Jure Gregorčič

Torek,
19. 2. 2013,
10.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Adria Mobil Potovalni Avtomoto

Torek, 19. 2. 2013, 10.31

8 let

Adria Mobil namerava kljub krizi letos prodati okoli 8.000 počitniških vozil

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropska karavaning zveza ECF (European Caravan Federation) je objavila prve preliminarne podatke o gibanju evropskega trga leta 2012. Trg počitniških vozil večinoma stagnira oziroma pada.

Evropejci leta 2012 skupaj kupili 145.650 počitniških vozil

Po prvih analizah zbranih podatkov ugotavljajo, da je prodaja novih počitniških vozil v večini evropski držav stagnirala ali pa je bila nižja kot v preteklem letu, svetle točke s pozitivnim trendom prodaje so bile le Nemčija, Avstrija in Švica.

Po prvih ocenah je bilo leta 2012 v Evropi prodanih skupno 145.650 enot (počitniških prikolic, avtodomov in kombijev), kar je 6,3 odstotne točke manj kot preteklo leto; izrazitejši upad prodaje so zaznali v segmentu prikolic (9,5-odstotni padec), medtem ko je segment avtodomov upadel za tri odstotne točke.

ECF kot ključen razlog za upad evropskega trga navaja dolžniško krizo, ki pesti številne evropske države, varčevalna politika kot odziv na krizo pa je dinamiko gospodarske aktivnosti prestavila na še nižjo raven. Tržne aktivnosti naj bi izdatno omejevala tudi likvidnostna tveganja v trgovski mreži, ki ob relativno visokih stopnjah zalog v panogi neposredno vplivajo na obseg naročil proizvajalcem.

Zmanjšanemu obsegu naročil se Adria Mobil prilagaja z zimskimi počitnicami

V dolenjskem karavaning velikanu Adrii Mobilu so se obvladovanja tveganj in prilagoditve trenutnim tržnim razmeram lotili s premišljeno začasno ustavitvijo proizvodnje. Od 18. do 22. februarja 2013, ko so v dolenjski regiji šolske počitnice, delo v podjetju ne poteka. Vodstvo je tako na precej koristen in do družini prijazen način izkoristilo delno prilagoditev sezonski dinamiki oziroma napovedi prodaje v prihajajočem obdobju.

V Novem mestu lani naredili in prodali 8.501 produkt ter leto končali z 214 milijoni evrov prihodkov

Adria Mobil natančen zaključni račun lanskega poslovanja še pripravlja, a v podjetju so že sporočili, da je bilo leto 2012 uspešno.

V Novem mestu so lani skupaj prodali natanko 8.501 počitniško vozilo in s tem dosegli skupne prihodke iz prodaje na ravni dobrih 214 milijonov evrov.

S takim poslovanjem jim je uspelo ohraniti svoj položaj na evropskem tržišču oziroma na nekaterih trgih znotraj stare celine celo povečati svoj tržni delež.

Pri napovedih v dolenjskem karavaning podjetju ostajajo realni

V Adrii se dobro zavedajo stanja na trgu. V napovedih poslovnega leta 2013 zato pričakujejo nadaljnji upad evropskega trga počitniških vozil, ki naj bi – glede na različne scenarije – upadel za od pet do osem odstotnih točk. Konkretna napoved, ki so jo v Novem mestu podali za letošnje leto, torej predvideva prodajo na ravni dobrih 8.000 počitniških prikolic, avtodomov in kombijev.

Da pa bo to doseženo, pri čemer v podjetju opozarjajo na dejstvo, da v zahtevnem in konkurenčnem poslovnem okolju ni lahkih zmag, bo treba zagotoviti konkurenčen tržni nastop. Tega Dolenjci še naprej gradijo predvsem na dosledni realizaciji strategij produktnega razvoja, nadaljnji krepitvi sodelovanja z distribucijskimi partnerji, fleksibilnem konceptu notranje organizacije in finančni stabilnosti družbe ob poudarku na obvladovanju poslovnih tveganj.