SiolNET. Avtomoto Novice
1,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Toyota se v Evropi približuje 50-odstotnemu deležu hibridov

Ne bencinu in dizlu: Kdo je prepričal največ voznikov?

1,73

termometer

Toyota C-HR in prius PHV |  | Foto: Gašper Pirman
Foto: Gašper Pirman

Če izvzamemo Teslo, ki izdeluje le električne avtomobile, je med tradicionalnimi znamkami umik od klasičnih bencinskih ali dizelskih motorjev za zdaj najhitreje uspel Toyoti.

V Parizu se začenja bienalni avtomobilski salon, kjer bodo tudi letos med osrednjimi temami alternativni pogoni. Ne le elektrika, saj se bo v Parizu uradno z modelom 3 predstavila Tesla (blizu nje pa tudi prvi evropski tekmeci s področja elektromobilnosti), temveč tudi hibridni pogoni. Ti so danes v priključnih različicah najbolj vsestranska in vsakodnevna rešitev, ki lahko zagotovi mobilnost širšemu krogu voznikov kot klasično električno vozilo. Pogled na modele z alternativnimi pogoni bo obenem pokazal, katere znamke bodo lahko najhitreje povečale delež takih vozil.

Priključni hibridi omogočajo okrog 50 kilometrov električnega dosega, klasični pa le za pokušino. | Foto: Gašper Pirman Priključni hibridi omogočajo okrog 50 kilometrov električnega dosega, klasični pa le za pokušino. Foto: Gašper Pirman Avtomobili po meri davčnih in okoljskih politik EU

Med vsemi avtomobilskimi proizvajalci je Toyota prva začela uvajati hibridne pogonske sklope, ki danes s priključnimi različicami dobivajo še bolj vsakodnevno oziroma racionalno uporabnost. Toyota je prejšnji mesec v Evropi prodala svoj dvomilijonti hibrid, ki so ga izdelali za voznika iz Poljske.

Od leta 1997, ko so predstavili prvo generacijo priusa, so po vsem svetu izdelali 12 milijonov hibridnih avtomobilov. Danes so taki pogoni za proizvajalce zelo uporabni tudi z vidika zmanjševanja povprečnega izpusta CO2. Raven izpusta CO2 je postala del davčnih politik, obenem pa vsaj v Evropi tudi obvez držav članic EU o zmanjševanju izpusta CO2 iz prometnega sektorja.

Z alternativnimi pogoni se v avtomobilih spreminja tudi videz merilnikov. | Foto: Gašper Pirman Z alternativnimi pogoni se v avtomobilih spreminja tudi videz merilnikov. Foto: Gašper Pirman

Vsaka druga v Evropi prodana toyota bo kmalu hibridna

Zato države - med njimi je tudi Slovenija - napoveduje povečevanje vozil z alternativnimi pogonskimi viri. Klasičen hibrid sicer ciljnim izpustom za leto 2030 danes ne ustreza, drugače pa je s priključnimi hibridi in seveda povsem električnimi avtomobili.

Prihodnji načrti Toyote v Evropi so zanimivi, ker imajo Japonci med vsemi proizvajalci najbolj razširjen vozni park hibridov. Letos delež hibridov pri njihovih prodanih vozilih znaša 47 odstotkov, leta 2020 bo predvidoma vsako drugo prodano toyoto poganjal hibridni sklop. Lani so jih v Evropi prodali več kot 400 tisoč, kar je bilo 38 odstotkov več kot leto prej.

Približno 50-odstotni delež imajo hibridi pri Toyoti tudi na slovenskem trgu. Pri priusu, ki je na voljo tako s klasičnim kot tudi priključnim hibridnim pogonom, skoraj vsi kupci izberejo priključnega. Ta omogoča vsaj okrog 50 kilometrov električnega dosega in marsikomu zadovolji potrebe po mobilnosti med tednom. Tako se nižajo tudi stroški vožnje med tednom. Ne sicer tako hitro kot pri povsem električnih vozilih, a hibrid ima v nasprotju s temi še vedno s seboj tudi dovolj bencinskega goriva za skupni doseg več kot 800 kilometrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin