Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Veronika Podgoršek

Ponedeljek,
26. 2. 2018,
20.15

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

6

Natisni članek

spolnost partnersko svetovanje VeronikaSvetuje seks

Ponedeljek, 26. 2. 2018, 20.15

6 let, 1 mesec

Ne čutim nobene potrebe po seksu. Kaj naj storim? #VeronikaSvetuje

Veronika Podgoršek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

6

par, zveza, zakon, ljubezen | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Bralka po 13 letih zakona ne občuti več želje oziroma potrebe po spolnosti in skrbi jo, da se bosta zaradi tega z možem povsem oddaljila.

Pozdravljeni!

Stara sem 41 let in že 13 let poročena. Z možem imava dva otroka, stara deset in sedem let. Imava veliko težavo med rjuhami. Pravzaprav do tja sploh ne prideva, ker sama ne čutim nobene potrebe po spolnosti.

Sicer je najin zakon soliden, lahko bi rekla, da je med nama veliko razumevanja, podpore in spoštovanja. Razumljivo se mi zdi, da je po toliko letih skupnega življenja želja po spolnosti manjša, a pri meni je nikakršna. Sprašujem se, ali je za to kriva preobremenjenost s službo in družinskim življenjem ali razlog tiči drugje.

Na vas se obračam z vprašanjem, kako bi pri sebi vzbudila željo po spolnosti in rešila to težavo, ki naju z možem tudi vse bolj oddaljuje.

Hvala in lep pozdrav,

Marijana

Imate tudi vi težave v partnerskem odnosu ali vprašanja o njem? Pišite nam na e-naslov veronikasvetuje@tsmedia.si. Na vaša vprašanja bo odgovorila psihoterapevtka Veronika Podgoršek.

Preberite še ostale Veronikine nasvete:


Spoštovana ga. Marijana,

težave v spolnosti lahko nastanejo zaradi zelo različnih vzrokov. Če bi pisali o tem, da do partnerja niste nikoli čutili prav velikega poželenja in strasti, bi vam napisala, da ju torej tudi ne boste, ne glede na to, kaj naredite.

Moški bi se najprej ljubili in nato reševali težave, ženske pa obratno

Če bi pisali o tem, da se ne razumeta, da imata v odnosu veliko nepredelanih vprašanj, ki visijo nad vama, bi vam po drugi strani napisala, da se bosta morala najprej lotiti reševanja teh. Še posebej za ženske namreč velja, da za spolnost ter za to, da se zares predajo in v spolnosti uživajo, potrebujejo dober partnerski odnos.

Veronika Podgoršek | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Tukaj pogosto nastajajo težave, kajti moški bi se najprej ljubili in nato reševali težave, ženske pa ravno obratno. Najprej morajo rešiti težave, šele nato se lahko ljubijo. Drugače povedano: moški se s spolnostjo sproščajo, ženske pa morajo biti zanjo sproščene.

Predvidevam, da sta imela v preteklosti lepo spolnost, da ste v njej uživali, da ste si moža želeli in bili orgazmični. V takih primerih se vsekakor lahko zgodi, da preobremenjenost s službo ter obveznosti, ki jih s seboj prinašajo družinsko življenje, šoloobvezni otroci in različne obšolske dejavnosti, vplivajo na zmanjšano spolno slo.

Ob tem se ne strinjam s tem, da se z leti skupnega partnerskega življenja želja po spolnosti manjša ali da ni več tako dobra. Je le drugačna. Pa vendar se lahko ljubite (ne seksate!) le z nekom, ki ga ljubite. Torej do osebe gojite čustva, ta pa se lahko z leti skupne rasti ter po skupno prehojeni poti in raziskovanju le poglabljajo. Ob tem se poglabljata tudi čutnost in moč orgazma.

Kako si vzeti čas za partnerja?

Res pa je, da si je treba vzeti čas za partnerstvo in dati starševstvo malo na stran, in to brez slabe vesti. Poglejva nekaj konkretnih primerov, kaj lahko storite:

  • romantična kopel | Foto: Pixabay Foto: Pixabay Otroka naj bosta v svojih sobicah na primer ob 20. uri. To ne pomeni, da morata spati. Lahko kaj bereta in imata čas za sprostitev in umiritev. Prav tako vidva.
  • Organizirajte varstvo in pojdita sama na romantično večerjo. Morda tja, kamor sta zahajala, ko sta se spoznala in si dvorila.
  • Najprej skratka potrebujete čas zase, da se umirite in (ženstveno) uredite, ter čas za vaju.
  • Večkrat pomislite oziroma razmišljajte o strastnih nočeh ali mestih, ki sta jih obiskovala v preteklosti.
  • Kupite kakšno knjigo o spolnosti in jo najprej sami prelistajte, morda označite, kaj vam je všeč ali kaj bi si želeli poskusiti. Nato jo zavijte in pošljite možu po pošti domov, da jo odpre kot presenečenje.
  • Razvajajte sebe in drug drugega. Krema ali olje za telo na nočni omarici, vroča kopel zvečer ob prižganih svečkah. Še preden pride mož domov iz službe, ga prosite, naj vam prinese šopek vaših najljubših rož, katerih cvetove nato razdrobite v kopel in ga povabite zraven.

Verjamem, da bodo ideje, ko se boste prepustili in začeli o nežnostih ljubljenja ponovno malo bolj razmišljati, začele deževati (ne dvomim, da jih bodo polni tudi bralci in bralke ter dodali kakšno dobro idejo tudi sami). Če se to ne bo zgodilo, predlagam, da obiščete osebnega zdravnika in pregledate še raven hormonov. Sicer pa vam želim, da ponovno začutite tisto pravo žensko spolno slo v sebi in jo tudi izživite.

Dr. Veronika Podgoršek je doktorica znanosti s področja družinske in zakonske terapije. Terapevtsko delo opravlja po modelu relacijske družinske terapije kot samostojna terapevtka na Psihoterapevtskem inštitutu, ki ga je ustanovila leta 2006. Je poročena in je mati treh deklet. Živi v Ljubljani.
Imate tudi vi težave v partnerskem odnosu ali vprašanja o njem? Pišite nam na e-naslov veronikasvetuje@tsmedia.si. Na vaša vprašanja bo odgovorila psihoterapevtka Veronika Podgoršek.

Kaj pa menite vi? Napišite v komentarje.

Ne spreglejte