno prenovo. Najbolj je očitna v sprednjem delu, kjer je avtomobil videti popolnoma nov. Da gre vendarle le za prenovo, pokaže pogled na precej bolj znan in nespremenjen zadek.

Pri Nissanu so torej veliko pozornosti posvetili dinamični in vpadljivi obliki sprednjega dela. Poleg različnih dodatkov med največje novosti sodi Googlov vmesnik v infozabavnem sistemu. Tega že dobro poznamo iz Renaultovih modelov, zdaj pa se prvič selijo tudi v Nissanove avtomobile. To pomeni veliko naprednejši vmesnik, tako z vidika navigacije kot tudi razpoložljivih aplikacij.

Nissan qashqai | Foto: Nissan Foto: Nissan

Nissan qashqai | Foto: Nissan Foto: Nissan

Nissan qashqai | Foto: Nissan Foto: Nissan Širok kot odpiranja vrat ostaja

Novost je tudi paket opreme N-design, ki je še stopnjo višje od najpriljubljenejšega paketa Nconnect. Spodnji del karoserije pod vrati in blatniški koši te različice so v barvi karoserije. Na voljo so tudi nova 20-palčna platišča.

Na drugi strani qashqai ohranja nekatere svoje ključne lastnosti. Med temi je predvsem skoraj 90-stopinjski kot odpiranja zadnjih stranskih vrat, kar močno olajša dostopanje do zadnje klopi. Prostoren je tudi prtljažnik, nekoliko manj prešerno je še vedno odmerjen prostor na zadnji klopi.

Všečni hibridni pogon ePower je prodajno še v manjšini

Pri ponudbi motorjev bodo kupci zaman iskali dizelske, na voljo pa je še vedno štirikolesni pogon. Glavnina povpraševanja je po blagem hibridu na osnovi 1,3-litrskega bencinskega motorja, ki je na voljo v treh zmogljivostnih različicah.

Pomembna Nissanova prednost je hibridni sistem ePower, ki smo ga že večkrat preizkusili v qashqaiu in tudi X-trailu. Pri tem bencinski motor ustvarja električno energijo, za pogon vozila pa vselej skrbi elektromotor. To prinaša všečno vozno izkušnjo, poraba pa navadno ni posebej nizka. Kljub temu je to eden vozniško najprijetnejših hibridnih sistemov na trgu. A je tudi cena zanj visoka in zato predstavlja še dokaj majhen delež pri prodaji qashqaia, vendarle pa trgovci pričakujejo rast v prihodnjih letih.

Pričakovano opremljen bo stal okrog 35 tisočakov

Pri srednjem paketu opreme N-connect stane qashqai dobrih 30 tisočakov, z nekaj opreme pa se bodo cene gibale okrog 35 tisoč evrov. Hibridi pogon ePower stane vsaj 37 tisočakov. Pri osnovnem motorju je na voljo tudi še ročni šeststopenski menjalnik, a kupci veliko raje izbirajo različice s samodejnim menjalnikom CVT.

Trgovci želijo qashqai popeljati med prve tri v svojem segmentu, kjer letos prednjači volkswagen tiguan. Med neposredne tekmece Nissanovega modela, ki je letos do konca avgusta zbral četrto največje število registracij na bruto slovenskem avtomobilskem trgu, trenutno sodijo še hyundai tucson, kia sportage, ford kuga in renault austral.

Nissan qashqai | Foto: Nissan Foto: Nissan

Nissan qashqai | Foto: Nissan Foto: Nissan

Nissan qashqai | Foto: Nissan Foto: Nissan

Nissan qashqai | Foto: Nissan Foto: Nissan

Nissan qashqai | Foto: Nissan Foto: Nissan