Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
13. 8. 2013,
8.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Potovalni Avtomoto

Torek, 13. 8. 2013, 8.32

8 let

Koliko časa bodo avtoceste v Nemčiji še brezplačne?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vroča predvolilna tema v Nemčiji so vselej tudi njihove avtoceste in z njimi povezane hitrostne omejitve ali cestnine. Ta bi lahko letos postala tudi pogoj za podpis koalicijske pogodbe.

Cestnina kot pogoj vstopa v koalicijo?

Nemški prometni minister Peter Ramsauer je že večkrat poudarjal, da bodo brez plačila cestnin dolgoročno zelo težko vzdrževali kakovost lastne cestne infrastrukture. Ramsauerjeva krščanskosocialne unija CSU, ki je del trenutne vladajoče koalicije, bo prometno problematiko vključila tudi v septembrske volitve.

"CSU ne bo podpisala koalicijske pogodbe, ki bi podcenjevala financiranje naše prometne infrastrukture. Potrebujemo več denarja, ki ga lahko dobimo z vpeljavo cestnine. Istočasno bi nemške voznike za stroške olajšali na drugih področjih," je dejal Ramsauer.

Pereča tema se je pred septembrskimi volitvami spet pojavila na dnevnem redu največjih nemških političnih strank, saj je Horst Seehofer, vodja CSU, napovedal celo vpeljavo cestnine samo za tuje voznike.

Nemški ekskluzivni predlog bi morala sprejeti tudi Evropska unija

"Nemčija je tranzitna država, ki ima brezplačno uporabo cest. Naši državljani v tujini plačajo cestnino, tujci pa pri nas ne," je dejal Seehofer, ki je vpeljavo cestnine za tujce celo povezal s svojim vstopom v vladno koalicijo.

Za svoj predlog trenutno med koalicijskimi strankami nima podpore, zadržana je tudi avtomobilska industrija za zdaj največjega evropskega avtomobilskega trga. Nemški ekskluzivni predlog bi morala sprejeti tudi Evropska unija, kar ni verjetno.

Seehofer in njegova CSU za zdaj še nista predstavila konkretnih predlogov plačila cestnin za tujce, največkrat pa sta omenjala vinjeto z okvirno letno ceno 80 evrov. Tak sistem bi bilo tudi najpreprosteje vpeljati.

Med nemškimi sosednimi državami poznajo vinjete v Švici, Avstriji in na Češkem. Letne vinjete tam stanejo 33, 80,6 oziroma 60,5 evra.

Ne spreglejte