Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 1. 2019,
14.29

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Generali

Natisni članek

Generali avtomobilsko zavarovanje advertorial zimska oprema

Sreda, 23. 1. 2019, 14.29

2 meseca, 2 tedna

Napoved: tvegane vozne razmere

Vsebino omogoča Generali
sneg ceste avtomobil, gume

Sneg v Sloveniji nas velikokrat kljub opozorilom vremenoslovcev preseneti. Velikokrat podcenjujemo resnost opozoril in precenjujemo svoje sposobnosti ter ne upoštevamo možnosti, da bodo številni zastoji podaljšali naše potovanje.

Vremenske razmere pozimi cestišča spremenijo v nevarne poligone. Ob neugodnem vremenu se poveča tveganje za nezgode in okvare.

Pozimi se vozniki v slabem vremenu soočamo z zmanjšano vidljivostjo, zato težje opazimo morebitne nevarnosti na cesti, in s spolzkim cestiščem, zaradi česar lahko izgubimo nadzor nad vozilom. Sneg, megla ali dež precej otežujejo vožnjo. Slabo vreme je sicer celoletna stalnica, a zimske razmere vseeno od nas zahtevajo veliko več previdnosti.

Sodelujte v nagradni igri: Generali podarja avtomobilsko zavarovanje.

Da se čim manj izpostavljamo nevšečnostim na cesti, moramo vozniki vedeti, kako se prilagoditi zimskim razmeram. Dobra mera strpnosti v zimskih razmerah lahko voznike obvaruje pred neljubimi dogodki.

Ko se vreme poslabša, se šele pokaže, na kakšni ravni je naša vozniška kultura in kako izkušeni vozniki smo. Prav v kritičnih situacijah se namreč pokaže pomanjkanje vozniških izkušenj.

Čeprav se kultura vožnje počasi izboljšuje, pa je na naših cestah še vedno preveč primerov neprilagojene hitrosti, neupoštevanja varnostne razdalje, nepravilne strani in smeri vožnje, nepravilnega prehitevanja in neupoštevanja pravil o prednosti.

Ste pomislili na Res dobro avtomobilsko zavarovanje?

avtomobilsko zavarovanje | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

V zavarovalnici Generali sta varnost in zadovoljstvo strank na prvem mestu, zato so pripravili Res dobra avtomobilska zavarovanja. Poleg kakovostne storitve in odličnega škodnega servisa ste ob sklenitvi novega ali obnovi starega avtomobilskega zavarovanja pri zavarovalnici Generali deležni številnih ugodnosti, tudi finančnih, s katerimi hkrati spodbujajo varno in odgovorno ravnanje na cesti.

Ključne prednosti promocijske akcije:

  • "Zamrznjen" bonus

Varnim voznikom nudijo brezplačno zamrznitev bonusa. S to ugodnostjo zavarovanec v primeru morebitne prometne nesreče ne izgubi bonusa in ne občuti povišanja premije zavarovanja avtomobilske odgovornosti (AO) v prihodnjih letih.

  • Vračilo desetih odstotkov letne kasko premije

Kot prvi na slovenskem trgu so za varne voznike brez prometne nesreče uvedli vračilo desetih odstotkov plačane letne kasko premije (splošni ali delni kasko). Vračilo povrnejo ob poteku trajanja enoletne zavarovalne police. Doslej so skupaj vrnili že več kot sedem milijonov evrov.

  • Finančno zelo ugodno letno turistično zavarovanje

Ob sklenitvi novega ali obnovi starega avtomobilskega zavarovanja vam pripada izjemno ugodno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, ki nudi veliko varnosti za minimalen strošek. Za posameznike je na voljo že od 1,72 evra na mesec in za družino že od 3,87 evra na mesec. Tako boste brezskrbno potovali po Evropi, naj bo to službena pot, krajši oddih, smučanje v tujini ali raziskovanje svetovno znanih prestolnic.

Ob sklenitvi novega ali obnovi starega avtomobilskega zavarovanja pri Generali lahko pridobite še:

- 5 % popusta za varne voznike brez nesreče v obdobju dveh let;
- do 10 % popusta za varne voznike v sodelovanju s Petrol klubom;
- do 20 % popusta na leta vozniških izkušenj ter
- paketni popust (do 10 % pri sklenitvi obveznega avtomobilskega (AO) in AO Plus zavarovanja ter do 18 % pri sklenitvi kasko zavarovanja).

Splošni preventivni nasveti za zimo

zima vožnja avtomobil | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Na spremenljive vozne razmere se moramo dobro pripraviti.

Hitrost vozila zmanjšajmo in jo prilagodimo razmeram ter stanju vozišča, hkrati pa moramo nujno povečati varnostno razdaljo. Zavorna pot se pozimi lahko podaljša za do desetkrat.

Če moramo zavirati, to naredimo rahlo in postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko. Pozimi vozimo čim bolj enakomerno, pospešujemo počasi, izogibamo se sunkovitemu speljevanju ali zmanjševanju hitrosti. Zdrsavanje pogonskih koles in zanašanje vozila zmanjšamo s tem, da izberemo ustrezno prestavno razmerje.

Temperaturo v vozilu primerno uravnamo, saj lahko pride do zameglitve stekel in slabe vidljivosti.

Bodimo pozorni na pešce. V zimskem času so zjutraj, popoldan in zvečer slabše vidni.

Nagradna igra: avtomobilsko zavarovanje

Res dobro generali | Foto:

Medtem ko razmišljate o RES DOBREM AVTOMOBILSKEM ZAVAROVANJU, sodelujte v nagradni igri in zadenite RES DOBRE nagrade.

