SiolNET. Sportal Zimski športi
3,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Zdaj smo na vrsti mi"

3,75

termometer

nordijska reprezentanca
Foto: Vid Ponikvar

Nordijska družina, sicer ne v celoti, saj so manjkale gonilne sile slovenskega ženskega smučarskega teka, je pripravljena na novo zimo. Kot prvi bodo v olimpijsko sezono zajadrali skakalci ta konec tedna v Visli. "Vojska gre na Poljsko v dobrem stanju, bo pa treba počakati na tekme," pravi Goran Janus. Kaj kmalu ob vstopu v novo leto pa se bo s starševsko vlogo spoznal 21-letni Anže Lanišek. Nesojeni reprezentant Tomaž Druml je zaradi zdravstvenih težav končal kariero nordijskega kombinatorca.

Skakalci in skakalke, nordijski kombinatorci, smučarski tekači in tekačice so se predstavili sedmi sili in razkrili cilje za novo sezono, v kateri bodo osrednji vrhunec februarske olimpijske igre v Pjongčangu. Manjkali sta prvi violini smučarskega teka Vesna Fabjan, bronasta z olimpijskih iger v Sočiju, in Katja Višnar. Prav tako ni bilo italijanskega trenerja Stefana Saracca, ki je skupaj s preostalim trenerskim štabom že šel na 3.600 km dolgo pot na Finsko, kjer se mu bo v prihodnjih dneh pridružila še preostala ekipa.

Kot prvi bodo v sezono vstopili skakalci. Goran Janus bo v Vislo, kjer bodo v petek kvalifikacije, v soboto ekipna in nedeljo posamična tekma, odpeljal sedmerico. Peter Prevc, ki je pred štirimi leti na olimpijskih igrah v Sočiju osvojil srebrno in bronasto odličje, Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Anže Lanišek, Anže Semenič, Tilen Bartol in 17-letni novinec Timi Zajc bodo zastopali slovenske barve.

"Vojska gre v dobrem stanju, bo pa treba počakati na tekme," je dejal Janus in dodal: "V primerjavi z lanskim letom smo naredili precej sprememb. Zlasti smo v ritmu, kar je dobrodošlo. Za Vislo smo sprva mislili, da bi šli dan prej tja, vendar gremo v četrtek. Zadnje dneve smo izkoristili za trening v Kranju, kjer so nam pripravili ledeno smučino. Skačemo tudi jutri. Poleti smo imeli prepotreben mir za delo. Tudi iz finančnega vidika je bilo vse urejeno. Zdaj smo na vrsti mi."

Cilji skakalnih reprezentanc

Moška

Svetovni pokal: v pokalu narodov do petega mesta

Novoletna turneja: generalnih tokrat ni, ampak bodo šli iz tekme v tekmo

Svetovno prvenstvo v poletih: medalja

Olimpijske igre: medalja


Ženska

Svetovni pokal: šestkrat uvrstitev na stopničke

Olimpijske igre: želja je medalja

Lanišek bo v začetku prihodnjega leta postal očka

Anže Lanišek bo imel konec januarja ali v začetku februarja dodaten razlog za zadovoljstvo. Postal bo očka. Anže Lanišek bo imel konec januarja ali v začetku februarja dodaten razlog za zadovoljstvo. Postal bo očka. Foto: Vid Ponikvar Prav posebna pa bo sezona za 21-letnega Laniška. Pa ne le iz športnega vidika, temveč tudi osebnega, saj bo pred olimpijskimi igrami postal očka. "Upam, da v Zakopanah (konec januarja, op. a.) še odskačem, nato pa bo," se je zasmejal član SSK Mengeš.

Povsem drugačno sezono od lanske pričakuje Peter Prevc. Kralj zime 2015/16 je pripravljen, da spet stopi korak višje proti najboljšim. V poletnem obdobju je zamenjal proizvajalca smuči in s Slatnarjevih stopil na Fischerjeve.

"Z opremo sem zadovoljen. Počasi sem vse skupaj sestavil. Zdaj je dobro, da je pred tekmo že vse izbrano," pravi Prevc, ki si želi dobrega začetka sezone.

