Gregor Pavšič

Nedelja,
8. 12. 2013,
17.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jeep

Nedelja, 8. 12. 2013, 17.10

8 let

Jeepi za nogometaše Juventusa: milijoni navijačev so potencialni kupci

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Audi sodeluje z nogometnimi velikani Barcelono, Real Madridom in Bayern Münchnom, Jeep je med glavnimi pokrovitelji torinskega Juventusa. Nogomet ima globalen doseg, kakršnega si želijo proizvajalci.

Avtomobilska industrija je postala globalna, zato išče globalno marketinško orožje Globalizacija, ki smo ji zadnja leta priča v avtomobilski industriji, ima svoj vpliv tudi na oglaševanje in marketinške načrte proizvajalcev. Ti svoje modele prodajajo na vseh večjih globalnih trgih in zato pri pokroviteljstvu iščejo tiste izdelke, ki imajo svoj doseg na kar največjem kosu svetovne tržne pogače.

Audi je letos avtomobile zagotovil Barceloni, Real Madridu in Bayern Münchnu Nogomet in predvsem klubi, ki spadajo med najbolj legendarne evropske sredine in pomembne adute lige prvakov, so zato priljubljena tarča avtomobilskih koncernov. Kluba, kot sta Real Madrid in Barcelona, imata svoje privržence po vsem svetu, vsak izmed njih pa je seveda tudi potencialni uporabnik oziroma kupec avtomobila.

Zato Audi že leta s svojimi avtomobili opremlja nogometaše obeh španskih klubov, med drugim sodelujejo tudi z Bayernom iz Münchna. Tudi njihovi igralci so letos dobili nove audije. Zanimivo, največ igralcev v vseh treh klubih je izbralo audija Q7 s trilitrskim motorjem TDI.

Jeep prek Juventusa nagovarja njihovih 250 milijonov privržencev Juventus iz Torina kakopak podpira domači Fiatov koncern, ki je v globalno industrijo vpet še bolj kot Audi. Fiat je pred leti prevzel Chrysler, zdaj ameriški proizvajalec z odlično prodajo svojih znamk rešuje italijanski ponos, ki se je ob večletnem padcu evropske avtomobilske industrije znašel na robu propada.

Pokrovitelj Juventusa je prav Chyslerjeva znamka Jeep. Izkoristili so prihod prenovljenega grand cherokeeja in vsem igralcem kluba in trenerju Antoniu Conteju pripeljali 27 terencev s trilitrskim dizelskim turbomotorjem V6, ki zmore skoraj 250 "konjev" in ima osemstopenjski samodejni menjalnik. Glede na barve Juventusa so bili vsi terenci beli ali črni.

Juventus, ki so ga ustanovili leta 1897, ima po vsem svetu okrog 250 milijonov svojih privržencev. Tudi če je med njimi delež potencialnih kupcev jeepov relativno majhen, je to še vedno pomemben delež.