Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 3. 2024,
18.00

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

Natisni članek

sodišče pravosodje Andreja Katič

Ponedeljek, 11. 3. 2024, 18.00

1 mesec, 2 tedna

Katičeva na ogledu stavbe na Litijski: Gre za zelo neurejeno dokumentacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94
Andreja Katič | Po pojasnilih Katičeve ji je njena predhodnica Dominika Švarc Pipan ob primopredaji ustno pojasnila dejstva o nakupu stavbe na Litijski, "o čemer je bila javnost že obveščena, v primopredajnem zapisniku pa podrobnosti niso bile navedene".  | Foto STA

Po pojasnilih Katičeve ji je njena predhodnica Dominika Švarc Pipan ob primopredaji ustno pojasnila dejstva o nakupu stavbe na Litijski, "o čemer je bila javnost že obveščena, v primopredajnem zapisniku pa podrobnosti niso bile navedene".

Foto: STA

Na državnem odvetništvu še naprej zbirajo informacije glede spornega nakupa stavbe na Litijski cesti. Potem ko je bila sredi februarja opravljena nova izmera velikosti stavbe, so se zdaj odločili še za novo cenitev njene vrednosti. V nedeljo pa si je stavbo na Litijski cesti ogledala nova ministrica za pravosodje Andreja Katič.

Kakšna bo usoda stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, zaradi nakupa katere je odstopila prejšnja ministrica Dominika Švarc Pipan, na ministrstvu za pravosodje še ne vedo, se pa je nova ministrica Andreja Katič že lotila pregleda nepremičnin pod okriljem ministrstva.

"V petek smo s sodelavci začeli pregled stanja nepremičnin, vključno s stavbo na Litijski, ki sem si jo včeraj tudi sama ogledala," so danes na ministrstvu navedli besede nove ministrice za pravosodje.

Katičeva: Gre za zelo neurejeno dokumentacijo 

Po pojasnilih Katičeve ji je njena predhodnica Dominika Švarc Pipan ob primopredaji ustno pojasnila dejstva o nakupu stavbe na Litijski, "o čemer je bila javnost že obveščena, v primopredajnem zapisniku pa podrobnosti niso bile navedene". Prve ugotovitve pri pregledu dokumentacije glede nakupa stavbe na Litijski cesti, ki je dostopna, pa so pokazale, da gre za zelo neurejeno dokumentacijo. Dokumenti so v treh različnih spisih, kar seveda otežuje delo, dodajajo na ministrstvu.

Za odgovore glede Litijske je še prezgodaj, tudi poudarja Katičeva. "Tudi Komisijo za preprečevanje korupcije, ki se prav tako ukvarja s tem poslom, smo morali zaprositi za podaljšanje roka, da sploh najdemo dodatne listine, ki jih zahteva. Zato bi bilo zelo neodgovorno od mene, če bi sprejela odločitev glede nadaljnje usode stavbe na Litijski, preden se sploh natančno seznanim z dejstvi glede omenjenega posla," so njene besede zapisali na ministrstvu. Kot je znano, je sodstvo javno že povedalo, da stavba na Litijski zanje ni primerna.

Tudi na državnem odvetništvu še naprej zbirajo informacije glede spornega milijonskega nakupa nepremičnine na Litijski. Potem ko so sredi februarja pridobili novo izmero površine stavbe, so se zdaj odločili še za novo cenitev, in sicer z namenom, da ugotovijo "dejansko in objektivno vrednost nepremičnine za kasnejše uveljavljanje kakršnihkoli morebitnih upravičenih jamstev za zaščito premoženjskih interesov države," so izpostavili v odgovoru STA.

S katerim cenilcem so sklenili pogodbo, na državnem odvetništvu ne razkrivajo, poudarjajo pa, da so ga izbrali na podlagi referenc. Te vključujejo izkušnje na področju ocenjevanja vrednosti nepremičnin za različne namene, "kot so postopki odkupov, prodaj, izdelava izvedeniških mnenj v sodnih in arbitražnih postopkih, zlasti v zadevah, ki zahtevajo presojo v povezavi s statiko objektov in stavbami ter obravnavo poškodb na objektih in stavbah," so izpostavili v odgovoru STA.

