Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 1. 2024,
22.20

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

Simon Marčič Toni Mulec Tosha Schareina Ross Branch reli Dakar 2024

Sobota, 6. 1. 2024, 22.20

3 mesece, 2 tedna

RELI DAKAR 2024 (1. etapa)

Mulec prehiteval drugega za drugim, Marčič v cilj s helikopterjem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Dirkači na vzdržljivostnem reliju Dakar so opravili prvo etapo med Al Ulo in Al-Henakijahom. V konkurenci motociklistov jo je dobil Ross Branch (Hero) iz Bocvane, eden od dveh slovenskih dirkačev na reliju Toni Mulec pa je bil 29. Simon Marčič prve etape vzdržljivostnega relija Dakar zaradi tehničnih težav ni končal. Ker so ga s trase rešili s helikopterjem, ne bo več mogel tekmovati za uvrstitev v skupnem seštevku, bo pa poskušal doseči čim boljše uvrstitve v posameznih etapah.

Dakar 2024 Toni Mulec
Sportal Mulec že prvi dan dobil opomin, a je tega vesel

Ross Branch | Foto: Guliverimage Ross Branch Foto: Guliverimage Ross Branch je slavil na etapi, potem ko je med njo pomagal tekmecu po padcu. Dirkač iz Bocvane je namreč pomagal Špancu Toshi Schareini, zmagovalcu petkovega prologa, ki po padcu in poškodbi ni mogel več nadaljevati dirke. Ko se je vrnil na motor, je nato cilj prečkal šele kot 16. A prireditelji so mu odšteli 25 minut, kolikor je porabil za pomoč tekmecu, tako da je na koncu slavil etapno zmago. Na koncu je za 10 minut in 54 sekund premagal Američana Rickyja Brabca.

"Veste, dirkanje ni vse. Ko vidiš nekoga ležati na tleh, greš pač pomagat in počakaš na pomoč. Ni lahko gledati prijatelja, ki se znajde v takšnem položaju. Prepričan sem, da bi on ravnal enako, če bi padel jaz," je po etapi dejanje pojasnil Branch. Za Schareino je dirke že konec, s helikopterjem so ga morali prepeljati v bolnišnico. Po prvih informacijah ima zlomljeno zapestje.

Zdelo se mu je, da vozi po frnikolah

Toni Mulec | Foto: Rally Zone Toni Mulec Foto: Rally Zone Prvo etapo je na 29. mestu končal eden od dveh slovenskih udeležencev v konkurenci motociklistov. Toni Mulec, ki je imel na prologu precej tehničnih težav in končal na 96. mestu, je nastopil precej bolje.

"Motor je bil poln bencina, teren pa je bil poln srednje velikih kamnov, ki so plesali v mivki, zaradi česar se mi je zdelo, da vozim po frnikolah. Motor je premetavalo kot po razburkanem morju, ti kamni pa so se vlekli kar 100, če ne 150 kilometrov. Zadnjih 20 kilometrov je zadeva postala tako kritična, da sem precej spustil 'gas', se umiril in etapo končal brez padca," je po etapi sporočil Mulec in poudaril, da je bila na današnji etapi zelo zahtevna naloga tudi navigacija. "Recimo, da sem se včeraj dejansko nekaj naučil, kar je pozitivno. Ko se bo moja hitrost še uskladila z branjem potne knjige, pa bom dejansko lahko meril še višje. V glavnem gremo naprej, jutri je nov dolg dan," je še dodal koroški dirkač. Etapo je končal na 29. mestu (+ 44:45). Skupno, v vodstvu je današnji zmagovalec Branch, pa je na 31. mestu.

Marčiču je 60 kilometrov pred ciljem dokončno odpovedal

Simon Marčič | Foto: Denis Janežič Simon Marčič Foto: Denis Janežič Simon Marčič prve etape vzdržljivostnega relija Dakar zaradi tehničnih težav ni končal. Ker so ga s trase rešili s helikopterjem, ne bo več mogel tekmovati za uvrstitev v skupnem seštevku, bo pa poskušal doseči čim boljše uvrstitve v posameznih etapah.

"Žal se je končalo, kot sem si najmanj želel. Na 40. kilometru se je po skoku na motorju odlomila povezava med zadnjim amortizerjem in sprednjim delom okvirja motorja, tako da sem praktično ostal brez amortizerja. Boril sem se še 300 kilometrov, čeprav je kolo ves čas drselo po zadnjem rezervoarju. Ogromno energije sem porabil, ves dan sem stal, da sem čim bolj razbremenil zadnji del. A približno 60 km pred ciljem je motor popolnoma odpovedal, ker se je amortizer dokončno zlomil," je sporočil Marčič.

Dodal je, da ostaja v igri, napadal bo etapne zmage. "To je moj cilj, da še kaj rešim, ampak seveda je razočaranje zelo veliko," je še dodal Mariborčan, za katerega je letošnji nastop jubilejni deseti na Dakarju.

"Sam sem v redu, moje srce pa joče," pa je zapisal v objavi na družabnih omrežjih. "Na koncu sem polomil vse razen sebe."

V konkurenci avtomobilistov je bil najboljši Belgijec Guillame De Mevius (Toyota), ki je le za 1,44 sekunde ugnal Španca Carlosa Sainza (Audi), tretji je bil Južnoafričan Giniel De Villiers (Toyota). Branilec lanske zmage Katarec Naser Al-Attijah pa je bil po težavah s prednjima pnevmatikama šele 22.

Simon Marčič Dakar 2024
Sportal Pošasti se zbujajo in dvigajo puščavski pesek #video
Ne spreglejte