Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
15. 6. 2016,
12.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

Siol z vami na dopustu Na dopustu

Sreda, 15. 6. 2016, 12.27

6 let, 7 mesecev

Sto serpentin in najbolj neverjetni razgledi v Evropi

Ford: To je šest najlepših cest v Evropi! #video

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Ford je s pomočjo britanskega avtomobilskega novinarja poiskal šest najlepših vozniških cest v Evropi in le še potrdil dognanja Avtomoto prispevka izpred nekaj let, ko smo zapisali, da ravno cesta v sodelovanju z voznikom lahko piše najlepše zgodbe. V iskanju popolnih ovinkov so prevozili več kot 15 tisoč kilometrov in za vas izbrali 330 kilometrov najlepših.

Pomagal jim je avtomobilski novinar

Ford je na YouTubu objavičl šest kratkih in vznemirljivih videoprispevkov, v katerih se s šestimi sanjsko zavitimi cestami spopade Steve Sutcliffe, britanski avtomobilski novinar in nekdanji dirkač. Ta je s pomočjo znanja in izkušenj Fordove velike ekipe testnih voznikov, ki med preizkušanjem predserijskih vozil pogosto vozijo po cestah, o kateri mnogi vozniški zanesenjaki le sanjajo, nadgradil idejo uredništva Avtomoto izpred nekaj let, ko smo (kakšno naključje) ravno s takrat povsem novo fiesto ST pripravili videopoklon cesti.

V ovinke tudi s fiesto ST. So idejo dobili na Siolu?

Ford je poiskal najlepše ceste v Evropi | Foto: Ford Foto: Ford

Tudi tokrat so bili v ospredju Fordovi vozniško najbolj nadarjeni avtomobilski dragulji – ford focus RS, ford mustang 5,0 V8 GT, mustang z manjšim 2,3-litrskim štirivaljnikom, dve izvedbi focusa ST (bencinska in dizelska), za piko na i pa je bila poleg še fiesta ST. Ravno takšna, s katero smo lepote cest južne Francije raziskovali in ovekovečil mi.

Skupni imenovalec smetane evropskih cest, kot jim pravijo, niso le pravljični radiji zavojev, ampak tudi primerna površina, njihova dostopnost, gostoljubnost, privlačnost okolice ter celo hrana in pijača.

 

Sutcliffe, avtomobilski novinar, s katerim se na mednarodnih predstavitvah vozil občasno vidimo tudi slovenski novinarji, pravi, da bi bilo po eni strani zelo mikavno ohraniti nekatere od cest le zase, a si zaradi svojih odlik zaslužijo delitev s širšo avtomobilsko javnostjo – predvsem tisto, ki ceni vožnjo kot neprecenljivo darilo avtomobila in ceste. | Foto: Ford Sutcliffe, avtomobilski novinar, s katerim se na mednarodnih predstavitvah vozil občasno vidimo tudi slovenski novinarji, pravi, da bi bilo po eni strani zelo mikavno ohraniti nekatere od cest le zase, a si zaradi svojih odlik zaslužijo delitev s širšo avtomobilsko javnostjo – predvsem tisto, ki ceni vožnjo kot neprecenljivo darilo avtomobila in ceste. Foto: Ford

Kje so se vozili?

  • ROMUNIJA, avtocesta Transfăgărăsan: Zgraditi jo je dal nekdanji romunski diktator, da bi lahko prebivalci, če bi jih napadla ZSSR, pobegnili v gore. Speljana je tudi mimo gradu, v katerem je občasno bival Vlad Tepeš, navdih za literarnega grofa Drakulo.
     
  • VELIKA BRITANIJA, North Yorkshire, Blakey Ridge: Približno sledi stari železnici do danes opuščenih barjanskih rudnikov železove rude. Na srečo so video posneli tik pred snežnim viharjem bibličnih razsežnosti.
  • ŠPANIJA, Katalonija, C462: Cesto, ki vodi do jezu, so zgradili za načrtovano elektrarno, ki pa je niso nikoli postavili. Dobesedno cesta, ki ne pripelje nikamor.
  • FRANCIJA, Alpe, D526 in D926: Ena najbolj mučnih etap dirke Tour de France leta 2015 je enako izzivalna tudi za volanom avtomobila.
  • NEMČIJA, gorska cesta B500 čez Schwarzwald: Malce več kot 40 kilometrov ceste čez Schwarzwald z manjšimi, prav tako izzivalnimi odcepi. Med snemanjem je štiri dni deževalo brez premora.
  • MALLORCA, "gorska cesta" MA10: Rimski temelji in samostan v daljavi, ki so ga zgradili na najvišji točki, da bi ga bilo kar se da težko doseči.

 

Ne spreglejte