Nekoga čaka kakovosten potovalni kovček, drugega avtomobilsko zavarovanje. Če zmagate v posamezni igri, boste nagrajeni takoj, sodelovali pa boste tudi v žrebu za kakovosten potovalni kovček.

Nagradna igra bo na družbenih omrežjih potekala do 28. februarja 2019.

 

Brez bunde za volan

vožnja voznik avtomobil | Foto:

Ko se odpravimo za volan, slečemo debele bunde in jakne, saj debelejša zimska oblačila preprečujejo pravilno in učinkovito delovanje varnostnih pasov. Ko se pripnete z varnostnim pasom, ga močno zategnemo, da se povsem prilega telesu. Le tako nas bo ob morebitnem trku dobro varoval. To velja tudi predvsem za otroke, že vse od prve "lupinice" naprej.

Vožnja v megli

Tudi megla je pozimi naša redna spremljevalka na cesti. Najprej moramo zmanjšati hitrost. Če je vidljivost omejena na 50 metrov, moramo voziti največ 50 kilometrov na uro.

Poskrbimo za dobro vidnost in vidljivost na cesti, vendar ne prižigajmo dolgih luči v megli. Premočna luč se odbija – lahko povzroči samozaslepitev ali pa oslepi nasprotnega voznika.

Z zadnjimi meglenkami bomo poskrbeli za boljšo orientacijo voznikov za nami, razen v koloni, takrat je uporaba meglenk prepovedana.

Poskrbeti za tehnično brezhibnost svojega vozila

sneg, avtomobil, promet, zima | Foto:

Vozniki moramo pozimi poskrbeti za tehnično brezhibnost vozila. Poleg upoštevanja voznih razmer je to najpomembnejši vidik varnosti na cestah.

Ustrezna zimska oprema: med 15. novembrom in 15. marcem zakon določa uporabo zimskih pnevmatik (M+S – mud/blato + snow/sneg) z najmanj tremi milimetri profila. Najboljše so tiste s simbolom snežinke in indikatorjem obrabe. Do temperature sedem stopinj Celzija zimske pnevmatike svojo vlogo bolje opravljajo od letnih. Dobre zimske pnevmatike dosegajo visoko raven oprijema, zavorne poti, vodljivosti in drugih kriterijev, ki so pomembni pri vožnji v zimskih razmerah.

Priporočljiva dodatna oprema: snežne verige, manjša zložljiva lopata, metlica za sneg, strgalo za led, čistilo za vetrobransko steklo s tekočino proti zmrzovanju, odeja, kapa in rokavice ter voda.

Preverimo delovanje akumulatorja

akumulator | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Povprečna življenjska doba avtomobilskega akumulatorja znaša od štiri do šest let. Po obratu ključa za vžig motorja je vse odvisno od akumulatorja, ki je nekje v notranjosti avtomobilskega motorja. Poleti akumulator ni tako zelo obremenjen. Ko pa pozimi temperature padejo, moramo biti pozorni na znake popuščanja ali celo odpoved.

Kako na hitro preveriti akumulator? Za nekaj minut prižgemo dolge luči pri ugasnjenem motorju. Če ob prižigu luči svetijo močneje, bomo kmalu morali zamenjati akumulator. Prav tako preverimo sistem ogrevanja v vozilu, stanje goriva (pozimi ali v zimskih razmerah naj bo v rezervoarju najmanj 50 odstotkov goriva) in motornega olja, tudi hladilne tekočine. Vodo v posodi za čiščenje vetrobranskega stekla redno dolivajmo ter ji dodamo zadostno količino sredstva proti zmrzovanju.

Preverimo brezhibnost avtomobilskih brisalcev in po potrebi zamenjajmo metlice. Avto (okna, luči in streha vozila) naj bo pozimi ob vsakem vremenu dobro očiščen.

Kdaj skleniti obvezno in kdaj kasko zavarovanje?

avtomobilsko zavarovanje | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Lastništvo avtomobila je danes neizogibno, vendar moramo pri tem poskrbeti tudi za čim boljše zavarovanje. Vendar pri tem velikokrat naletimo na dilemo, za kakšno zavarovanje se odločiti. Z zavarovanjem prenesemo finančno tveganje ob morebitni prometni nezgodi prenesemo na zavarovalnice.

Avtomobilsko zavarovanje odgovornosti je predpisano z zakonom. Krije materialno in nematerialno škodo, ki jo povzročitelj nesreče povzroči tretjim osebam oziroma na stvareh. Za nematerialno škodo oziroma za odškodnino za telesne poškodbe povzročitelja pa poskrbi dodatno zavarovanje AO-plus in nezgodno zavarovanje voznika in potnikov v vozilu, za škodo na vašem vozilu pa kasko zavarovanje.

Avtomobilsko kasko zavarovanje krije večino škode, ki jo vozilo utrpi med vožnjo ali v mirovanju. Vključuje vrsto kritij nevarnosti, njihova izbira pa je odvisna od naših potreb in načinov uporabe vozila.

Kasko je smiseln, če je avtomobil nov ali dražji, če smo avtomobil kupili na leasing ali kredit, če gre za avtomobil, ki je veliko v uporabi, ali če nimamo denarja za nenadna popravila škode ob nesrečah in če avtomobil vozi več različnih oseb.Višina premije se s starostjo avtomobila znižuje, z višanjem starosti avtomobila se tako manjša smiselnost kasko zavarovanja. Vseeno je včasih bolje dodatno plačati in imeti mirno vest, saj vemo, da bo v primeru nezgode za popravilo poskrbela zavarovalnica.

Ne spreglejte