SiolNET. Avtomoto Nasveti
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Neustrezna postavitev znaka

1

termometer

Področje okoli bencinske črpalke med Škofljico in Pijavo Gorico je že več let prometno slabo urejeno. Gre za odsek zelo obremenjene državne ceste, kjer je hitrost omejena z ustreznim prometnim znakom.

Upravičena omejitev

Omejitev hitrosti vožnje v bližini bencinske črpalke je nujna, saj nanjo zavijajo vozila iz obeh smeri. Prometni znak za omejitev hitrosti na 60 kilometrov na uro, ki velja nadaljnjih 200 metrov, je postavljen preblizu vhoda na črpalko. Zakaj menimo, da je tako? Dovoz na črpalko je neposredno za dvema T-križiščema, kjer je dovoljeno zavijati levo oziroma desno. Na tako prometni cesti, kot je kočevska, je ob dani omejitvi za ceste zunaj naselja (90 kilometrov na uro), takšno zavijanje nevarno. Znak za omejitev z ustrezno dopolnilno tablo bi moral stati dlje nazaj proti Škofljici, tako da bi veljal za celotno območje. Torej hkrati za prvo in drugo T-križišče ter seveda za območje bencinske črpalke.

Kaj pa nasvet?

Bencinska črpalka je "nesrečno" postavljena takoj za križiščem. Vključevanje desnih smernih utripalk je zaradi zavijanja na črpalko na razdalji, ki je običajna za odprte ceste, nevarno. Voznik, ki prihaja s stranske ceste pred črpalko in se vključuje na državno cesto, namreč lahko misli, da bo bližajoče se vozilo zapeljalo desno na stransko cesto.

Po eni strani moramo vozniku za seboj pravočasno nakazati svoj namen, po drugi strani pa ne smemo zavajati voznika, ki prihaja z desne s stranske ceste. V takem primeru svetujemo, da voznika za seboj opozorimo na zmanjšanje hitrosti z zaporednim umirjenim pritiskanjem stopalke zavore, smerne utripalke pa vključimo šele, ko smo na območju križišča pred črpalko.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin