Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 4. 2016,
17.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Četrtek, 7. 4. 2016, 17.03

6 let, 7 mesecev

M-SOS – nov sistem za reševanje življenj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Osebni identifikacijski sistem M-SOS, rezultat domačega znanja, je preprost, a učinkovit sistem za hitrejši in boljši odziv reševalcev ob poškodbah. Tudi na cesti.

Preprosta uporaba, učinkovito pri pomoči ponesrečencu

Zadeva je, vsaj za uporabnika, dokaj preprosta. Z nakupom, registracijo in nošenjem enega od treh nosilcev M-SOS ima ponesrečenec veliko več možnosti za hitro in ustrezno pomoč. Reševalec, naj bo to prvi mimoidoči ali strokovnjak, pri ponesrečencu poišče nosilec M-SOS, z njega odčita unikatno, lasersko vgravirano osebno številko (ID) in jo v obliki sporočila SMS pošlje na mobilno telefonsko številko, prav tako zapisano na nosilcu. Takoj, največ deset sekund za tem, reševalec s povratnim sporočilom SMS prejme zdravstvene podatke ponesrečenca (krvna skupina, alergije, bolezni …), na podlagi katerih lahko ustrezno pomaga.

Zapestnica M-SOS: verjetno najbolj pripraven nosilec, ki bo morda rešil marsikatero življenje. Ali vsaj skrajšal zdravljenje. | Foto: Zapestnica M-SOS: verjetno najbolj pripraven nosilec, ki bo morda rešil marsikatero življenje. Ali vsaj skrajšal zdravljenje.

Strošek je zgolj nakup, to je največ 25 evrov

Sistem deluje brezplačno, torej tudi brez naročnine, edini strošek je nakup nosilca. Trije so na voljo: silikonska zapestnica (tri velikosti) za 22 evrov, obstojna plastificirana nalepka (za čelade) za 12 evrov in športni obesek iz nerjavnega jekla (nošenje okoli vratu) za 25 evrov. Uporabnik si lahko po registraciji na spletni strani tega izdelka natisne "izkaznico", ki je namenjena hranjenju na ključnih mestih (avtomobilski predal, žep oblačila, denarnica) in s katere reševalec hitro razbere pomembne zdravstvene podatke ponesrečenca. Še ena dobra stran je ta, da je teoretično nosilec večen, v praksi pa se seveda lahko poškoduje – v tem primeru je treba pač kupiti novega.

Z napačno pomočjo je lahko več škode kot koristi – z M-SOS se to ne more zgoditi

V resničnem življenju imajo reševalci veliko težavo, ker o ponesrečencu – o njegovem zdravstvenem stanju – ne vedo nič. Je pa poznavanje osebe, ki potrebuje zdravniško pomoč, ključnega pomena za zdravljenje in celo za preživetje, saj lahko z napačno krvjo, neustreznimi zdravili in podobnim naredijo več škode kot koristi. Pomembno je tudi, ali ima poškodovani diabetes, ali je alergičen na penicilin in druga zdravila in tako naprej.

Brane Küzmič, svetovalec pri AVPRS: Odlična zamisel, še posebej jo priporočam motociklistom. | Foto: Brane Küzmič, svetovalec pri AVPRS: Odlična zamisel, še posebej jo priporočam motociklistom.

Univerzalna uporaba – od pešca do vrhunskega športnika

Sistem M-SOS je preprost in široko uporaben. V veliko pomoč bo pri reševanju amaterskih in profesionalnih športnikov, planincev in gornikov, udeležencev v prometu (avtomobilistov, motociklistov, kolesarjev in pešcev), pa tudi vseh še ne naštetih. Iz avtomobilske panoge se je na M-SOS prva odzvala Avtotehna VIS, ki bo ta in prihodnji mesec dodatno poskrbela za svoje kupce: vsak bo namreč dobil brezplačno zapestnico M-SOS. Vsi drugi, ki jih to zanima, pa lahko napravo kupijo na spletni strani M-SOS.

Ne spreglejte