Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 4. 2024,
14.04

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Rusija Ukrajina zaklonišče klet Latvija

Nedelja, 28. 4. 2024, 14.04

2 tedna

Latvijce pozvali k preureditvi kleti v zaklonišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Zaklonišče | Župan Rige Vilnis Kirsis je v soboto državljane pozval, naj ob čistilni akciji, pa tudi kasneje, kleti pripravijo tako, da jih bodo v primeru potrebe lahko uporabljali za zaklonišča. | Foto Shutterstock

Župan Rige Vilnis Kirsis je v soboto državljane pozval, naj ob čistilni akciji, pa tudi kasneje, kleti pripravijo tako, da jih bodo v primeru potrebe lahko uporabljali za zaklonišča.

Foto: Shutterstock

Ob tradicionalni sobotni čistilni akciji v Latviji so oblasti državljane pozvale, naj svoje kleti spremenijo v zaklonišča pred zračnimi napadi. Mnogi v tej baltski državi se namreč bojijo, da bi po Ukrajini lahko bila Latvija naslednja tarča ruskega napada.

Bivša sovjetska republika, ki je sedaj članica zveze Nato in Evropske unije, ima 214 kilometrov dolgo mejo z Rusijo in je ena najbolj zanesljivih zaveznic Ukrajine od začetka ruske invazije nanjo pred dvema letoma.

Župan Rige Vilnis Kirsis je v soboto državljane pozval, naj ob čistilni akciji, pa tudi kasneje, kleti pripravijo tako, da jih bodo v primeru potrebe lahko uporabljali za zaklonišča. Mestne oblasti pa bodo enako storile v svojih poslopjih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vsak mesec bodo pripravili sto zaklonišč proti bombnim napadom

Vodja civilne zaščite v prestolnici Gints Reinsons je pojasnil, da bodo pregledali kleti javnih poslopij, šol, domov za ostarele in bolnišnic ter jih pripravili, da se bodo v primeru napada prebivalci lahko vanje zatekli. Za televizijo TV24 je še dejal, da nameravajo do konca leta vsak mesec pripraviti sto zaklonišč proti bombnim napadom.

Latvijska premierka Evika Silina je sicer marca posvarila pred nepredvidljivostjo Rusije, ki jo je primerjala z "alkoholikom ali odvisnikom od drog". 

Čistilne akcije na ravni države v Latviji organizirajo od leta 2008, med njimi pa ob pobiranju smeti tudi sadijo drevesa ter urejajo javne parke in druge površine.

Nemška policija
Novice Rus v nakupovalnem središču v Nemčiji do smrti zabodel dva Ukrajinca
Doneck, napadi
Novice Kijev priznal poslabšanje razmer na fronti
Aleksej Navalni, cvetje in sveče pred veleposlaništvom Nemčije.
Novice Ameriški obveščevalci trdijo, da Putin verjetno ni ukazal umora Navalnega
Ne spreglejte