Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 2. 2024,
10.22

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

Natisni članek

Robert Golob Dominika Švarc Pipan

Četrtek, 15. 2. 2024, 10.22

2 meseca, 3 tedne

Vlada z mesta državnega sekretarja razrešila Igorja Šoltesa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20
Igor šoltes | Dominika Švarc Pipan je pred svojim odhodom s pravosodnega ministrstva predlagala razrešitev državnega sekretarja Igorja Šoltesa.  | Foto Ana Kovač

Dominika Švarc Pipan je pred svojim odhodom s pravosodnega ministrstva predlagala razrešitev državnega sekretarja Igorja Šoltesa.

Foto: Ana Kovač

Premier Robert Golob je v DZ poslal obvestilo o odstopu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, so potrdili v kabinetu predsednika vlade. Poleg tega je vlada na predlog Švarc Pipanove s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje zaradi njegove objektivne odgovornosti razrešila Igorja Šoltesa. Medtem v koaliciji ime novega kandidata oziroma kandidatke za vodenje pravosodnega resorja pričakujejo čim prej.

sodišče kladivo
Novice Nora razkritja o dogajanju na pravosodju: mobing, psihični pritiski in sum kaznivih dejanj

Zaradi afere sodna stavba je Dominika Švarc Pipan predsedniku vlade Robertu Golobu ponudila odstop. Ta je odstop sprejel, odstopno izjavo Švarc Pipanove pa danes poslal v DZ. Po nekaterih informacijah bi se DZ lahko z njim seznanil že v petek. 

Kot so sporočili z ministrstva za pravosodje, je danes vlada na predlog Švarc Pipanove s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje zaradi njegove objektivne odgovornosti v zvezi z nakupom stavbe na Litijski cesti 51 v Ljubljani razrešila Igorja Šoltesa

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Matevž Frangež, ki začasno zaseda tudi mesto vršilca dolžnosti glavnega tajnika stranke SD, pa je v današnji oddaji Tarča Televizije Slovenija povedal, da so razrešitev Šoltesa podprli tudi predstavniki SD v vladi, "saj tudi zanj veljajo kriteriji o objektivni odgovornosti".

Ko se bo DZ seznanil z odstopom Švarc Pipanove ji bo funkcija tudi uradno prenehala, s tem pa bi prenehal tudi mandat državnemu sekretarju Šoltesu, saj je njegov mandat vezan na njenega. A ga je še pred tem vlada na predlog Švarc Pipan torej razrešila.

Poslovna stavba na Litijski cesti 51, ki jo je kupilo Ministrstvo za pravosodje RS. Litijska 51.
Novice Afera sodna stavba: Država "pozabila" kupiti eno od parcel?

V skladu s poslovnikom DZ se mora obvestilo o odstopu ministra uvrstiti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Prva izredna seja DZ bo že ta petek, druga pa prihodnji teden v sredo. Po seznanitvi poslancev z njenim odstopom bo ministrska funkcija Švarc Pipanovi prenehala.

Premier mora nato skladno s poslovnikom DZ v desetih dneh predlagati novega ministra ali DZ obvestiti, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. S koalicijsko SD so se sicer že dogovorili, da bo vodenje pravosodnega resorja začasno prevzel premier Golob, čeprav je bilo v zadnjih dneh slišati tudi ugibanja o tem, ali bi utegnil Golob v tem času že najti ime kandidata za novega ministra, saj si funkcije pravosodnega ministra ne želi opravljati prav dolgo.

Švarc Pipanova bo morala oditi, ker je kot predstojnica ministrstva za pravosodje podpisala pogodbo o nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, vredno 7,7 milijona evrov.

Na ministrico so se zgrnili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu. Švarc Pipanova sicer zatrjuje, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa je pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke, med drugim generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta, ki je s te funkcije tudi odstopil. V SD so se odločili, da gredo aprila na volilni kongres. Švarc Pipanova je iz stranke SD odstopila v ponedeljek. 

Švarc Pipanova se je tudi sama lotila razčiščevanja okoliščin omenjenega nakupa in premierju Golobu v torek predala poročilo o svojih ugotovitvah. S stavbo na Litijski cesti se ukvarjajo tudi na državnem odvetništvu. Kot so na odvetništvu pojasnili na STA, pripravljajo postopek javnega naročanja za izbiro cenilca, s tem namenom so oblikovali tudi zahteve za pripravo cenilnega poročila.

