Gregor Pavšič

Torek,
20. 2. 2018,
10.36

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,45
električni avtomobili BMW Audi Mercedes-Benz Tesla

Natisni članek

Torek, 20. 2. 2018, 10.36

6 let, 5 mesecev

Mejnik Tesle: Nemške tekmece so premagali v Evropi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,45

Tesla je do zdaj v premium razredu premagovala nemške tekmece v ZDA, lani pa ji je to z modelom S prvič uspelo tudi v Evropi.

Tesla je lani v Evropi prodala 16.132 modelov S, kar je bilo 30 odstotkov več kot leto prej.  | Foto: Tesla Motors Tesla je lani v Evropi prodala 16.132 modelov S, kar je bilo 30 odstotkov več kot leto prej. Foto: Tesla Motors

Tesla model S pred mercedesom S in BMW serije 7

Tesla ima težave s proizvodnjo velikoserijskega električnega modela 3, še vedno pa dobro povečujejo prodajo premium modelov S in X. Lani so v Evropi prodali 16.132 modelov S, kar je bilo po podatkih Jato Dynamics 30 odstotkov več kot leto prej. Mercedes-Benz je lani prodal 13.359 avtomobilov razreda S, BMW pa 11.735 vozil serije 7.

V ZDA je Tesla lani prodala 28.800 modelov S. Najbližji tekmec je bil Cadillac z modelom XTS (16.275 vozil). Mercedes je Američanom prodal 15.888 vozil razreda S.

Prvi Teslini modeli X so lani zapeljali tudi na slovenske ceste. | Foto: Gregor Pavšič Prvi Teslini modeli X so lani zapeljali tudi na slovenske ceste. Foto: Gregor Pavšič

So to res neposredni tekmeci?

Čeprav so omenjeni avtomobili tekmeci v premium razredu, vseeno niso povsem primerljivi. Tesla za okrog sto tisoč evrov ponuja že polno opremljen model S, cene nemških tekmecev pa se tam šele začnejo in z dolgim seznamom dodatne opreme za specifične kupce ponujajo precej drugačen avto od Tesle. Kot smo pisali pred dnevi, je treba za popoln izkoristek takih vozil odšteti vsaj okrog 150 tisoč evrov.

Tesla je v Evropi uspešna tudi z modelom X. Lani so jih prodali 12 tisoč, kar je približno toliko, kot je Porscheju uspelo s cayennom. BMW je prodal okrog deset tisoč modelov X6.

Tesla bo tudi v Evropi dobila električne tekmece

Analitiki Jato Dynamics poudarjajo, da prodajne številke kažejo na nujnost prilagajanja evropskih premium proizvajalcev tudi novostim elektromobilnosti. Jaguar bo letos predstavil svoj električni crossover i-pace, Audi pa serijsko različico električnega e-trona quattro.