Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2024,
6.29

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

Natisni članek

Ministrstvo za pravosodje Andreja Katič Robert Golob

Četrtek, 14. 3. 2024, 6.29

1 mesec, 1 teden

Vlada vendarle potrdila državno sekretarko, ki jo je predlagala Katičeva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73
Andreja Katič | Bo Katičeva dobila odgovore premierja Goloba? | Foto STA

Bo Katičeva dobila odgovore premierja Goloba?

Foto: STA

Vlada je danes za državno sekretarko na ministrstvu za pravosodje vendarle potrdila Andrejo Kokalj, aktualno nadzornico svetnico v službi za nadzor na Komisiji za preprečevanje korupcije, je po seji potrdila pravosodna ministrica Andreja Katič. Kokaljeva je bila sicer ena od dveh kandidatk, ki pa sta sprva dobili rdečo luč premierja Roberta Goloba.

Katičeva se bo sicer z Golobom danes tudi sestala, sama je napovedala, da se nadeja, da bo od premierja prav na tem sestanku dobila pojasnila, zakaj ne podpira imenovanja njenih kandidatk za državni sekretarki na ministrstvu.

A sta, kot kaže, že prej našla skupni jezik vsaj o eni. Tako je danes po informacijah STA prišlo do razširitve dnevnega reda seje vlade, na katerega je bilo umeščeno imenovanje Kokaljeve.

Andreja Katič
Novice Golob blokiral Katičevo

V ponedeljek je Golob ministrici Katičevi sporočil, da nobena od kandidatk, niti dolgoletna uslužbenka v državni upravi Aleksandra Spasojević niti nadzornica svetnica v službi za nadzor na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) Andreja Kokalj, ne uživa njegove podpore in da naj mu predlaga drugi imeni.

Katičeva je sicer dejala, da premierjeve odločitve ne vidi kot zaušnico, temveč kot povsem legitimno odločitev predsednika vlade "glede na stanje na ministrstvu za pravosodje".

Od srečanja s premierjem pričakuje, da bosta govorila tudi o doslej opravljenem delu na ministrstvu, odkar ga vodi sama. Med drugim o posebnem zakonu, s katerim bo vlada poskušala uresničiti odločbo ustavnega sodišča glede plač sodnikov, ter kako bodo ravnali v zvezi s prostori za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. "Mislim, da bo kar nekaj točk na dnevnem redu," je dejala ministrica ob prihodu na današnjo sejo vlade.

Han: Danes je težko dobiti osebo, ki bi stopila v politiko. Veliko izbire nimamo. 

Premierjevo blokado predlaganih državnih sekretarjev na resorju v kvoti SD pa je pred današnjo sejo vlade komentiral tudi gospodarski minister Matjaž Han. Kot je poudaril, je danes težko dobiti osebo, ki bi stopila v politiko, načeloma pa velja, da si vsak minister ekipo izbira sam in zanjo tudi odgovarja. "Predsednik vlade in Andreja Katič se bosta morala pogovoriti, a veliko izbire nimamo," je opozoril.

Obenem je znova poudaril, da izbrani kandidatki nista članici SD, zato mu ni poznano, kje je ovira. "Če je ovira to, da sta bili v prejšnji vladi, ne sme biti. Eni so samo sledili vodstvom ministrstev, eni so pa seveda bili navijači, a mislim, da sta gospe samo sledili delu ministrov," je še ocenil Han.

Andreja Katič
Novice Katičeva na ogledu stavbe na Litijski: Gre za zelo neurejeno dokumentacijo
Ne spreglejte