Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 1. 2024,
18.00

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

Simon Marčič Toni Mulec Nasser Al-Attiyah Dakar reli Dakar 2024

Sreda, 10. 1. 2024, 18.00

3 mesece, 2 tedna

RELI DAKAR 2024 (5. ETAPA)

Mulec pretresen v cilju, a ostaja na 19. mestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41
Dakar 2024 Toni Mulec | Toni Mulec | Foto Rally Zone

Toni Mulec

Foto: Rally Zone

Za neustrašnimi vozniki na vzdržljivostnem reliju Dakar je peta etapa, ko so imeli več kot 500 povezovalnih kilometrov do 118 kilometrov dirkanja na čas čez največjo puščavo na svetu. Malo kilometrov, a veliko nevarnosti. To je izkusil tudi Toni Mulec, ko je za eno od sipin trdo pristal in bo najverjetneje še jutri čutil bolečine. Je pa vseeno zadržal 19. mesto v skupnem seštevku.

Sebastien Loeb
Sportal Prva zmaga letos za Loeba, Mulec že med dvajseterico #video

Toni Mulec, ki na reliju Dakar nastopa drugič, je na peti etapi zasedel 21. mesto med vsemi vozniki in osmo med vozniki razreda rally2 (kjer nastopajo vozniki brez tovarniške podpore oziroma tisti, ki ne dirkajo v svetovnem prvenstvu). V skupnem seštevku je Korošec zadržal 19. mesto v generalnem seštevku in peto v rally2. Pa čeprav se mu je na sipinah zgodil boleč padec in je moral ob vrnitvi v bivak na zdravniški pregled.

"Sama hitrostna etapa je štela le 118 kilometrov, a so se zdeli kot neskončnost. Sipine so mi dale vetra, saj je bila neugodna difuzna svetloba, zaradi katere je nemogoče predvidevati, ali je teren mehak ali trd, kje so obrisi sipin in podobno. Že na začetku etape sem malo preveč skočil čez eno takšnih nevidnih sipin in precej trdo pristal. Nisem padel, sem pa za kar nekaj časa izgubil ritem, ki je za vožnjo v mehkem pesku bistvenega pomena. Upam, da moje telo ni utrpelo preveč mikro poškodb in da mi jutri ne bo treba štartati z bolečinami," je iz Savdske Arabije sporočil Mulec.

Simon Marčič | Foto: Denis Janežič Simon Marčič Foto: Denis Janežič Mariborčan Simon Marčič, ki na svojem desetem Dakarju ne tekmuje več v skupni razvrstitvi, je bil na tokratni etapi skupno 55. (+ 21:05), šesti pa v razvrstitvi 23 voznikov v razredu brez ekipe. Kmalu po začetku etape je njegov motor začel izgubljati moč. Očitno je bilo, da je težava povezana z dovajanjem goriva ali gorivom samim. Nekaj časa je še vztrajal, ampak v sipinah je ključnega pomena dobra odzivnost in moč motorja. Zato se je ustavil in preklopil iz zadnjih na prednji rezervoar. Motor je ponovno deloval, je pa Simon izgubil kar nekaj časa. Ob pregledu zadnjih rezervoarjev je naletel na nekaj peska, ki bi lahko povzročil te težave. 

Pablo Quintanilla | Foto: Guliverimage Pablo Quintanilla Foto: Guliverimage Devet minut hitreje od Mulca je kot najhitrejši peto etapo končal Pablo Quintanilla iz Čila. Ross Branch iz Bocvane se je s šestim mestom vrnil na vrh skupnega seštevka, vodilni pred etapo Ignacio Cornejo pa je zaradi tehničnih težav izgubil več kot šest minut. Zdaj je Čilenec drugi z dobro minuto zaostanka.

Petkratni zmagovalec Nasser Al-Attiyah iz Katarja je dosegel prvo etapno zmago med avtomobilisti na letošnji dirki. Vodstvo je zadržal domačin Yazeed Al-Rajhi. Sredin zmagovalec, za katerega je bila to 48. etapna zmaga na Dakarju, pa je skočil na drugo mesto. Razlika med njima je dobrih devet minut.

Nasser Al-Attiyah je prišel do svoje prve etapne zmage letos, skupno že 48. | Foto: Reuters Nasser Al-Attiyah je prišel do svoje prve etapne zmage letos, skupno že 48. Foto: Reuters

Sledi dvodnevna maratonska etapa v Veliki Arabski puščavi

Puščava Rub al Khali | Foto: Reuters Puščava Rub al Khali Foto: Reuters V četrtek zjutraj se začne dvodnevna etapa v osrčju Prazne četrti, tako imenovani 48-urni krono, ki je novost letošnje izdaje. Da bi reli Dakar čim bolj približali njegovi izvorni različici, se je organizator odločil za maraton starega tipa - ko bo ura odbila štiri popoldne, se bo dirkač moral ustaviti v prvem najbližjem bivaku, kjer bo dobil le šotor in minimalen obrok hrane, medtem ko ne bo na voljo nikakršnih informacij glede rezultatov. V petek zjutraj se bo etapa nadaljevala v verigah sipin, ki jih bodo občasno prekinila suha slana jezera (chott). Etapa bo iz dirkačev iztisnila zadnje atome moči, a jih nato v soboto čaka dan počitka.

Dakar 2024 Toni Mulec
Sportal Mulec že prvi dan dobil opomin, a je tega vesel
Ross Branch
Sportal Mulec prehiteval drugega za drugim, Marčič v cilj s helikopterjem #video
Stephane Peterhansel, Dakar 2024
Sportal Peterhansel ujel rekorderja, Mulec odličen, Marčič popravljal motor #video
Dakar 2024 Toni Mulec
Sportal Mulec drugič zapored na stopničkah, Marčič spet dirka
Ne spreglejte