Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 1. 2024,
22.00

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

Natisni članek

Toni Mulec Simon Marčič Dakar Stephane Peterhansel reli Dakar 2024

Nedelja, 7. 1. 2024, 22.00

3 mesece, 2 tedna

reli dakar 2024 (2. etapa)

Peterhansel ujel rekorderja, Mulec odličen, Marčič popravljal motor #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62
Stephane Peterhansel, Dakar 2024 | Stephane Peterhansel je po številu zmag na Dakarju ujel rekorderja Arija Vatanena. | Foto Reuters

Stephane Peterhansel je po številu zmag na Dakarju ujel rekorderja Arija Vatanena.

Foto: Reuters

Francoz Stephane Peterhansel, najuspešnejši tekmovalec v zgodovini relija Dakar, je v drugi etapi premagal vso konkurenco in se razveselil svoje 50. etapne zmage med avtomobilisti na tem reliju. Po številu avtomobilističnih zmag se je izenačil z rekorderjem Fincem Arijem Vatanenom. Odlično se je odrezal tudi slovenski motorist Toni Mulec, zgodila pa se je že prva hujša nesreča.

Ross Branch
Sportal Mulec prehiteval drugega za drugim, Marčič v cilj s helikopterjem #video

Osemkratni zmagovalec Dakarja Stephane Peterhansel je 33 zmag zabeležil tudi med motoristi, v motoristični konkurenci je sicer skupno reli osvojil šestkrat. "Zmag ne štejem več, je pa lepo, da me ob takih dogodkih, kot je danes, kdo spomni na to. Upam in verjamem, da bom po letošnjem reliju tudi sam najboljši na tej lestvici," je za AFP dejal Stephane Peterhansel, ki je na 470 kilometrov dolgi etapi s svojim audijem 29 sekund hitrejši od rojaka Sebastiana Loeba (Prodrive), tretje mesto pa je zasedel Američan Seth Quintero (Toyota), zaostal je več kot tri minute.

Branilec naslova Nasser Al-Attiyah (Naser Racing) je končal na četrtem mestu, šest minut in 28 sekund za zmagovalcem. Trikratni zmagovalec, Španec Carlos Sainz, drugi v soboto, je na cilj prišel 17 minut in 15 sekund za moštvenim kolegom, a je prevzel vodstvo v generalni razvrstitvi, saj je zmagovalec prve etape Guillaume de Mevius (Toyota) zaostal več kot 26 minut. Domačin Yazed Al-Rajhi (Toyota) se je prebil na drugo mesto.

Španski motorist po padcu v kritičnem stanju
Na reliju Dakar se je zgodila prva hujša nesreča. Ob koncu druge etape je padel španski motociklist Carles Falcon, pri padcu si je poškodoval glavo, zato so ga s helikopterjem v kritičnem stanju prepeljali v bolnišnico v Al-Duvadimi. Po podatkih spletne strani španskega časnika As so ga morali reševalci oživljati. Pri tem so bili uspešni, kot poročajo z intenzivne nege bolnišnice, je njegovo stanje trenutno stabilno.

Toni Mulec | Foto: Rally Zone Toni Mulec Foto: Rally Zone Med motoristi so bili po etapi najbolj zadovoljni čilski tekmovalci. Etapo je dobil Ignacio Cornejo (Honda), to je bila njegova sedma etapna zmaga na reliju. Pet minut in 59 sekund je za njim zaostal branilec naslova, Argentinec Luciano Benavides (Husqvarna), tretje mesto je z zaostankom šest minut in 12 sekund zasedel njegov rojak in sotekmovalec v ekipi Honde Pablo Quintanilla. Bocvanec Ross Branch (Hero), zmagovalec v soboto, ostaja prvi v skupnem seštevku, čeprav je etapo končal skoraj 12 minut za Cornejem, ki je skupno drugi.

Slovenec Toni Mulec (KTM) je zasedel 20. mesto, njegov zaostanek je znašal 19 minut in 50 sekund. V skupnem seštevku je 24., za najboljšim zaostaja uro in 24 sekund.

Marčičev motor. | Foto: Denis Janežič Marčičev motor. Foto: Denis Janežič Drugi slovenski predstavnik Simon Marčič sobotne prve etape ni končal zaradi tehničnih težav, tako da ne bo več mogel tekmovati za uvrstitev v skupnem seštevku, ampak bo poskušal doseči čim boljše uvrstitve v posameznih etapah. Nedeljske etape ni odpeljal, saj je ves dan popravljal svoj motor, da bi v ponedeljek vendarle lahko spet štartal. 

V videu poglejte, kaj vse je Marčič polomil na svojem motorju (vir: Denis Janežič):

Mulec se je tudi izgubil, nagajal mu je tečen tekmec
Toni Mulec je dan končal odlično, bil je celo tretji v svojem razredu rally 2, močno pa je popravil tudi svoj rezultat v skupnem seštevku. "Danes je bil že sam uvod v etapo zelo hiter, prvih 10 kilometrov smo celo "tiščali" na polno, vse do sipin, ko se je ritem nekoliko umiril, a ne za dolgo. V pesku sem brez dvoma opravil bolje kot lani, izkušnje se le nabirajo, a kljub temu me je presenetila ena kompresija – po skoku se je sprožil "airbag", pri tem pa mi je iz "camel baga" iztaknilo cevko in sem bil naslednjih 240 kilometrov prisiljen prevoziti brez vode," je sporočil iz Savdske Arabije.

Toni Mulec, Dakar 2024 | Foto: Rally Zone Foto: Rally Zone

"Navigacija je bila še težja od včerajšnje, tako da sem storil nekaj manjših napak, se nekajkrat izgubil, a se iz težav tudi hitro rešil. Pri tako visoki hitrosti to sploh ni tako čudno, a vseeno vem, da imam tu še vedno precej rezerve. Ko bo moje znanje navigacije bolj utrjeno, vem, da jo bom obvladoval tudi pri visokih hitrostih. Tak pač sem; ko enkrat zapopadem sistem, stvari delam precej z levo roko, a do tja mi še manjka precej kilometrov v odprti puščavi. Kljub povedanemu sem danes z lahkoto pobral vse kontrolne točke in dosegel kar dober končni rezultat."

"Ko pa sem že mislil, da obvladujem tudi svoje stanje duha – ves čas sem bil kljub napakam zelo miren –, me je v hitrostni coni prehitel tekmovalec s tovarniškim motorjem, ki se je očitno hotel z mano malo poigrati. Ko je vozil pred mano, mi je delal prah, in ko se je postavljal za mano, mi je prepuščal navigacijo. A kot vedno pravim: kdo ve, mogoče pa tudi ne bi bilo v redu, da bi imel hitrejši motor, ker bi danes na trenutke zagotovo hotel pokazati, kaj zmorem."

Toni Mulec, Dakar 2024 | Foto: Rally Zone Foto: Rally Zone

"A če že izgubim nekaj časa na ravninah, ker mojemu motorju manjka nekaj moči, da bi razvil tisto pravo hitrost, pa zagotovo znam pridobiti precej prednosti na kamnitih, tehničnih delih. Kljub temu, da me je tekmovalec, ki ga ne bom poimenoval, zelo motil, sem z izkupičkom dneva zelo zadovoljen. Nešportno dirkanje sotekmovalca bom vzel kot šolo – če ne bi sam naredil nekaj manjših napak, jih on tudi ne bi mogel izkoristiti. Moj cilj ostaja enak kot vsak dan: da se nekaj naučim in to naslednji dan dam v prakso."

Dakar 2024 Toni Mulec
Sportal Mulec že prvi dan dobil opomin, a je tega vesel
Ne spreglejte