Pogodbo z novim cenilcem so na odvetništvu podpisali konec februarja, cenilec pa je takoj po sklenitvi pogodbe začel izpolnjevati svoje obveznosti za pripravo cenilnega poročila.

"Nova cenitev bo med drugim vključevala jasno metodologijo ocenjevanja, uporabljene vrednostne kriterije, kot so tržne cene in stanje stavbe, ter grobo oceno stroškov obnove. Namen nove cenitve je zagotoviti celovit in objektiven pogled na vrednost stavbe," so dodali na državnem odvetništvu.

Nova cenitev predvidoma aprila 

Novo cenitev vrednosti pričakujejo predvidoma v drugi polovici aprila, o podrobnostih cenilnega mnenja, vključno z informacijo o izvajalcih storitve, pa bodo javnost obvestili šele takrat, ko bodo prejeli končno poročilo o vrednosti nepremičnine. Datum prejetja je odvisen od različnih dejavnikov, vključno z izvedbo terenskega dela, analizo pridobljenih podatkov ter pripravo končnega poročila o oceni vrednosti, so dodali.

"Na ta način želimo zagotoviti transparenten in nepristranski postopek ter izvajalcem omogočiti nemoten potek dela," poudarjajo na državnem odvetništvu in dodajajo, da si prizadevajo, da izvajalci storitve svoje delo opravijo v miru in neobremenjeni s pritiski ali javnimi pričakovanji.

Na odvetništvu izpostavljajo še, da so bili za svetovanje v zadevi Litijska zaprošeni, ko je bila pogodba o nakupu stavbe že podpisana in plačilo izvršeno. V postopek nove cenitve so zdaj vključeni kot naročnik storitve, njihova naloga pa je zagotoviti, da so interesi države ustrezno zastopani, so še navedli.

Švarc Pipanova: Dvema zaposlenima sem izrekla pisno opozorilo pred odpovedjo 

Zaradi nakupa stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, vrednega 7,7 milijona evrov, so se na zdaj že nekdanjo pravosodno ministrico januarja zgrnili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu. Švarc Pipanova je v preteklih tednih zatrjevala, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa je pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke SD. V poročilu o domnevnih nepravilnostih pri nakupu stavbe na Litijski je med drugim izpostavila prirejeno projektno dokumentacijo in sum zunanjih vplivov. Na dan imenovanja Katičeve za novo ministrico so na ministrstvu in na številnih naslovih potekale tudi hišne preiskave, v katerih so kriminalisti iskali dokaze za kazniva dejanja zlorabe uradnega položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Osumljenih je 13 oseb.

V današnjem zapisu na Facebooku je sicer Švarc Pipanova zapisala, da je dvema zaposlenima izrekla pisno opozorilo pred odpovedjo, saj da je že dokumentacija razkrila očitne in hude kršitve delovnih obveznosti. Za svojo naslednico je imela pripravljeno kopijo celotnega spisa zadeve Litijska, vključno s poročilom, ki ga je pred tem predala tudi predsedniku vlade, a je dokumentacijo ob nedavnih hišnih preiskavah zasegel Nacionalni preiskovalni urad. Tako ji je informacije ob primopredaji predala zgolj ustno.

Hišna preiskava na ministrstvu za pravosodje
Novice Znana so imena osumljencev hišnih preiskav, pridržanih ni #video
Poslovna stavba na Litijski cesti 51, ki jo je kupilo Ministrstvo za pravosodje RS. Litijska 51.
Novice Kaj nova izmera pove o ceni stavbe na Litijski?
Poslovna stavba na Litijski cesti 51, ki jo je kupilo Ministrstvo za pravosodje RS. Litijska 51.
Novice Danes predvidoma končne ugotovitve o nakupu sodne stavbe
Dominika Švarc Pipan
Novice Švarc Pipanova: Čeprav bom morala oditi, bom šla mirno
Ne spreglejte