Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 1. 2024,
13.00

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

Natisni članek

Dakar Tosha Schareina reli Dakar 2024 Simon Marčič Toni Mulec

Petek, 5. 1. 2024, 13.00

3 mesece, 3 tedne

Reli Dakar 2024 (prolog)

Mulec že prvi dan dobil opomin, a je tega vesel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81
Dakar 2024 Toni Mulec | Toni Mulec na štartu relija Dakar 2024. | Foto Rally Zone

Toni Mulec na štartu relija Dakar 2024.

Foto: Rally Zone

S prologom se je začela 46. izdaja relija Dakar. Svoje so prvi opravili motoristi, med katerimi je po 27 km hitrostne preizkušnje v Al Uli slavil Španec Tosha Schareina s Hondo. Slovenca sta bila v drugi polovici uvrščenih, Simon Marčič je zasedel 76. mesto, Toni Mulec pa po napaki 96. "Mogoče se malo čudno sliši, a sam sem zelo zadovoljen, saj sem dobil en tak lep opomin že na začetku dirke."

Simon Marčič Dakar 2024
Sportal Pošasti se zbujajo in dvigajo puščavski pesek #video

Tosha Schareina | Foto: Guliverimage Tosha Schareina Foto: Guliverimage Skupno 142 motoristov in tekmovalcev s štirikolesniki je moralo opraviti 130 km navigacijske vožnje, čakalo pa jih je tudi prvih 27 peščenih tekmovalnih kilometrov v Al Uli. Rezultati sicer po informacijah organizatorjev tekmovanjane bodo všteti v skupni čas relija, kot je v novih pravilih za leto 2024 zapisala krovna avtomobilistična zveza Fia. Prolog je določil le vrstni red sobotne prve etape, vsi tekmovalci pa bodo začeli z ničle.

Najhitreje je s kratkim prologom opravil Tosha Schareina, ki je s časom 17:35 za 12 sekund ugnal Avstralca Daniela Sandersa z GasGasom. Tretji je bil dirkač KTM iz Bocvane Ross Branch, ki je zaostal 19 sekund. Branilec lanske zmage, Argentinec Kevin Benavides je bil s tovarniškim KTM deveti (+0:58).

Simon Marčič na štartu svojega 10. relija Dakar. | Foto: Denis Janežič Simon Marčič na štartu svojega 10. relija Dakar. Foto: Denis Janežič

Marčič: To je pač Dakar, neizprosen od prvega metra

Simon Marčič | Foto: Denis Janežič Simon Marčič Foto: Denis Janežič Boljši od obeh Slovencev je bil za uvod Simon Marčič, ki je ob svojem desetem štartu na Dakarju za zmagovalcem zaostal 8:55 minute. To je v njegovi kategoriji original zadostovalo za osmo mesto, 3:54 minute za vodilnim Avstrijcem Tobiasom EbsterjemToni Mulec je svoj drugi nastop na najtežjem vzdržljivostnem reliju začel s 96. mestom in zaostankom 10:11 minute. V razredu rally2 to pomeni 66. mesto, 8:55 minute za vodilnim Kerimom Fitz-Geraldom iz Južne Afrike.

Simon je običajno zadržan v prvem delu dirke, saj raje napada kot brani, tokrat je bil torej vendarle šesti v razredu brze ekipe. A povsem brez težav vendarle ni šlo. "To je pač Dakar, neizprosen od prvega metra. Že na cestnem odseku sem opazil, da gre za manjše uhajanje olja, zato nisem motorja gnal na polno, saj po dveh tednih dirkanja prolog praktično ne odloča o ničemer." Težavo je že odpravil.

Mulec: Naučil sem se, da moram ves čas uporabljati lastno glavo

Toni Mulec | Foto: Rally Zone Toni Mulec Foto: Rally Zone Mulec je toliko zaostal, saj je ujel moštvenega kolega Mika Dochertyja, med njima se je vnela dirka na vse ali nič in tako zgodila tudi napaka. "Povezovalna etapa je bila en sam užitek: te kamnite tvorbe okrog Al Ule so videti kot z drugega planeta, prelepo! Sam štart sploh ni bil slab – malo sem še zakrčen, a to se bo rešilo v naslednjih dneh. Ko sva se ne eni točki proge ujela z Mikeom, se je začela dirka. Oba sva naredila napako, iz katere se je on rešil hitreje, kot jaz. Mogoče se malo čudno sliši, a sam sem zelo zadovoljen, saj sem dobil en tak lep opomin že na začetku dirke. Naučil sem se, da moram ves čas uporabljati lastno glavo, za tekmovalnost pa bo čas, ko bo. Vesel sem, da sem vse te napake storil že na začetku, zato nanje gledam pozitivno."

Toni Mulca in tekmece v soboto čaka prvih pravih 414 dirkaških kilometrov v prostranstvih Savdske Arabije. | Foto: Rally Zone Toni Mulca in tekmece v soboto čaka prvih pravih 414 dirkaških kilometrov v prostranstvih Savdske Arabije. Foto: Rally Zone

Dakar 2024 | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage Popoldne so nastopili še avtomobilisti, kjer zmago brani Katarec Nasser Al-Attijah. Ta je bil 12., potem ko je za zmagovalcem prologa Mattiasom Ekströmom zaostal 1:01 minute. Drugi je bil Američan Seth Quintero, tretji pa Francoz Sebastien Loeb. Zaostala sta 23 oziroma 38 sekund. Rekorder po številu naslovov Francoz Stephane Peterhansel je bil sedmi.

V soboto bo na sporedu prva etapa od Al Ule do Al Henakije. Tekmovalce čaka skupno 541 km, od tega 127 navigacijskih ter 414 km hitrostne preizkušnje. "Definitivno bo težak dan, štartal bom iz ozadja in treba se bo prebiti naprej. Upam, da mi ne bo treba dirkati v prahu, vsaj ne preveč, da bom dal lahko vse od sebe. Reli Dakar je dolg, a upam, da se stvari že jutri uravnovesijo;" se je proti sobotni prvi etapi ozrl Mulec. 

Toni Mulec
Sportal Slovenska tekmeca na Dakarju: "Tukaj smo vsi eno in sodelujemo. Želel bi si, da nas je še več."
Ne spreglejte