Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 3. 2024,
15.57

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,36

Natisni članek

korupcija afera Fidesz pravosodje Madžarska

Torek, 26. 3. 2024, 15.57

1 mesec

Madžarsko pretresa novo razkritje o nečednostih v pravosodju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,36
Judit Varga | Judit Varga, nekdanja madžarska pravosodna ministrica je v posnetku priznala, da je z dokumentacijo tožilstva manipuliral Antal Rogan, vodja komunikacij v kabinetu premierja Viktorja Orbana. | Foto Guliverimage

Judit Varga, nekdanja madžarska pravosodna ministrica je v posnetku priznala, da je z dokumentacijo tožilstva manipuliral Antal Rogan, vodja komunikacij v kabinetu premierja Viktorja Orbana.

Foto: Guliverimage

Nekdanji sodelavec stranke Fidesz Peter Magyar je danes objavil zvočni posnetek, na katerem se s svojo takratno ženo in pravosodno ministrico Judit Varga pogovarja o nekdanjem državnem sekretarju Palu Völnerju, ki mu sodijo zaradi korupcije. Pogovor nakazuje na domnevno vplivanje vlade na pravosodne organe, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Magyar je objavil posnetek, ki je nastal januarja lani. V središču dvominutnega pogovora je primer nekdanjega državnega sekretarja Völnerja, ki mu očitajo prejemanje podkupnine s strani predsednika madžarske zbornice sodnih izvršiteljev Györgyja Schadla, ki je prav tako med obtoženci.

Varga je v posnetku priznala, da je z dokumentacijo tožilstva manipuliral Antal Rogan, vodja komunikacij v kabinetu premierja Viktorja Orbana. Tožilcem naj bi predlagal, kaj naj zbrišejo iz sodnih dokumentov, česar pa niso vedno upoštevali, je dejala Varga.

Državnega sekretarja vnaprej obveščali o postopkih

Schadl je sicer veljal za zaveznika Rogana in vodje Orbanovega kabineta Gergelyja Gulyasa. "Zakaj ga niste rešili?" je v posnetku vprašal Magyar. Varga pa je odgovorila, da niso imeli več drugih možnosti. Pri tem je še priznala, da so državnega sekretarja Völnerja že vnaprej obvestili o postopkih, ki ga čakajo. Obenem pa se je pritožila, da zaposleni v državnem tožilstvu niso vsi pod vplivom Fidesza. Generalni državni tožilec Peter Polt ne nadzoruje vseh v svoji instituciji, je dejala.

Magyar je pred začetkom snemanja po lastnih navedbah svetoval svojo ženi, naj odstopi. Vendar je Varga zavrnila to možnost, češ da gre za mafijo, iz katere ne more kar izstopiti. Zaradi te izjave se je tudi odločil za snemanje preostanka pogovora, je po poročanju APA zapisal danes ob objavi posnetka.

Markus Söder
Novice Vodja CSU Söder za izključitev Fidesza iz EPP

Varga: Mož me je izsiljeval

Tik pred objavo posnetka se je tudi Varga danes odzvala na izjave svojega nekdanjega soproga, ki je v zadnjem času postal oster kritik Orbanove vlade. Kot je zapisala na družbenem omrežju Facebook, jo je Magyar že eno leto izsiljeval s posnetkom, ki ga je sedaj objavil. Magyaru je očitala še, da je bila v 16 letih zakona večkrat tarča verbalnega in psihičnega nasilja, poroča APA.

Pravnik Magyar je bil dolgo časa aktiven kot uradnik v krogu Fidesza, med drugim je bil vodja centra za študentska posojila. Od odstopa predsednice Katalin Novak februarja zaradi pomilostitvene afere, zaradi katere se je morala tudi Varga umakniti iz politike, pa vztrajno napada vlado. Med drugim je 15. marca, ob obletnici madžarske revolucije leta 1848, organiziral protivladni protest z več deset tisoč udeleženci.

Viktor Orban
Novice Fidesz preprečil glasovanje o švedskem vstopu v Nato
Viktor Orban
Novice Orban znova izvoljen za predsednika Fidesza
Blejski strateški forum 2020. Janša, Plenković, Orban, Vučić
Novice Orban napovedal novo evropsko desno stranko z Italijani in Poljaki
Ne spreglejte