Gregor Pavšič

Petek,
17. 5. 2024,
8.40

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,86
električni avtomobili električne polnilnice Tesla

Natisni članek

Petek, 17. 5. 2024, 8.40

2 meseca

Tesla Supercharger

Kdo bo skrbel zanje? Odpustili celotno ekipo, zdaj novi temelji.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,86
Tesla polnilnice polnilnica | Najnovejša generacija Teslinih polnilnic v Kopru.  | Foto Gregor Pavšič

Najnovejša generacija Teslinih polnilnic v Kopru.

Foto: Gregor Pavšič

Elon Musk bo prerazporedil naloge za upravljanje sistema lastnih hitrih polnilnic, v katere bodo letos vložili 500 milijonov ameriških dolarjev (460 milijonov evrov).

Za Teslo je sistem lastnih hitrih električnih polnilnic ena največjih prednosti pred konkurenco. Zdaj, ko jih postopoma odpirajo tudi za avtomobile drugih znamk, so se s konkurenčnimi cenami aktivno vključili tudi na trg ponudnikov električnih polnilnic. Zato je odmeval nedavni odhod vodje ekipe Supercharger Rebecce Tinucci in njene celotne ekipe 500 zaposlenih, ki je pod vprašaj postavil temelje tega Teslinega produkta.

Manj novih lokacij, več novih polnilnih priključkov na obstoječih?

Kot kaže, bo Tesla res nekoliko upočasnila širitev polnilnic na nove lokacije, bodo pa širili število priključkov na obstoječih. Glede na število teh polnilnih mest je upočasnitev rasti pričakovana, saj so predvsem v zahodni in severni Evropi z njimi ustrezno pokriti domala vsi prometni koridorji.

Nadzor nad poslovanjem pa bo očitno prevzel del Tesline ekipe, ki je do zdaj skrbel za prodajo energijskih sistemov (sončne elektrarne, baterijski hranilniki). Vodenje naj bi prevzel Max de Zegher, ki je vodil Tesline posle na področju polnjenja v Severni Ameriki. Elon Musk je za letos za program Supercharger napovedal 500 milijonov ameriških dolarjev (460 milijonov evrov) investicij, kar ne vključuje operativnih stroškov za polnilnice. Po poročanju Reutersa sta dva nekdanja zaposlena povedala, da je omenjeni znesek precej pod prvotnim proračunom za leto 2024.

Tesla je v Sloveniji nedavno nove polnilnice postavila v Kopru, na začetek delovanja pa že čakajo nove polnilnice v Ljubljani in pri Slovenskih Konjicah.