Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 1. 2024,
18.00

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

Natisni članek

Simon Marčič Toni Mulec Dakar reli Dakar 2024

Četrtek, 11. 1. 2024, 18.00

3 mesece, 2 tedna

Reli Dakar (6. etapa)

Brutalna etapa: Mulec med najboljšimi, Marčiča drugič reševal helikopter

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47
Dakar 2024 Toni Mulec | Toni Mulec je po prvem dnevu maratonske šeste etape drugi v razredu rally2. | Foto Rally Zone

Toni Mulec je po prvem dnevu maratonske šeste etape drugi v razredu rally2.

Foto: Rally Zone

Prva polovica dvodnevne maratonske šeste etape relija Dakar je terjala visok davek. Prevrnil in odstopil je vodilni med avtomobilisti Yazeed Al-Rajhi, brez goriva pa je ostal eden od favoritov med motoristi Pablo Quintanilla. Toliko bolje se je odrezal Toni Mulec, saj je dlje pridirkalo samo 11 voznikov. Je pa dirka očitno končana za Simona Marčiča, saj je uničil menjalnik, ki ga bo sredi puščave težko popravil.

Dakar 2024 Toni Mulec
Sportal "Z glavo sem zadel v navigacijo, a sem še v enem kosu" #video

Za udeleženci relija Dakar v Savdski Arabiji je prvi, večji del šeste dvodnevne etape, Toni Mulec pa je znova dokazal, da so težke razmere zanj prednost. Prvi dan izziva, ki ga je organizator poimenoval 48-urni krono bo tekmovalcem ostal v spominu kot fizično najbolj naporen na letošnji dirki. V nevtralizacijski coni so dirkači poročali o skrajno mehkih sipinah, ki zahtevajo velik občutek za drsenje, sposobnost branja puščave in dobro telesno pripravljenost. Največji izziv etape niso bile samo sipine ampak tudi gospodarjenje z gorivom. Da lahko v mehkih sipinah, ko dirkaš na zmago, ostaneš brez kaplje bencina, je  na lastni koži izkusil eden izmed favoritov dirke Pablo Quintanilla

Toni Mulec je od kontrolne točke do točke pridobival mesta in četrtkov del etape zaključil na drugem mestu razreda ter skupnem 12. mestu med motoristi. Ko je ura odbila štiri popoldne, se je vsak od dirkačev ne glede na položaj, moral odpraviti naravnost v najbližji bivak. Vsi, ki tega niso spoštovali oziroma so se izgubili, bo organizator kaznoval s petimi urami časovnega pribitka. Korošec bo prenočil bo v bivaku E, takoj za šestimi najhitrejšimi, ki bodo prenočili v bivaku F. Jutri zjutraj bo skupino E čakalo še 173 kilometrov sipin. 

Simon Marčič | Foto: Denis Janežič Simon Marčič Foto: Denis Janežič Na 242 šeste etape se je dirka očitno dokončno končala za Simona Marčiča. Uničil je menjalnik. "To je najbrž to. Hvala, ker ste me spremljali. Mislim, da ga ne bo mogoče popraviti. Naslednje leto se vrnem," je iz velike Arabske puščave sporočil Mariborčan, ki ga je tako drugič na letošnjem Dakarju moral rešiti helikopter.

"Saj več ne vem, kaj naj še rečem. Res sem razočaran, da imam toliko tehničnih težav. Kot da motor ne bi bil pripravljen. Pa je bil. Menjalnik sem dejansko zamenjal pred dirko. Ampak očitno je bilo preveč. Napadal sem cel dan, od samega štarta etape, ker mi peščena podlaga s sipinami res ustreza. Najprej mi je odpovedala četrta prestava, nato tretja, tako da sem nekaj časa vztrajal s prvo, drugo, peto in šesto. Ampak tudi te so s časom odpovedale. Tako da sem žal zaključil v helikopterju," je ob vrnitvi v bivak povedal Marčič Edina svetla točka je, da je naslednja etapa šele v nedeljo, kar vliva Simonu nekaj upanja, da mu bo v naslednjih dveh dneh uspelo zamenjati menjalnik. Kot pa je sam dejal, je iskreno zelo malo možnosti, da mu to uspe.

Američan ostaja v vodstvu, med avtomobilisti zablestel Sainz

V prvem delu "48-urne preizkušnje", kar je novost na letošnjem reliju, je bil najhitrejši francoski motociklist Adrien van Beveren. Ob 16. uri, ko so prireditelji prekinili prvi del dvodnevne "kraljevske etape", je imel Francoz minuto in 21 sekund prednosti pred Američanom Rickyjem Brabcem, ki pa je zadržal vodstvo v skupni razvrstitvi.

Yazeed Al-Rajhi  | Foto: Reuters Yazeed Al-Rajhi Foto: Reuters V konkurenci avtomobilistov je v polnem sijaju zablestel 61-letni Španec Carlos Sainz. "El Matador", sicer dvakratni svetovni prvak v reliju v letih 1990 in 1992, ima po  prvi polovici šeste etape v skupni razvrstitvi več kot 15 minutami prednosti pred moštvenim kolegom iz Audija, Švedom Matthiasom Ekströmom, medtem ko Katarec Nasser Al-Attiyah zaostaja 22 minut.

Preizkušnja pa se je klavrno končala za doslej vodilnega v skupni razvrstitvi, Savdijcada Al-Rajhija, ki se je prevrnil na eni od sipin in povsem uničil svojo Toyoto. Al-Rajhi in njegov sovoznik nista utrpela resnih poškodb, na letošnji vzdržljivostni dirki pa več ne bosta nastopila.

Dakar 2024 Toni Mulec
Sportal Mulec pretresen v cilju, a ostaja na 19. mestu
Sebastien Loeb
Sportal Prva zmaga letos za Loeba, Mulec že med dvajseterico #video
Dakar 2024 Toni Mulec
Sportal Mulec drugič zapored na stopničkah, Marčič spet dirka
Stephane Peterhansel, Dakar 2024
Sportal Peterhansel ujel rekorderja, Mulec odličen, Marčič popravljal motor #video
Ross Branch
Sportal Mulec prehiteval drugega za drugim, Marčič v cilj s helikopterjem #video
Dakar 2024 Toni Mulec
Sportal Mulec že prvi dan dobil opomin, a je tega vesel
Ne spreglejte