Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
9. 4. 2015,
1.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Fiat Terenski Avtomoto

Četrtek, 9. 4. 2015, 1.34

8 let

Fiat 500X – najpametnejši v družini

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na slovenske ceste je zapeljal fiat 500X, najpametnejši, najsodobnejši, najbolj terenski in najbrž najbolj trendovski med vsemi svojimi brati. Iz salona za 16.990 evrov.

Talentiran in moden

Kljub dejstvu, da združuje številne talente, so njegove sposobnosti premišljene in namenjene sodobnemu kupcu, ki (razmeroma) natančno ve, kaj od avtomobila pričakuje in zahteva. Kombiniranje kompaktnih mer, ljubkega videza, stilskih terenskih dodatkov, doplačljivega štirikolesnega pogona, pametne tehnologije, razvejane vse od aktivno-varnostnih pripomočkov do posodobljenega vmesnika in še česa, v teoriji in praksi podpira drugo domnevo. No, da je modno voziti dvignjen avtomobil, ki je športni terenec, pa čeprav to pravzaprav ni, tudi veliko velja.

Dvojajčna dvojčka so ločili ob rojstvu

Fiat 500 X je šesti član družine 500, s katerimi bolj ali manj deli le ime in nekatera oblikovna izhodišča. Vse drugo je Fiat zasnoval (skoraj) iz nič oziroma v sodelovanju z Jeepom.

Novinec si namreč platformo in veliko večino tehnike deli z bratrancem iz ZDA – jeepom renegade. Dvojajčna dvojčka sta si tehnično sorodna, videz in filozofija nastanka pa (dobesedno) ločuje ocean razlik.

Na videz simpatičen avtomobil, ki se bo za kupce boril z minijem countrymanom, nissanom jukom, renaultom capturjem in številnimi priljubljenimi križanci, je namenjen stilsko zahtevnim in takšnim, ki simpatizirajo s terenskimi sposobnostmi pande 4x4, pa jim iz takšnih ali drugačnih (običajno prostorskih) razlogov ne ustreza.

Kupec najprej izbere mestni ali terenski paket

V grobem je razdeljen na mestno ali terensko izvedbo, ki se delno razlikujeta po zunanjem videzu, delno po raznolikosti opreme, s katerimi sta na voljo, kupci obeh pa bodo lahko izbrali tudi dvokolesni ali štirikolesni pogon.

Nadaljnjo razčlenitev glede na specifične želje omogoča izbor ene od petih oprem (pop, pop star, cross, lounge in cross plus). Omeniti velja, da sta opremi cross in cross plus na voljo le različicam s terenskim paketom, druge tri pa različicam z mestnim paketom.

Na cesti? Osvežujoč.

Njegove vozne lastnosti smo hvalili že na prvi vožnji, domača predstavitev pa je kljub razmeroma kratkotrajnemu nabiranju vtisov v središču prestolnice potrdila komunikativno krmiljenje (kako osvežujoče) in celostno čvrstost vozniške izkušnje.

Vse izvedbe bodo opremljene s tako imenovanim stikalom mode selector – vrtljivim gumbom na sredinskem grebenu za izbiro programov vožnje (samodejni, športni in allweather oziroma traction). Avtomobil glede na izbrani program prilagaja delovanje motorja, pogona in odzivnost stopalke za plin.

Od 16.990 do 32.490 evrov

Uvoznik Avto Triglav bo za trendovsko usmerjenega novinca z 1,6-litrskim bencinskim motorjem, dvokolesnim pogonom in opremo pop zahteval od 16.990 evrov. Vstop v svet dizelskih 500X se bo začel pri 21.900 evrih (1,6 multijet, dvokolesni pogon, ročni menjalnik, mestni paket, oprema pop star) in končal pri 32.490 evrih za izvedbo s terenskim paketom, devetstopenjskim samodejnim menjalnikom, dvolitrskim dizlom, štirikolesnim pogonom in opremo cross plus. Uvoznik na vse različice, ne glede na motor ali opremo, ponuja popust v višini tisoč evrov.

Ne spreglejte