Ne bomo pa še videli na delu njegovega brata Domna Prevca, ki ni v pravi formi.

Dolg je rešen, del dobička od Planice namenili klubom

"Pol leta je obdobje, ki je lahko dolgo ali pa tudi ne. Za nas je bilo dolgo. Nismo bili v ospredju javnosti. Drugi športi so dosegali velike uspehe, na čelu s košarkarji. Potisnili so nas malce stran, kar nam je ustrezalo, da smo lahko izvajali program, ki smo si ga začrtali. Strokovni del programa smo izpeljali v celoti. Ob tem smo rešili dolg, ki nam je visel za vratom. Skakalnica in tudi papirologija skakalnice v Kranju sta zdaj urejeni.

Izvršili smo tudi ves program obnove manjših objektov po Sloveniji. Gre za 15 občin. Z OK Planica in SZS smo se odločili, da polovico dobička, ki ga ustvari Planica, namenimo klubom. Tako bomo letos namenili prek 100 tisoč evrov. Med klubi smo izvedli anketo, kaj si želijo. Na prvem mestu so vozila, do katerih težko pridejo, nato oprema, plačilo trenerjev in program, ki ga izvajajo. Stvar je zaživela. Prihodnji teden jim bodo vozila izročili," je o poletnem papriniškem dogajanju spregovoril predsednik odbora in zbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič.

Pred skakalkami še nekaj manevrskega prostora

Slovenske skakalke: Urša Bogataj, Špela Rogelj, Katja Požun in Maja Vtič Slovenske skakalke: Urša Bogataj, Špela Rogelj, Katja Požun in Maja Vtič Foto: Vid Ponikvar Skakalke bodo v zimo vstopile konec novembra v Lillehammerju. V novi sezoni jih čakata celo dve ekipni tekmi, na olimpijskih igrah v Pjongčangu pa na primer le ena posamična preizkušnja. "Sezona je polna vrhuncev, pripravljam se na vsako tekmo. Šla bom iz tekme v tekmo. Prepustila se bom sezoni, da me bo vodila tja, kamor si želim priti," pravi mlada Ema Klinec, ki bo imela ob sebi še najboljšo iz pretekle zime Majo Vtič ter Niko Križnar, Katjo Požun in Špelo Rogelj, medtem ko je Eva Logar pred meseci naznanila slovo od skokov.

Smučarski teki bodo odprli vrata nove sezone čez deset dni v Ruki na Finskem. Bronasta iz Sočija Vesna Fabjan se tako kot Katja Višnar pripravljata na sezono vsaka na svojem koncu in ju ni bilo na uradni predstavitvi. Zato pa so bili tam preostali člani in članice (Alenka Čebašek, Lea Einfalt, Anamrija Lampič in Nika Razingar) tekaške druščine, ki se na Finsko podajajo že danes ponoči.

Zaradi zdravstvenih težav nesojeni reprezentnat končal kariero

Nordijski kombinatorec, ki je letos iz avstrijske vrste prestopil v slovensko, Tomaž Druml je danes zaradi zdravstvenih težav naznanil konec kariere. Nordijski kombinatorec, ki je letos iz avstrijske vrste prestopil v slovensko, Tomaž Druml je danes zaradi zdravstvenih težav naznanil konec kariere. Foto: Vid Ponikvar V Ruki bodo prav tako zagnali kolesja nordijski kombinatorci. Osrednji slovenski adut bo Marjan Jelenko, ne bomo pa mogli stiskati pesti za Tomaža Drumla, ki je letos iz avstrijske prestopil v slovensko reprezentanco. Zaradi težav z aritmijo je prav danes namreč naznanil športno slovo.

"Ne glede na to, da je olimpijska sezona, smo priprave začeli v maju. Najprej moramo priti do olimpijskih iger. Veliko tekem bo, ki bodo pokazale, kaj moramo narediti. Veliko se bo dogajalo," pa je dejal nekdanji nordijski kombinatorec Mitja Oranič, ki je zdaj glavni trener naše reprezentance.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 325
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin