Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2024,
9.48

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

Natisni članek

pravosodje Andreja Katič Dominika Švarc

Sreda, 6. 3. 2024, 9.48

1 mesec, 3 tedne

To je Švarc Pipanova dejala Katičevi ob predaji poslov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

Nova ministrica za pravosodje Andreja Katič je danes prevzela posle od svoje predhodnice Dominike Švarc Pipan. Švarc Pipanova je Katičevi ob predaji dejala, da ji želi uspešno delo in da se ministrstvu za pravosodje povrne ugled, ki si ga zasluži. Katičeva bo danes sicer odpovedala vsa pooblastila uslužbencem ministrstva, opoldne pa se bo sestala s predsednikom vrhovnega sodišča Miodragom Đorđevićem.

Dominika Švarc Pipan je dejala, da je hvaležna za priložnost, da je lahko vodila ministrstvo, in da jo veseli, da se vrača na ministrsko mesto ravno Katičeva, ki je že bila ministrica za pravosodje. Ob tej priložnosti ji je tudi čestitala: "Želim ji uspešno delo in da se ministrstvu za pravosodje povrne ugled, ki si ga zasluži." Katičeva pa se je predhodnici zahvalila za njeno delo.

Andrejo Katič je na ministrsko funkcijo s 45 glasovi za in 18 proti DZ potrdil v torek, do menjave pa prihaja po odstopu Dominike Švarc Pipan zaradi očitkov o negospodarnem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. Ravno v torek so na ministrstvu in številnih drugih lokacijah potekale tudi hišne preiskave zaradi sumov zlorabe položaja, med osumljenimi sicer ni Švarc Pipanove, je pa med njimi več uslužbencev ministrstva.

Katičeva bo že danes preklicala pooblastila vsem uslužbencem 

Katičeva je ob prihodu na ministrstvo potrdila, da bo že danes preklicala vsa pooblastila uslužbencem ministrstva. "Ne, ker ne bi zaupala nekaterim sodelavkam in sodelavcem, ampak predvsem zato, da vidim, kakšna pooblastila imajo, in da se lahko sama prepričam o njihovih znanjih in kompetencah za opravljanje najpomembnejših zadev," je pojasnila že prejšnji teden ob napovedi ukrepa med predstavitvijo kandidature na odboru DZ. Več o reševanju afere pa bo lahko povedala v prihodnjih dneh, je dejala, še preden sta si s predhodnico predali posle.

Fotogalerija
1 / 5

Med izzivi, ki jo čakajo, je tudi uresničitev odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah, s katero vlada in DZ zamujata že več kot 60 dni, sodniki in tožilci pa zaradi tega že od začetka leta izvajajo protestne aktivnosti. Predstavniki Slovenskega sodniškega društva bodo danes na državno odvetništvo predali več kot 300 zahtevkov sodnikov za mirno rešitev glede prikrajšanja pri plačah.

Sestala se bo s predsednikom vrhovnega sodišča 

Katičeva je že napovedala, da bo vlada pristopila k uresničevanju odločbe skozi poseben zakon, ki da ga pripravljajo na ministrstvu za javno upravo. Se bo pa danes opoldne sestala s predsednikom vrhovnega sodišča Miodragom Đorđevićem. Kot je dejala, gre za formalen obisk, "saj se spodobi", da se srečata ob začetku mandata. V četrtek pa se bodo o uresničitvi ustavne odločbe pogovarjali s predstavniki pravosodja.

Katičeva sicer mesto ministrice za pravosodje zaseda že drugič, prvič je funkcijo opravljala v vladi Marjana Šarca, skupno pa je to že njen tretji ministrski mandat, saj je v vladi Mira Cerarja vodila ministrstvo za obrambo. Tudi aktualno vladno ekipo dobro pozna, doslej je bila namreč državna sekretarka na ministrstvu za kohezijo.

Denar
Novice Sodniki zaradi plač vlagajo več kot tristo odškodninskih zahtevkov
Andreja Katič
Novice DZ potrdil Andrejo Katič za ministrico za pravosodje
Andreja Katič
Novice Katičevi zelena luč odbora DZ: sodniške plače bi reševala s posebnim zakonom #video
Ne spreglejte