Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2024,
6.24

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

Državni zbor zaslišanje ministrstvo kandidati Andreja Katič

Petek, 1. 3. 2024, 6.24

1 mesec, 3 tedne

Katičevi zelena luč odbora DZ: sodniške plače bi reševala s posebnim zakonom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Kandidatka za ministrico za pravosodje Andreja Katič se je danes predstavila pred pristojnim parlamentarnim odborom, ki je z osmimi glasovi za in štirimi proti njeno predstavitev ocenil kot ustrezno. Med drugim je na predstavitvi dejala, da sta s predsednikom vlade Robertom Golob že govorila o mogoči uresničitvi ustavne odločbe o sodniških plačah. "Verjamem v njegovo odločitev in jo podpiram, da skupaj s pravosodnimi deležniki pripravimo nov zakon, ki bo uredil izvršitev odločbe ustavnega sodišča." V luči afere glede nakupa stavbe na Litijski cesti pa se je zavezala, da bo pred podpisom katerekoli odločitve pregledala vsebino in številke.

Katičeva sicer ob zeleni luči DZ na ministrski stolček ne bo sedla brez političnih izkušenj. Pravosodni resor je že vodila med letoma 2018 in 2020 v vladi Marjana Šarca, med letoma 2015 in 2018 pa je v vladi Mira Cerarja vodila ministrstvo za obrambo. Še pred tem je bila v letu 2014 izvoljena za poslanko in bila do imenovanja na ministrsko funkcijo tudi podpredsednica DZ.

Ministrska kandidatka je leta 1996 končala študij prava na mariborski pravni fakulteti, po študiju se je zaposlila na Mestni občini Velenje, kjer je od leta 1998 do vstopa v poslanske klopi opravljala delo direktorice občinske uprave. Januarja lani pa je bila imenovana za državno sekretarko na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj.

"Zavedam se, da bom ministrstvo prevzela z močno okrnjenim ugledom" 

Kot je dejala Katičeva tako na odboru kot v izjavi za medije pred začetkom seje, sta s predsednikom vlade Robertom Golob že govorila o možni uresničitvi ustavne odločbe o sodniških plačah. "Verjamem v njegovo odločitev in jo podpiram, da skupaj s pravosodnimi deležniki pripravimo nov zakon, ki bo uredil izvršitev odločbe ustavnega sodišča. Zakon mora biti pripravljen čim prej oziroma najkasneje v prvi polovici leta," je dejala. Predsednik vlade se je že sestal in se bo še sestajal s pravosodnimi deležniki, en sestanek je sklican tudi že za prihodnji teden," je dejala. Tudi sama se je v teh dneh že sestala s predstavniki vrhovnega sodišča in tožilstva, dogovorjena pa je tudi za sestanek s predsednikom vrhovnega sodišča.

Ob tem je izpostavila neodvisnost pravosodja in pravosodnih funkcionarjev. Obenem pa ne smejo pozabiti niti na podporno osebje v pravosodju.

Katičeva je v četrtek poudarila, da se zaveda, da bo v luči afere ob nakupu prostorov za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani prevzela ministrstvo z močno okrnjenim ugledom. A zatrjuje, da ne bo ničesar pometala pod preprogo in bo delovala transparentno.

"Z vsemi nepravilnostmi sem seznanjena samo toliko, kolikor sem prebrala v medijih. Če mi bo državni zbor izkazal naklonjenost, pričakujem, da me bodo seznanili z morebitnimi nepravilnostmi in da me bo moja predhodnica seznanila s poročili, ki jih je pripravila sama. Na podlagi tega bom sprejela potrebne ukrepe," je dejala v petek na zaslišanju.

Preklicala bo pooblastila uslužbencem ministrstva 

Potrdila je tudi, da bo takoj preklicala vsa pooblastila uslužbencem ministrstva. "Ne, ker ne bi zaupala nekaterim sodelavkam in sodelavcem, ampak predvsem zato, da vidim, kakšna pooblastila imajo, ter predvsem tudi, da se lahko sama prepričam o njihovih znanjih in kompetencah za opravljanje najpomembnejših zadev," je dejala. Ob tem je vzela v bran zaposlene na ministrstvu, s katerimi je že delala, in dejala, da ve, da bi, če bi imeli možnost, v postopku tudi opozorili na morebitne nepravilnosti. Prav tako je dejala, da je bilo na ministrstvu v tem mandatu narejenega veliko dobrega, na kar se zaradi afer pozablja.

Zaupa tudi v delo organov pregona, tisti, ki so karkoli naredili narobe, pa morajo za to tudi odgovarjati.

Katičevo sicer čakajo številni izzivi, med najzahtevnejšimi je poleg omenjenih sodniških plač in razreševanja afer naštela še prostorsko stisko v zaporih, nujne spremembe kazenskega zakonika in zakona o kazenskem postopku, reševanje prostorske stiske sodišč, želi pa se lotiti tudi področja boja proti korupciji in zastaranj odmevnih primerov.

Glede boja proti korupciji je dejala, da bo skorajšnja razprava o resoluciji o preprečevanju korupcije priložnost tudi za razpravo o nujno potrebnih spremembah zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ter o nadgradnji instituta Komisije za preprečevanje korupcije.

Meni, da je treba pripraviti nov ambiciozen zakon za učinkovito upravljanje in odvzem premoženja, pridobljenega neupravičeno. Tudi sicer se je zavzela za orodja za učinkovit pregon kriminala.

Dotaknila se je prenove sodniške zakonodaje in dejala, da morajo vzporedno potekati tudi postopki za pripravo tožilske zakonodaje, med rešitvami pa je izpostavila vzpostavitev enovitega sodnika in enovitega tožilca.

Prav tako je napovedala zakonodajo, ki bi preprečevala tako imenovane strateške, neupravičene ali slapp tožbe proti medijem, saj ni demokracije, če ni tudi svobode medijev.

V slovenski pravni red želi prenesti evropsko direktivo o boju proti nasilju nad ženskami 

V slovenski pravni red želi prenesti tudi evropsko direktivo o boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini. "V mislih imam tudi kibernetski kriminal, ki želi ženske utišati, da se ne pojavljajo več ne v politiki ne v medijskem prostoru ne v nevladnih organizacijah," je dejala in dodala, da si nekateri želijo ženske vrniti za štedilnik. "Na to ne bomo pristali," je bila odločna.

Posodobiti je treba kazenskopravni okvir o boju proti trgovini z ljudmi ter o boju proti okolijskemu kriminalu. Napovedala je tudi posebno delovno skupino, ki bi se lotila širše novele zakona o prekrških.

Ob spremembah kazenske zakonodaje pričakuje tudi pobudo za spremembo kaznivega dejanja nasilništva, zlasti v povezavi s posebnimi oblikami nasilja, ki se v zadnjem letu vse pogosteje žal pojavljajo tudi v različnih športnih panogah, pri čemer je spomnila na izgred na nedavni nogometni tekmi v Murski Soboti.

Predlog za imenovanje Katičeve je premier Robert Golob po sestankih s predstavniki SD, pravosodni resor namreč sodi v njihovo kvoto, v DZ poslal v ponedeljek. Ob ustrezni predstavitvi pred matičnim odborom DZ pa bodo poslanci o imenovanju kandidatke na ministrsko funkcijo odločali prihodnji teden na redni seji DZ.

Andreja Katič
Novice Golob v DZ posredoval predlog za imenovanje Andreje Katič za ministrico za pravosodje
Andreja Katič
Novice Poleg Katičeve v SD predlagali še druge ministrske kandidate
Ne spreglejte