Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 11. 2017,
21.40

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Simon Ammann Dimitrij Vasilijev Janne Ahonen smučarski skoki Jakub Janda

Torek, 14. 11. 2017, 21.40

6 let, 5 mesecev

Vse manj neznank o potnikih na Poljsko

Dvema veteranoma zelena luč za Vislo, enemu rdeča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Janne Ahonen | Foto Sportida

Foto: Sportida

Konec tedna se v Visli začenja uvodno dejanje svetovnega pokala v smučarskih skokih. V torek je postalo jasno, da bosta na Poljsko odpotovala še dva veterana: Finec Janne Ahonen in Švicar Simon Ammann. Izkušeni ruski skakalec Dimitrij Vasiljev si mesta v ekipi za Vislo ni zagotovil.

Medtem ko je glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus konec preteklega tedna naznanil sedmerico za začetek sezone, so nekatere izbrane vrste svoje adute javnosti razkrile šele v tem tednu.

Avstrijski trener na čelu Fincev Andreas Mitter je v štiričlansko odpravo vključil tudi veterana Janneja Ahonena, za katerega bo to že 23. sezona v svetovnem pokalu v karieri, ki jo je dvakrat prekinil. Štiridesetletnik je lani, podobno kot rojak Jarkko Maeaettaeja, osvojil le 24 točk in končal na skupno 50. mestu. Maeaettaeje na Poljskem ne bo, bodo pa tam še Ville Larinto (lani 56. skakalec svetovnega pokala), Antti Aalto in Andreas Alamommo, ki še nimata točk svetovnega pokala. Simon Ammann je šri 36. letih glavni adut švicarskega kvarteta, ki potuje na Poljsko. | Foto: Sportida Simon Ammann je šri 36. letih glavni adut švicarskega kvarteta, ki potuje na Poljsko. Foto: Sportida

Ammann v 21. sezono svetovnega pokala

Na uvodu sezone bomo spremljali še enega dolgoletnega člana skakalne karavane. Del švicarske odprave je namreč tudi 36-letni Simon Ammann (lani skupno 29.), ki bo skočil v 21. sezono svetovnega pokala. Ob njem bodo še Gregor Deschwanden (64.), Killian Peier in Andreas Schuler.

Vasilijev se jim bo pridružil v Rusiji

Dimitrij Vasilijev bo na prvi nastop v sezoni moral še počakati. | Foto: Sportida Dimitrij Vasilijev bo na prvi nastop v sezoni moral še počakati. Foto: Sportida

V primerjavi z Ahonenom, Ammanom, Čehom Jakubom Jando, ki bo v Visli končal kariero, pa si mesta v ekipi ni zagotovil ruski veteran Dmitrij Vasiljev.

Po zadnjem treningu na ledeni smučini so Rusi ekipo skrčili na pet članov: Jevgenij Klimov, Denis Kornilov, Aleksiej Romašov, Michaił Nazarov in rezerva Roman Sergejevič Trofimov. Vasiljev naj bi se jim priključil decembra v Nižnem Tagilu.



Stöckl s šesterico

V torek je karte razkril tudi glavni mož Norvežanov Alexander Stöckl, ki ne bo mogel računati na nesrečnega Kennetha Gangnesa. Ta se je ravno vračal po več kot letu dni premora, a se je pred dnevi poškodoval in že končal olimpijsko sezono, morda celo kariero. Številka ena v norveški ekipi, v kateri je prostora za šest skakalcev, bo v zadnji sezoni tretji v skupnem seštevku Daniel-Andre Tande. Med vikingi so še Anders Fannemel, Robert Johansson, Johann Andre Forfang, Andreas Stjernen in Egner Granerud.

Kako bo šlo tretjemu skakalcu lanske zime Danielu Andreju Tandeju? | Foto: Sportida Kako bo šlo tretjemu skakalcu lanske zime Danielu Andreju Tandeju? Foto: Sportida

Italijani bodo nastopili v zasedbi Sebastian Colloredo, Alex Insam, Davide Bresadola in Zeno Di Lenardo, zadnji bo debitiral v svetovnem pokalu.

Najkonkretnejša bo močna poljska zasedba, ki jo je mogoče tudi letos pričakovati v boju za prvo mesto v pokalu narodov. Sestavljajo jo lani drugi v skupnem seštevku Kamil Stoch, Maciej Kot (lani 5.), Piotr Żila (11.), v poletnem Grand Prixu nepremagani Dawid Kubacki (19.), Jan Žiobro (31.), Štefan Hula (32.), Aleksander Zniščol (62.), Klemens Muranka (65.), Bartoš Cziž, Przemyslav Kantik, Pavel Vasek, Jakub Volni.

Francozi in Ukrajinci z enim

Od Francozov v Vislo potuje le Vincent Descombes Sevoie, ki je s 16. mestom v skupnem seštevku vknjižil rezultat kariere. Tudi Ukrajinci bodo imeli le enega predstavnika, Vitalija Kaliničenka.

V petek bodo v Visli kvalifikacije za nedeljsko posamično tekmo, v soboto pa bodo združili moči na ekipni tekmi.

Program v Visli

Petek, 17. november:
16:00 Uradni trening (2 seriji)
18:00 Kvalifikacije

Sobota, 18. november:
15:00 Poskusna serija
16:00 Ekipna tekma

Nedelja, 19. november:
14:00 Poskusna serija
15:00 Posamična tekma

Ne spreglejte