Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 2. 2024,
11.01

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29

Natisni članek

Dominika Švarc Pipan Andreja Katič SD

Sreda, 21. 2. 2024, 11.01

2 meseca

Poleg Katičeve v SD predlagali še druge ministrske kandidate

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29
Andreja Katič | Po nekaterih informacijah se nekdanja pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan in nova kandidatka SD za to mesto Andreja Katič naj ne bi dobro razumeli. | Foto STA

Po nekaterih informacijah se nekdanja pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan in nova kandidatka SD za to mesto Andreja Katič naj ne bi dobro razumeli.

Foto: STA

Na torkovi seji predsedstva SD so se dogovorili, da bodo premierju Robertu Golobu za kandidatko za novo pravosodno ministrico predlagali Andrejo Katič, poroča N1. A ona ni edina kandidatka, ki so jo predlagali v SD. Za Dnevnik je potrdila, da je med približno petimi potencialnimi kandidati za pravosodno ministrico, in dejala, da dokončnega soglasja, da postane ministrica, ni dala. 

Po odstopu Dominike Švarc Pipan zaradi afere sodna stavba je pravosodni resor na svoja pleča začasno prevzel premier Robert Golob. Ta želi, da bi ime novega pravosodnega ministra dorekli do začetka prihodnjega tedna.

V SD so pohiteli in po informacijah portala N1 bodo premierju za novo pravosodno ministrico predlagali Andrejo Katič. Ta je bila na čelu ministrstva za pravosodje v času vlade Marjana Šarca, zdaj pa je državna sekretarka na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj. Katičeva je za Dnevnik potrdila, da je med približno petimi potencialnimi kandidati za pravosodno ministrico, in dejala, da dokončnega soglasja, da postane ministrica, ni dala. 

Kot poroča N1, predsednik vlade imenovanju Katičeve ni najbolj naklonjen. V SD pravijo, da pri svojem predlogu ne bodo slepo vztrajali, prav tako ne bodo vztrajali pri tem, da ohranijo vodenje pravosodnega ministrstva, bodo pa vztrajali, da ohranijo štiri ministrska mesta. 

Kdo je Andreja Katič?

Nekdanja pravosodna ministrica in vidna članica združenja borcev za vrednote NOB je večino kariere preživela v službi pri občinski upravi Mestne občine Velenje (MOV), kjer je dobila službo takoj po študiju. Šestnajst let je bila tudi direktorica MOV. Po izobrazbi je diplomirana pravnica.

Politično kariero na državni ravni je začela leta 2014, ko je bila izvoljena za poslanko pod okriljem Socialnih demokratov. Leta 2018 je bila izvoljena za ministrico za pravosodje v vladi Marjana Šarca.

Kot predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Velenje in podpredsednica sveta predsedstva ZB NOB Slovenije velik del svoje dejavnosti namenja tudi ohranjanju spomina na dogodke med drugo svetovno vojno ter negovanju vrednot, na katerih je po vojnih grozotah nastala nova, združena Evropa.

Da v SD pospešeno iščejo kandidata za vodenje pravosodnega resorja, je danes v DZ dejal tudi vodja poslancev Jani Prednik. Za STA so v stranki pojasnili, da je Katičeva ena od mogočih kandidatov, ki se jih je omenjalo v razpravi, a da vodstvo oz. predsedstvo stranke ni sprejelo še nobenega sklepa. Je pa Katičeva po navedbah stranke izrazila pripravljenost za nadaljnje pogovore. V SD naj bi sicer pretresali še druga imena, nato pa se bodo o tem pogovorili tudi s predsednikom vlade.

Zadnje tedne se je ugibalo tudi o tem, ali je na mizi vprašanje obstoja pravosodnega resorja v kvoti SD. Da bi bilo morda zaradi videza nepristranskosti in objektivnosti bolje, da resor ne ostane v kvoti SD, je danes dejala Švarc Pipanova, ki za zdaj na ministrstvu opravlja tekoče posle. To je sicer stvar odločitve predsednika vlade v dogovoru s koalicijskimi partnerji, je dodala.

Švarc Pipan
Novice Odbor DZ za pravosodje zavrnil vsa predlagana priporočila SDS o stanju na področju korupcije
Dominika Švarc Pipan
Novice Dominika Švarc Pipan: Morala sem
Igor šoltes
Novice Vlada z mesta državnega sekretarja razrešila Igorja Šoltesa

 

 

Ne spreglejte