Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 9. 2015,
9.39

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Berlingo Citroën Strunjan Mesečev zaliv advertorial

Ponedeljek, 28. 9. 2015, 9.39

2 meseca, 1 teden

Citroën Berlingo Multispace: Krog se vedno sklene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kaj imata skupnega medčasje in Berlingo?

V študentskem življenju štejeta le dva časovna mejnika: med in po. Natančneje – obdobje med izpiti in po izpitih. To zadnje vedno obljublja neslutene možnosti za marsikaj, žuranje, športanje, potovanje, poležavanje, maratonsko ljubljenje …

Konec septembra je prav gotovo čas, ki je med. Med izpiti. Med poletjem in jesenjo. Med vročino in mrazom. Med dolgimi in kratkimi dnevi in, obratno, kratkimi in dolgimi nočmi. Predvsem pa med koncem starega in začetkom novega študijskega leta. Tega pa je treba do konca izkoristiti.

Privlačnost vertikale

Dva berlinga, v enem trije študenti, v drugem tri študentke. Dovolj za odlično družbo in nekajdnevni adrenalinski odmik med skalne previse in skrite zalive. Natrpani s paleto raznolike športne opreme se najprej odpravijo v Osp.

Plezalski raj, ki z milo primorsko klimo boža dušo, vase rad sprejema tiste, ki jih privlači vertikala. Adrenalin. Negotovost in premagovanje sebe, strahov in fizikalnih zakonov. V polkrožni previsni steni marsikateri študent pusti utrujenost po izpitih in stres. Stena to predela in vrne v obliki pozitivne energije, ki požene kri po žilah in nariše zadovoljstvo na obraz.

Vsakih sedem valov …

… zamenjaš veslo, da držiš ritem s preostalimi in da ne boli roka. Vsakih sedem valov pa je tudi roman, ljubezenska zgodba, ki sporoča, da je možen prestop iz virtualnega sveta v resničnega.

V ljubezni ali kjerkoli že, na primer ko iz zapletenih kemijskih formul v resničnosti občutiš kemijo v mišicah po dolgih urah plezanja, ko te žgejo, bolijo in dojameš, kaj je mlečna kislina. Ali pa ko medicinsko definicijo bolečine, ko lopneš sam sebe z veslom, razumeš v živo, brez debelih knjig z neizgovorljivimi izrazi.

Razumeš tudi resničnost osvežujočega morja, še vedno toplega septembrskega sonca in hladnega severnika v od turistov pozabljenem Mesečevem zalivu pod strunjanskimi klifi. Pravijo, da ima svojo moč, da tam pod Mesecem združuje. Da izvabi nežnosti in ustavi čas. Kdo bi vedel … tega ne razumeš. Dokler se ne zgodi.

Gora opreme

Po opremi za plezanje, dveh seeyakih in štirih napihljivih supih, šestih veslih, neoprenskih oblekah, tlačilkah za zrak je sledila še oprema za kampiranje. Majhni šotorčki so v krogu zrasli kot gobja družina po dežju. Še preden je sonce zašlo in je dopuščalo še nekaj svetlobe, je bila med dve drevesi razpeta še vrv za hojo, slackline, ki je iz vseh iztisnila še zadnje atome moči. Z naraščanjem fizične utrujenosti se je zmanjševala izpitna utrujenost.

V nekaj dneh …

… se je nanizalo lepo število zavesljajev, korakov in pogovorov. Večeri so hladili telo, glasba z mp3, ki jo je predvajal včasih en, drugič drugi berlingo, je ustvarjala počitniško vzdušje kljub začetku jeseni. Prinesli so tudi zaobljubo, da bodo čas, ki bo spet prinesel obdobje med izpiti, izkoristila za zimski adrenalinski pobeg – turno smuko z Viševnika, tek na smučeh na Pokljuki in vragolije s snežno desko v snežnem parku na Voglu. Živeti je lepo, še posebej če si študent.

Privlačnost horizontale

Čudež Mesečevega zaliva in čudež mladosti. Eno z drugim sta ustvarila romantične pogoje, ki hočejo zmanjšati prostor med srcema in ga povečati okoli sebe. Tabor se je zmanjšal za en šotor, se je pa zato povečal prostor v berlingu. Odmik od tabora in sramežljiv izgon zadnje vrste sedežev pod grčasto oljko. Razkošje prostora je na novo definiralo privlačnost horizontale. Sploh če jo zapolnita mladi srci, ki ju je združil Mesečev zaliv.

Krog je sklenjen

Ko mladostna vihravost najde sorodno dušo in potrebujeta čas in prostor, da se spoznata, se začne vrteti krog življenja. Bolj ali manj vedno v enakem zaporedju, prav tako pa tudi berlingo prehaja skozi cikle.

Najprej je avtomobil za športno naravnane študente, nato obetajoče samce, ko se vanj naseli horizontala, kmalu postane družinski avtomobil.

Nato prevzame vlogo varuške, vzporedno pa podleže poskusom ponovitve študentskih let in zavezništva, vendar z družino na prvem mestu. Nekaj pa sklene ta krog: potreba po varnosti, udobju, prostoru in zgodbe različnih, ki jih pišejo na skupnih poteh.

Ne spreglejte