Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 1. 2024,
18.00

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

Natisni članek

Kevin Benavides Toni Mulec Simon Marčič Dakar reli Dakar 2024

Ponedeljek, 8. 1. 2024, 18.00

3 mesece, 2 tedna

RELI DAKAR 2024 (3. ETAPA)

Mulec drugič zapored na stopničkah, Marčič spet dirka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21
Dakar 2024 Toni Mulec | Toni Mulec je v razredu rally2 drugič zapored na stopničkah. | Foto Rally Zone

Toni Mulec je v razredu rally2 drugič zapored na stopničkah.

Foto: Rally Zone

Za dirkači na vzdržljivostnem reliju Dakar je tretja etapa, dolga 733 kilometrov. V konkurenci motoristov je bil najhitrejši Argentinec Kevin Benavides. Toni Mulec je etapo sklenil na 14. mestu v generalni razvrstitvi in na drugem v razredu rally2. Simon Marčič se je po izpuščeni drugi etapi, ko je popravljal v soboto uničen motor, vrnil na dirko in osvojil 62. mesto

Stephane Peterhansel, Dakar 2024
Sportal Peterhansel ujel rekorderja, Mulec odličen, Marčič popravljal motor #video

Kevin Benavides | Foto: Reuters Kevin Benavides Foto: Reuters Kevin Benavides (KTM) je s tretjo etapo opravil v štirih urah, 39 minutah in 28 sekundah, za 1:11 minute pa je ugnal Američana Rickyja Brabeca na Hondi. Tretji je bil še en Hondin dirkač, Francoz Adrien Van Beveren, ki je zaostal slabe tri minute. Argentinec je sicer ciljno črto prečkal kot tretji, a je nato napredoval na prvo mesto, saj sta bila Čilenec Pablo Quintanilla (Honda) in Španec Joan Barreda (Honda) dva izmed dirkačev, ki so prejeli kazen zaradi prekoračitve hitrosti na povezovalnem delu.

Toni Mulec (KTM) je po nedeljskem 20. mestu (tretjem v razredu rally2) tokrat še izboljšal rezultat in končal med prvo petnajsterico, za Benavidesom je na 14. mestu zaostal 10:59 minute. V razredu rally2 je to pomenilo drugo mesto, torej druge zaporedne stopničke, za 3:23 minute je zaostal zgolj za Francozom Romainom Dumontierjem.

V skupnem vodstvu je Bocvanec Ross Branch, ki ima dobre tri minute naskoka pred Čilencem Josejem Ignaciom Cornejo Florimom. Od boja za skupno zmago se je poslovil dvakratni zmagovalec relija, Britanec Sam Sunderland (GasGas), zaradi tehničnih težav po zgolj 11 kilometrih tretje etape. V skupni razvrstitvi je Mulec pridobil še nekaj mest in je zdaj na 21. mestu z zaostankom ene ure, desetih minut in 15 sekund.

"V cilj sem pripeljal ves raztrgan"
Toni Mulec | Foto: Rally Zone Toni Mulec Foto: Rally Zone Toni Mulec je bil nad razpletom prijetno presenečen: "Malo sem samokritičen, malo nezaupljiv do svoje navigacije, malo pa me čisto iskreno moti, da ne sedim na tovarniškem motorju." Na motor so se usedli že ob štirih zjutraj. "Na začetku hitrostne etape smo imeli zelo nizko sonce, slabo svetlobo, na poti je bilo spet veliko skal, ki so kot labirint. Naredil sem nekaj navigacijskih napak, dokler se nisem zares ogrel, sprostil in zbudil. Padel sem v ritem, začel uživati in na trenutke kar lepo letel. Organizator se ni šalil, ko je napovedal, da bo letos navigacija peklenska." Vse pa ni šlo gladko, saj je sredi etape zadel v kamen. "Utrgalo je vijak, disk pa je bil tako skrivljen, da ga nisem mogel poravnati nazaj. Naslednjih 300 kilometrov sem tako odvozil brez zadnje zavore oziroma z minimalno delujočo zavoro. Nekajkrat sem bil prehiter in sem moral zavreti na grmičkih, a to niso ti naši grmički, to so takšna mala drevesa z ošiljenimi vejami! Enega sem nasadil na polno, tako da sem v cilj pripeljal ves raztrgan."

V nedeljo popravljal motor, v ponedeljek spet dirkal

Simon Marčič spet dirka. | Foto: Denis Janežič Simon Marčič spet dirka. Foto: Denis Janežič Simon Marčič, ki sobotne prve etape zaradi tehničnih težav ni končal in je izpadel iz boja za skupno uvrstitev, je nedeljsko etapo izpustil in cel dan popravljal motor, v ponedeljek pa je vrnil na dirko in bil 62. (+ 1:39,54). V razredu original, brez ekipe, je bil šesti, slavil je Avstrijec Tobias Ebster. Mariborčanova želja do konca dirke so stopničke, morda zmaga na kakšni od etap v razredu brze ekipe.

Poglejte, kaj vse je moral Marčič popraviti, da se je vrnil na dirko (vir: Denis Janežič):

Loeb trikrat predrl gumo

Sebastien Loeb | Foto: Reuters Sebastien Loeb Foto: Reuters V konkurenci avtomobilistov je bil na ponedeljkovi etapi najboljši Brazilec Lucas Moraes (Toyota), ki je slavil prvo etapno zmago v karieri na reliju Dakar. Z devetimi sekundami zaostanka je bil drugi Šved Mattias Ekström (Audi), še minuto več je na tretjem zaostal Savdijec Jazed Al Rajhi.

V skupnem seštevku je zdaj na vrhu prav slednji, domačin ima 29 sekund prednosti pred Špancem Carlosom Sainzem, tokrat šesti. Tretji Ekström zaostaja že več kot osem minut. Francoz Sebastien Loeb, ki je dan pričakal na tretjem mestu, je trikrat predrl gumo, in ker ni imel več rezervnih je izgubil skoraj 24 minut ter zdrsnil na skupno deveto mesto.

V torek bo na vrsti četrta etapa, dirkače pa čaka 631 kilometrov vožnje.

Simon Marčič Dakar 2024
Sportal Pošasti se zbujajo in dvigajo puščavski pesek #video
Dakar 2024 Toni Mulec
Sportal Mulec že prvi dan dobil opomin, a je tega vesel
Ross Branch
Sportal Mulec prehiteval drugega za drugim, Marčič v cilj s helikopterjem #video
Ne spreglejte