Koalicija: Odstop ministrice dolgo pričakovan korak, ime novega ministrskega kandidata pričakujemo čimprej 

"Osebno sem zadovoljen, da se ne bomo več ukvarjali z eno osebo, da se lahko posvetimo vsebinskim zadevam, ki tarejo državljanke in državljane," je ob odhodu z rednih koalicijskih usklajevanj komentiral vodja poslancev SD Jani Prednik. Po njegovih besedah si želijo tudi epiloga zgodbe, ki pa naj jo raziščejo organi pregona. "Kaj bo sledilo, ni več odvisno od politike, ampak tistih, ki ta posel preiskujejo," je dejal.

"Napovedano, pričakovano in potrebno. Odgovornost je treba prevzeti, zgodbo pa raziskati. Zadovoljen sem, da ta predsednik vlade kuverte odpira," pa je danes dejal vodja poslancev Svobode Borut Sajovic.

Tudi vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec je poudaril, da je bil današnji odstop ministrice dolgo pričakovan korak in tudi nujno potreben. Meni, da so se zadeve na ministrstvu, kolikor je bilo mogoče in v okviru ministričinih pristojnosti, razčistile, preostalo je na organih pregona, koalicija pa lahko nadaljuje svoje delo.

Ocenil je sicer, da je bil sam proces "morda malo predolg", saj za razčiščevanje obstajajo organi pregona. "Verjetno je kakšen dan že postal težek, ne samo za SD, ampak za celotno koalicijo in vlado. Bile so številne nepravilnosti in na koncu je odgovornost ministra, da ima stvari v svoji hiši urejene," je poudaril.

"Pričakujemo, da bomo tudi čim hitreje imeli novo ime za pravosodnega ministra ali ministrico in da bo tudi ta resor lahko deloval normalno," je poudaril Vatovec.

Bo pravosodni resor ostal v rokah SD? 

Kdo bo zasedel ministrski stolček na omenjenem resorju, se po besedah vodij koalicijskih poslanskih skupin še niso dogovorili. "Tudi Socialni demokrati bomo težili k temu, da se čim prej najde strokovno zelo dober kandidat," je zatrdil Prednik. Sajovic je ob tem dodal le, da se ve, kdo ministre predlaga in kdo razrešuje, a da "ta trenutek še nismo tam".

O tem, ali bo resor ostal v rokah SD, po Prednikovih besedah še niso govorili, a pričakuje, da bo ministrski kandidat iz vrst SD.

"To je predvsem med Socialnimi demokrati in predsednikom vlade. Ampak načeloma je resor, ki pripada Socialnim demokratom, pričakujem, da bodo oni prišli z imenom, ki bo verjetno sprejemljiv za vse in tudi odpravil kakršnekoli dvome, ki so se sedaj prilepili na njihovo stranko," je poudaril Vatovec.

Sajovic je zatrdil, da se bodo o kandidatu odločali, ko bo podan predlog. "Je pa seveda politika živa stvar, treba se je pogovarjati in iskati kompromise," je še dodal.

Poslovna stavba na Litijski cesti 51, ki jo je kupilo Ministrstvo za pravosodje RS. Litijska 51.
Novice Srečala sta se Golob in Švarc Pipanova: je ministrica že podpisala odstopno izjavo?
Poslovna stavba na Litijski cesti 51, ki jo je kupilo Ministrstvo za pravosodje RS. Litijska 51.
Novice Kaj nova izmera pove o ceni stavbe na Litijski?
Poslovna stavba na Litijski cesti 51, ki jo je kupilo Ministrstvo za pravosodje RS. Litijska 51.
Novice Danes predvidoma končne ugotovitve o nakupu sodne stavbe
Dominika Švarc Pipan
Novice Dominika Švarc Pipan izstopila iz SD: Hvala za rože in srečno, SD
Tanja Fajon
Novice Tanja Fajon ostaja na čelu stranke SD, stranka aprila na volilni kongres

 

Ne spreglejte