Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
17. 10. 2017,
10.30

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor UEFA liga prvakov Liverpool Philippe Coutinho Jürgen Klopp Ljudski vrt Darko Milanič infografika

Torek, 17. 10. 2017, 10.30

1 leto, 1 mesec

Maribor ali Liverpool? #infografika

Barcelona zanj ponujala več kot 100 milijonov evrov, danes je v Ljudskem vrtu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Philippe Coutinho | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Liga prvakov je tekmovanje, v katerem igra denar ogromno vlogo. Kdor ga ima več, je ponavadi deležen boljših uspehov. Liverpool razpolaga s takšnim bogastvom, o katerem lahko slovenski klubi le sanjajo. Njegova ekipa je vredna več kot 400 milijonov evrov, vse drugo kot zmaga v Ljudskem vrtu pa bi bila veliko presenečenje. A, pozor. Ko je nazadnje na Štajerskem gostoval angleški velikan (Chelsea leta 2014), so se veselili navijači Maribora!

Bi lahko mariborska trdnjava, ki je v Evropi nazadnje klonila pred tremi leti, poskrbela za nov rekord? Vijolice so na domačih evropskih tekmah nazadnje praznih rok ostale leta 2014 proti Schalkeju. Na tekmi skupinskega dela lige prvakov (0:1). Nato so odigrale osem tekem, petkrat zmagale (vedno z 1:0) in trikrat remizirale (dvakrat z 1:1 in enkrat z 0:0), kar je zadostovalo za zanimivo razliko v zadetkih 7:2.

Maribor Liverpool Infografika | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Maribor je tako v zadnjih treh letih na domačih evropskih tekmah moral le po dve žogi v svojo mrežo, kar je odličen dosežek, na katerega opozarja tudi strokovno vodstvo Liverpoola.

Rdeči na zadnjih evropskih gostovanjih niso preveč prepričljivi. Na zadnjih 14 tekmah v gosteh so se veselili le dveh zmag, kar je slab obet pred tekmo v Mariboru, ki je doma v Evropi že skoraj pozabil na občutek, kako je izgubiti dvoboj.

Mourinho v Ljudskem vrtu ni znal streti mariborskega oreha

Jürgen Klopp je pred tekmo na Štajerskem dobro razpoložen. | Foto: Reuters Jürgen Klopp je pred tekmo na Štajerskem dobro razpoložen. Foto: Reuters Ko je na štadionu pod Kalvarijo nazadnje gostoval angleški klubski velikan, je Evropa dočakala presenečenje. Chelsea je osvojil le točko (1:1). Čeprav je imel zvezdniško in zelo drago ekipo, ki je pred tem v Londonu ponižala slovenske prvake s 6:0, je v Ljudskem vrtu reševal svojo kožo in na koncu komaj remiziral.

Navijači Maribora so bili navdušeni, srčni predstavi vijolic je zaploskal tudi trener Jose Mourinho. Bo danes podobno storil njegov stanovski kolega Jürgen Klopp, eden najbolj priljubljenih trenerjev, kar jih premore svetovni nogomet? Nemec bo vodil že 37. tekmo v ligi prvakov. Darko Milanič, trofejni strateg Maribora, bo na delu šele tretjič.


Pred tekmo Maribor - Liverpool: 

S solznimi očmi ostal pri Liverpoolu

Nemški trener ni dovolil Coutinhu, da bi poleti zapustil Otok. | Foto: Reuters Nemški trener ni dovolil Coutinhu, da bi poleti zapustil Otok. Foto: Reuters Klopp ima na voljo ekipo, v kateri ne manjka zvezdnikov. Največ denarja je vreden Brazilec Philippe Coutinho, nesojena poletna okrepitev Barcelone, kjer je bilo vse pripravljeno, da skuša nadomestiti vrzel po odhodu Neymarja, a se je zataknilo pri dogovoru med kluboma.

Katalonci so zanj ponujali več kot 100 milijonov evrov, a ga Liverpool na čelu s karizmatičnim trenerjem ni hotel prodati. Južnoameričan, o katerem je govorila vsa Evropa, je po nekaj potočenih solzah ostal na Otoku in se sprijaznil z dejstvom, da bo vsaj še v tem koledarskem letu nosil dres Liverpoola. Danes bi lahko svoje razkošno znanje razkazoval razprodanemu Ljudskemu vrtu.

Vrednost igralcev Liverpoola, kjer za razliko od Maribora prevladujejo tujci, znaša več kot 400 milijonov evrov. To so ogromne številke, nepredstavljive za slovensko nogometno okolje. Maribor je v primerjavi z velikanom, ki domuje na kultnem Anfieldu in je poleti za prihod novincev porabil skoraj 90 milijonov evrov, pričakovano pravi palček.

V Sloveniji je ogromno navijačev Liverpoola. | Foto: Osebni arhiv Tomaža Račiča V Sloveniji je ogromno navijačev Liverpoola. Foto: Osebni arhiv Tomaža Račiča

O razliki med kluboma dovolj pričajo že letnice v grbu. Liverpool je starejši za 68 let, v vitrinah pa ima pet naslovov evropskih prvakov. To pa še ne pomeni, da je Maribor, čeprav ne bo mogel računati na Luko Zahovića, najdražjega igralca, danes brez možnosti.

Ne spreglejte